שתף קטע נבחר

נציג טבע בכנסת: "סביר שיפוטרו עובדים נוספים מהמעגל המשני"

הוועדה לענייני ביקורת המדינה דנה בהטבות המס מהן נהנתה טבע בשיעור של כ-20 מיליארד שקל - הטבות מס הניתנות מכוח החוק לעידוד השקעות הון. נציג טבע בדיון אמר "מה שעומד על כף המאזניים זה להציל את החברה בעולם ובישראל". על השאלה כמה עובדי קבלן יפוטרו, ענה "סביר להניח שבאותו תהליך יפוטרו עוד אנשים. אבל כרגע אין לנו את המספרים"

לאחר ההודעה הדרמטית של הנהלת טבע אודות קיצוץ 25% ממצבת כוח האדם של החברה, שביתת ההסתדרות והפגנות העובדים - משבר טבע מגיע לכנסת. הוועדה לענייני ביקורת המדינה דנה היום (ג') בהטבות המס מהן נהנתה טבע בשיעור של כ-20 מיליארד שקל - הטבות מס הניתנות מכוח החוק לעידוד השקעות הון.

 

במהלך בדיון צחי סעד ראש חטיבת הכלכלן הראשי אמר כי "עידוד השקעות הון רצוי על מנת לעודד את המשק. מצד שני, צריך לאזן בין הטבות לקבלת תועלת משקית. אין גורם שעקב אחרי האפקטיבית של הטבות המס. גם במקרי מענקים והטבות צריך לבחון איזו תועלת משקית מקבלים מאותן חברות. בהיבט הפרקטי, אני חושב שמותר לצפות שחברה כמו טבע תביא בחשבון את היחס המועדף והטבות המס שקיבלה במהלך הקיצוצים".

 

סעד הוסיף כי "אם משהו יכול לצאת לטובה מהמשבר - אפשר אולי יהיה למנף ולעשות מחשבה נוספת על כל מנגנון הטבות המס בישראל". 

 

ד"ר מיכאל שראל, שהיה הכלכלן הראשי בתקופת נייר עמדה שהועבר לוועדת אנדורן, שהוקמה בעקבות דו"ח מבקר המדינה ב-2013, אמר "כשנותנים הטבת מס לחברות תעשייה מייצאות, אנחנו עוזרים לתחום בו הם פעילות אבל פוגעים באחרים, בגלל ייסוף שער החליפין. בנוסף, אנחנו פוגעים גם בכוח האדם שהלך לאותה חברה שנהנית מההטבה ולא לחברה אחרת.

 

"אנחנו יכולים לשאול מדוע לתת הטבת מס בפריפריה, שגם ככה נהנית מהטבה אחרת בגלל היותה ממוקמת גיאוגרפית בפריפריה. לדוגמה, חברה שממוקמת בפריפריה מקבלת הטבת מס מעצם מיקומה, אבל באותה מידה יכולה "להעסיק" רק רובוטים, וכך היא לא תורמת בכלל לכלכלה.

 

"קשה לבדוק את התועלת של הטבות המס, לכן זו לא דרך טובה לעודד פעילות או דברים אחרים. הן לא נבחנות כל שנה, כמו תוצאות בתקציב המדינה. זה מסלול אוטומטי שאף אחד לא בוחן ואף אחד לא צריך להוכיח שמצליח. קשה לדעת מה התרחיש האלטרנטיבי, ולכן קשה לבדוק אותן".

 

שראל ציין כי הוא "מצטרף לקריאה לבחון מחדש את חוק השקעות הון או רק להגביל את הסכומים. לא הייתי רוצה שוועדת פקידים או נבחרי ציבור תחליט על כל מקרי לגופו, כיוון שאסור להיכנס למצב של לחץ על חברות. בהסתכלות מאקרו זה מביא נזקים מאוד גדולים".

 

נציג רשות המיסים, מיכאל אסולין, מנהל תחום רכז בכיר אמר בדיון כי "העמדה שלנו שצריך לשמר מנגון פשוט ויעיל כדי להימנע ממניפולציות חברות להסטת רווחים. אנחנו לא מתנגדים ליצור מנגנונים אחרים. אבל נכון להיום, השקעות הון מביא יציבות ופשטות".

 

יו"ר הוועדה שלי יחימוביץ' שאלה את אסולין למה הרשות לא גובה את המס שטבע חייבת על 2014-2015. בתגובה אסולין ענה שהוא "מנוע לדבר על חובת חברות על פי החוק".

 

ח"כ מאיר כהן (יד עתיד) הוסיף לדיון כי "טבע כבר פיטרה 110 עובדים בנאות חובב, עוד לפני ההודעה ההתייעלות על פיטורי 1,700 עובדים. מרגע שחברה נכנסת לפריפריה היא הופכת לקדושה. אף לא אחד לא בדק האם יש רגולציה על ההטבות. כשמדינה לוקחת את המשאבים שלה ונותנת אותם ליזמים היא חייבת לייצר מנגנון שייפקח על הדברים".

