שתף קטע נבחר

חליתם בשפעת ולא התחסנתם? זו התרופה שמחסלת את הנגיף

משרד הבריאות פרסם הנחיות חדשות לרופאים למתן התרופה "טמיפלו" לשפעת, לאלה שלקו במחלה ובמיוחד לקבוצות סיכון הכוללות תינוקות וקשישים

אם סירבתם להתחסן ולקיתם במחלת השפעת באופן קשה, זו התרופה שתקבלו: משרד הבריאות פרסם היום (ג') הנחיות לרופאים למתן התרופה "טמיפלו" שנועדה למנוע סיבוכים אצל חולים שלקו במחלה קשה או מידרדרת ואינם מחוסנים נגד המחלה.

 

טמיפלו היא תרופה אנטי ויראלית ותיקה, שנמצאה יעילה כטיפול בחולים שנמצאים בסיכון לסיבוכים ותמותה כתוצאה משפעת. הטיפול בטמיפלו יעיל יותר אם ניתן תוך 48 שעות מהופעת התסמינים, אך עשוי להועיל בתקופה שמעבר לכך בחולים עם מחלה קשה או מידרדרת, סיבוכים או אשפוז. עם זאת טמיפלו אינו יעיל למניעת סיבוכים ותמותה ומוירוסים שאינם שפעת.

 

במשרד הבריאות מציינים כי בהיעדר זיהוי מעבדתי של הווירוס, הטיפול בטמיפלו מוצדק רק כאשר יש חשד סביר לתחלואה בשפעת.

 

 

טמיפלו.יעילה כטיפול בחולים שנמצאים בסיכון לסיבוכים ותמותה כתוצאה משפעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טמיפלו.יעילה כטיפול בחולים שנמצאים בסיכון לסיבוכים ותמותה כתוצאה משפעת(צילום: shutterstock)

 

טמיפלו מותר לשימוש מגיל שבועיים ומעלה, כאמור בחולים עם שפעת מוכחת או משוערת, עם אחד מגורמי הסיכון הבאים:

 

1. באשפוז – כל חולה מאושפז עם שפעת.

 

2. בקהילה – בקבוצות סיכון עם מחלה דמוית שפעת או שפעת מוכחת ובהם ילדים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין ומצויים בשל כך בסיכון מוגבר לסיבוך משפעת, נשים הרות או תוך שבועיים מלידה, השמנת יתר קיצונית (BMI>40), בני 65 ומעלה, דיירי בתי אבות או מוסדות אשפוז כרוני.

 

3. חולים הסובלים ממחלות כרוניות ובהן מחלות ריאות כולל אסתמה, מחלות לב, כליות, כבד, דם, סוכרת ומחלות מטבוליות אחרות, מחלה נוירולוגית, פגם בהתפתחות הנוירולוגית כמו פיגור שכלי או ניוון וחבלה בעמוד השדרה, או דיכוי חיסוני.

 

מינון הטמיפלו הוא בהתאם לגיל ולמשקל הגוף: מבוגרים יקבלו פעמיים ביום כדורים של 75 מ"ג כל כדור, ילדים מתחת למשקל 15 ק"ג יקבלו מינון של 30 מ"ג פעמיים ביממה, ואלה השוקלים מעל 15 ק"ג יקבלו מינונים של 45 עד 75 מ"ג פעמיים ביממה, בהתאם למשקל גופם. הטיפול נמשך 5 ימים לכל קבוצות הגיל.

 

טיפול מונע

במשרד ממליצים גם על טיפול מונע לבתי אבות ומוסדות לאשפוז כרוני, כאשר יש במוסד שני חולי שפעת או יותר ולפחות אחד מהם מאובחן מעבדתית. הטיפול יינתן לכל דיירי המוסד ולצוות הרפואי אשר לא חוסן נגד שפעת בעונה הנוכחית. משך הטיפול המונע הוא לפחות שבועיים ועד לשבוע אחרי זיהוי המקרה האחרון. במקרים מיוחדים, ישקל טיפול מונע לשבוע ימים.

 

ובינתיים בישראל נמשכת העלייה בשיעור התחלואה דמויית שפעת, אך היא מתאימה למצופה בעונה. מדגימות נגיפי השפעת במספר מרפאות דגימה מדווח משרד הבריאות כי מתחילת עונת הסתיו-חורף נמצאו כ-10% מהדגימות חיוביות לשפעת. זן השפעת הבולט השנה הוא זן B, ואחריו זני A, כולם נמצאים בחיסון לשפעת הניתן בקופות החולים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול שיעלים את השפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים