שתף קטע נבחר

קטלוניה נערכת לבחירות: "יש מתח באוויר"

עיני העולם נשואות לבחירות שייערכו מחר בחבל הארץ שטלטל את ספרד עם משאל עם מעורר מחלוקת והכרזת עצמאות חד-צדדית. הסקרים מראים שהתושבים מחולקים חצי-חצי ולא יהיה ניצחון מכריע לאף מחנה. "כולם כבר להוטים לבחירות, שום דבר לא ברור", מספרים אזרחים, "ההרגשה לא נוחה"

אחרי משאל עם מעורר מחלוקת, הכרזת עצמאות חד-צדדית ועימות ענק מול הממשלה במדריד שהוביל להדחת הפרלמנט, מחר (יום ה') יערוך חבל קטלוניה בחירות מקומיות שבתקווה יביאו סוף למשבר הגדול ביותר באזור זה עשרות שנים.

מתמונות השנה של AFP: תומכי עצמאות קטלוניה במפגן כוח בברצלונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתמונות השנה של AFP: תומכי עצמאות קטלוניה במפגן כוח בברצלונה(צילום: AFP)
   

לפי הסקרים האחרונים, נראה כי אף אחד משני המחנות – בעד ונגד עצמאות – לא יזכה לניצחון מכריע. המשמעות של כך היא "פרלמנט תלוי" ללא רוב ברור ושבועות ארוכים של שיחות מסובכות להקמת ממשלת קואליציה חדשה. משבר העצמאות, כך נראה, שיסע את קטלוניה לשני חלקים שווים שלא ידוע איך ישתלבו מעתה.

 

הכבאי ג'וזפ סאלס, שחי באזור "בדלני" של קטלוניה הכפרית, אמר כי הוא מקווה שהבחירות יחזקו את תוצאות משאל העם על עצמאות שנערך ב-1 באוקטובר, שבו 90% מהמצביעים קראו להיפרד מספרד ולהקים רפובליקה. יש לציין כי שיעור ההצבעה עמד על 42% וכי מרבית האזרחים שמתנגדים לעצמאות כלל לא ניגשו לקלפי. לפי הערכות, 50% מתושבי החבל מתנגדים להיפרדות.

לפני הבחירות, בברצלונה (צילום: AP) (צילום: AP)
לפני הבחירות, בברצלונה(צילום: AP)
  

"אם יהיה לנו רוב, אז יהיה חייב לעשות משהו. ואם הפוליטיקאים לא יעשו את זה, אז האזרחים יתאחדו", הוסיף סאלס מתחנת הכיבוי שבה הוא עובד, שעל קירותיה נתלו פוסטרים שעליהם נכתב "שלום דמוקרטיה".

 

"אם נצטרך להביא את המדינה כולה לכדי עצירה, אז כך יהיה", הוסיף סאלס בן ה-45, שמתכוון להצביע לנשיא המודח קרלס פוג'דמון – שנמלט לאחר הדחתו לבלגיה ומשם הוא מנהל את הקמפיין שלו.

פוג'דמון, בנאום מבריסל לקהל בברצלונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוג'דמון, בנאום מבריסל לקהל בברצלונה(צילום: AFP)
  

חוסר הוודאות שאופף סביב עתידה של קטלוניה הביא לפגיעה בשיעור תפיסת המלונות באזור ונרשמה פגיעה גם בתחום המכירות לצרכנים. יותר מ-3,000 עסקים העבירו את המטה הרשמי שלהם מקטלוניה בצל המשבר של החודשים האחרונים. המשבר פילג כמובן גם את החברה הקטלאנית בין אלו שתומכים בעצמאות לבין אלו שרוצים אחדות עם ספרד.

 

"כולם להוטים כבר לבחירות ורוצים לראות מה יקרה, כי בשלב הזה שום דבר לא ברור", הסבירה מורת הפלמנקו מריה גונזלס בת ה-34, שמתגוררת בפרבר תעשייתי של ברצלונה. "ההרגשה ברחובות לא נוחה, יש הרבה מתח נסתר", הוסיפה גונזלס, בת למהגרים מאזורים אחרים של ספרד שהגיעו לקטלוניה לפני עשרות שנים ומתכננת להצביע למפלגת סיודדנוס ("אזרחים") שבמחנה האחדות.

מנהיגי מפלגת "סיודדנוס" לפני הבחירות בקטלוניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיגי מפלגת "סיודדנוס" לפני הבחירות בקטלוניה(צילום: AFP)

לפני מאות שנים, נזכיר, הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. ביום ההצבעה לפני חודשיים וחצי של משאל העם נרשמו בקלפיות עימותים אלימים בין תומכי העצמאות לבין שוטרים שנשלחו על ידי הממשלה המרכזית במדריד לסכל את המשאל. יותר מ-900 בני אדם נפצעו אז.

 

בחלוף ימים אחדים הודיע נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, כי החליט להכריז על עצמאות בהתאם להצבעת התושבים במשאל העם – אבל מיד אחר כך הודיע כי הוא משעה את ההכרזה כדי לאפשר זמן לדו שיח עם ממשלת ספרד. הממשלה במדריד דחתה בתוקף הצעתו ודרשה ממנו להבהיר בתוך חמישה ימים אם למעשה הכריז על עצמאות. משלא השיב – החליטה הממשלה להפעיל את סעיף 155 בחוקה, המאפשר לה לשלול את האוטונומיה של קטלוניה ולפרק את הפרלמנט המקומי.

 

בסוף אוקטובר אירע הרגע הדרמטי ביותר במסלול ההתנגשות בין מדריד לברצלונה: בצעד מתריס שהעמיק עוד יותר את הקרע בין ממשלת ספרד לרשויות בקטלוניה הצביע אחר הפרלמנט של קטלוניה בעד הכרזה על עצמאות מספרד. שעה קלה אחר כך הצביע הסנאט של ספרד, היושב במדריד, בעד החלת שלטון ספרדי ישיר על קטלוניה – כלומר שלילת האוטונומיה הקטלאנית.

 

כל צמרת הממשלה הקטלאנית הודחה, כמו גם מפקד המשטרה וגורמים בכירים נוספים ברשויות המקומיות, והוחלט לקיים בחירות בזק ב-21 בדצמבר. נשיא קטלוניה המודח קרלס פוג'דמון נמלט לאחר האירועים הללו לבלגיה, וטרם שב לארצו מחשש שיועמד לדין לאחר שהוצאו נגד צווי מעצר בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחר: בחירות בקטלוניה
צילום: AFP
מומלצים