 

הגיע לדיון כנציג טבע, מנהל תפעול החברה דוד לוסטיג שעובד בטבע 24 שנים. לדבריו, "אנחנו נמצאים בפרק קשה ועצוב. מה שעומד על כף המאזניים זה להציל את החברה בעולם ובישראל, ואני מרגיש שליחות להיות פה. נכון להיום יש לנו חוב של 35 מיליארד דולר, עליהם יש לנו החזר שנתי בסך 5 מיליארד דולר כל שנה.

 

"על פי תוכנית ההתייעלות, אנחנו מתכננים להיפרד מ-14 אלף עובדים בעולם. מתוכם 1,200 עובדים מישראל במהלך 2018, וכ-500 נוספים ב-2019 לאחר שנסגור את המפעל בירושלים. לגבי המפעל בקריית שמונה - אנחנו מתכוונים לחפש לו קונה, כמוהו גם הפעילות בס.ל.א. אם לא יימצא קונה לשניהם - נמשיך להפעיל אותם".  

 

יו"ר הוועדה יחימוביץ שאלה את לוסטיג לגבי כמה עובדי קבלן יפוטרו, והוא בתורו ענה כי "נכון להיום אנחנו מעסיקים 6,700 עובדים בישראל סך הכל. סביר להניח שבאותו תהליך יפוטרו עוד אנשים במעגל המשני. אבל כרגע אין לנו את המספרים שיקוצצו ממנו". 

 

שר הכלכלה: "נדרוש מהמנכ"ל לממש את ההתחייבות למדינת ישראל"

עוד לפני הדיון, שר הכלכלה אלי כהן אמר אתמול (ב') בראיון לאולפן ynet כי צפויה "פגישה של ראש הממשלה, שר האוצר ושלי עם מנכ"ל טבע, שם אנחנו נדרוש ממנו לבוא ולממש את ההתחייבות שרק לפני שבוע הוא הצהיר שהוא מחוייב למדינת ישראל. זו חברה פרטית ואנחנו מבינים שהיא חייבת לעבור תוכנית התייעלות...טבע הצליחה בין היתר בזכות ישראל. שקודם כל יעשו את הסגירה המאסיבית בחו"ל, ובישראל הפגיעה תהיה נמוכה יותר".

 

כהן הוסיף כי ייבחנו תיקונים בחקיקה שיימנעו מצבים שבהם מנהל מקבל שכר של עשרות מיליוני שקלים. "החברה קורסת והעובדים משלמים את המחיר - והוא ממשיך. דבר כזה אינו ישים. לא ייתכן שמי שמקבל שכר עתק, מוביל את החברה לקריסה".

 

שולץ: "תוכנית חיונית להשבת הביטחון הפיננסי"

נזכיר כי הודעת ההתייעלות של החברה עסקה בעיקרה בפיטורי 14 אלף עובדים ברחבי העולם, מתוכם כ-1,700 עובדים מישראל. כמו כן, שני המפעלים בירושלים צפויים להיסגר. מטרתה של טבע הינה להפחית את עלויות החברה ב-3 מיליארד דולר עד סוף 2019, מתוך בסיס עלויות משוער של 16.1 מיליארד דולר בשנת 2017.

 

נשיא ומנכ"ל טבע, קאר שולץ, כתב בהודעה לבורסה: "לפני שבועיים הכרזנו על מבנה ארגוני והנהלה חדשים. היום אנו מודיעים על תכנית רה-ארגון מקיפה, החיונית להשבת הביטחון הפיננסי והיציבות העסקית של טבע. אנו נוקטים פעולות מיידיות ונחושות כדי להפחית את בסיס העלויות של החברה בכל פעילותה העסקית הגלובלית במטרה להפוך לחברה יעילה ורווחית יותר".

 

"הכל ירד לטמיון"

כאמור, גם המפעלים בירושלים, הקרויים על שמו של מייסד טבע אלי הורביץ, ייסגרו - מה שמקבל משמעות סמלית על רקע תוכנית הקיצוצים הנרחבת. בנות משפחת הורביץ, בתו ואישתו של אלי הורביץ ז"ל, הגיבו על תוכנית ההתייעלות כי הפיטורים המאסיביים הם לא הדרך לצאת מהמצב העגום של טבע. "צריך לעשות את הדבר הזה בהידברות", אמרה בתו של הורביץ ורד והוסיפה כי "המנכ"ל הזה לא מכיר את השיטה הזו. אז צריך להראות לו את הדרך. צריך להראות לו שזה כדאי לשמור על הקשר החשוב הזה של ישראל".

  

דליה הורביץ, אישתו של אלי הורביץ ז"ל אמרה, "זה חזון גדול שנשבר. אלה שלושה דורות שעמלו כל כך והכל ירד לטמיון. טוב שאלי לא רואה את זה. היום אין כלום. עפר ואפר כמעט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים