שתף קטע נבחר

עימות חריף על עונש מוות למחבלים: ליברמן צעק ונטש את ישיבת הממשלה

דיון בממשלה על חוק עונש מוות למחבלים שיזמה ישראל ביתנו התפוצץ. השר יובל שטייניץ הודיע שיתנגד לחוק. שר הביטחון השיב בצעקות: "כולנו מחויבים להסכם הקואליציוני". אחר כך אמר למזכיר הממשלה שהוא שקרן ונטש את הישיבה

 

שטייניץ נגד ליברמן. עימות בממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ) (צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ)
שטייניץ נגד ליברמן. עימות בממשלה(צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ)

הבוקר (יום ד') התפוצץ דיון בממשלה על חוק עונש מוות למחבלים שיזמה ישראל ביתנו. השר יובל שטייניץ (הליכוד) הודיע שיתנגד, ושר הביטחון אביגדור ליברמן השיב בצעקות ובדפיקות על השולחן שהקואליציה מחויבת לתמוך בחוק המופיע בהסכמים הקואליציוניים: "כולנו מחויבים להסכם הקואליציוני". ראש הממשלה נתניהו אמר לו: "כמעט שברת את השולחן".

 

 

בהמשך אמר מזכיר הממשלה צחי ברוורמן שאין עמדת ממשלה בנושא. ליברמן ענה לו בצעקת "אתה שקרן", ונטש את הישיבה. ראש הממשלה נתניהו יצא אחריו. בתום מסיבת עיתונאים בנושא מתווה הנכים נשאל נתניהו מה הוא חושב על עונש מוות למחבלים, והשיב בקצרה: "כן".

 

במהלך ישיבת הממשלה ביקשה גם השרה מירי רגב הבהרות ושאלה אם התקנון מחייב הצבעת שרים בנושא שכלל לא הובא לדיון בממשלה. לדבריה, על פי התקנון על השרים להימנע או להתנגד לנושא שלא נדון.

ליברמן: "זה שקר. אתם אישרתם את ההסכמים הקואליציוניים. הצבעתם עליהם".

רגב: "יש לנו רוב להצעה?".

שטייניץ: "אני באופן אישי מתנגד לה".

 

הבוקר הבהיר גם ח"כ משה גפני מיהדות התורה כי יתנגד לחוק עונש מוות למחבלים. ביהדות התורה אף מסרו שיקיימו ישיבת סיעה בנושא כדי לגבש עמדה. ההנחה היא שלא ימהרו לתמוך בחוק בגלל הקשיים שהערים ליברמן בחוק המרכולים ועתה הם דורשים לדחות את החוק עד להכרעת גדולי התורה.

 

 

ישיבת הממשלה התכנסה הבוקר כדי לדון על נושא אחר לחלוטין - תוכנית המסתננים שהעלו השר לביטחון פנים גלעד ארדן ושר הפנים אריה דרעי. במהלך הישיבה העלה השר שטייניץ מיוזמתו את נושא חוק עונש מוות למחבלים שנמצא על סדר היום של המליאה. הוא התעקש לדון בחוק, ומשם התגלגל העימות עם ליברמן.

 

שטייניץ אמר כי עונש מוות למחבלים "זה הדבר הכי גרוע שישראל יכולה לעשות לעצמה. הנזק למדינת ישראל עלול להיות עצום. אנו משחקים לידיהם של אויבינו הגרועים ביותר".

 

סוגיית עונש המוות למחבלים עולה לסדר היום הציבורי מפעם לפעם, בדרך כלל אחרי פיגועים או לקראת גזירת דינם של מחבלים. אלא שסעיפי עונש מוות למחבלים קיימים כבר כיום במערכת החוקים הצבאית בשטחי יהודה ושומרון. צו הוראות הביטחון באיו"ש מאפשר את הטלת המוות על מחבל שגרם למוות, אולם במשורה. כך למשל, סעיפיו גורסים כי ההחלטה בנושא צריכה להתקבל פה אחד על ידי הרכב השופטים. משפט הוכחות חייב להתנהל גם אם המחבל אינו כופר באשמה ובאופן מיידי מוגש ערעור על עונש המוות, גם אם המחבל שהורשע לא מערער.

 

הדבר היחיד שנדרש מנתניהו וליברמן כדי לממש עונש מוות למחבלים הוא אישור ודרישה של הקבינט והעומד בראשו לשנות את המדיניות בנושא, ולדרוש מהתביעה הצבאית לבקש עונש זה מבתי המשפט הצבאיים.

 

לאורך השנים התנגדה מערכת הביטחון למימוש החוק, בשל החשש שהחלתו תוביל לפיגועי חטיפה ומיקוח על מנת לשחרר מחבלים שנידונים למוות. נתניהו לא שונה אפוא מקודמיו, שאשררו מעת לעת את המדיניות הישראלית ולפיה אין לדרוש עונש מוות למחבלים.

 

 

 

 

בהכנת הכתבה השתתפה יעל פרידסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ
השרים שטייניץ וליברמן
צילום: אלכס קולומויסקי, יואב דודקביץ
מומלצים