שתף קטע נבחר

אבו מאזן: די לברבריות, ישראל הורגת חפים מפשע

9 פלסטינים נהרגו בעוד יום דמים בגבול עזה, שבו ניסו מתפרעים לפרוץ את הגדר לישראל והשליכו מטעני חבלה ובקבוקי תבערה לעבר חיילי צה"ל. נשיא הרשות טוען שהם חפים מפשע וקורא לעולם לפעול: "ישראל הורגת מפגינים שפועלים בדרכי שלום". בצה"ל נערכים לעוד שבועות של מהומות

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן גינה אמש (יום ו') את פעולותיה של ישראל נגד הפלסטינים שהתאספו בגבול עזה, וטען כי מעשיה הם "מעשי הרג ודיכוי שבוצעו נגד מפגינים שהביעו את מחאתם בדרכי שלום". כ-20,000 פלסטינים הפגינו בגבול הרצועה, רבים מהם התפרעו וניסו לפגוע בחיילי צה"ל, ובעימותים נהרגו שבעה פלסטינים. במהלך הלילה נקבע מותם של שני פלסטינים שנפצעו בעימותים עם צה"ל, אחד מהם עיתונאי, ובכך עלה מספר ההרוגים לתשעה.

 

בהודעה שפרסמה לשכתו של אבו מאזן הוא קרא לשגרירי פלסטין באו"ם ובליגה הערבית ולאיחוד האירופי לפעול מיד בצוותא עם כל הגורמים הבינלאומיים כדי להפסיק את "הברבריות וההרג של צבא הכיבוש נגד אנשים חפים מפשע וחסרי מגן שיצאו להפגין בדרכי שלום למען מימוש זכותם לחיים, לחופש ולכבוד". הנשיא הפלסטיני שב וקרא למועצת הביטחון של האו"ם לספק הגנה בינלאומית ל"עם הפלסטיני חסר המגן".

 

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון קרא למועצת הביטחון לגנות את חמאס עקב הקריאה של כווית לחקור את ישראל בשל האירועים בגבול רצועת עזה. דנון ציין כי "יש לגנות את חמאס המשתמש בילדים כמגן אנושי ולקרוא להפסקת הפרובוקציות שמגבירות את האלימות והמתח".

 

כאמור, שבעה פלסטינים נהרגו אתמול בגבול רצועת עזה. מדובר במספר נמוך יותר מביום שישי בשבוע שעבר, אז נהרגו 18 פלסטינים. עוד שני פלסטינים שנפצעו ביום שישי שעבר מתו מפצעיהם בימים שלאחר מכן. גם מספר המשתתפים בהפגנות שנערכו אתמול היה נמוך יותר, אך עדיין גבוה בהרבה מבהפגנות ימי שישי הרגילות שנערכות ליד הגדר: הגיעו כ-20,000 פלסטינים להפגנות ואילו בשבוע שעבר הגיעו כ-30,000.

 

לדברי הפלסטינים, שניים מההרוגים היום הם נערים, בני 16 ו-17. הפלסטינים טוענים כי יותר מ-400 מאנשיהם נפצעו בעימותים, אך קשה לאמת את הנתון הזה.

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
העימותים בעזה במהלך יום שישי(צילום: MCT)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
פלסטינים התגוננו מהגז המדמיע באמצעים מאולתרים(צילום: AFP)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: דובר צה
פלסטינים תועדו על-ידי צה"ל מתקרבים לגדר(צילום: דובר צה"ל)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

כוויית, אחת מ-15 החברות במועצת הביטחון של האו"ם, קראה הלילה למועצת הביטחון לאמץ החלטה על פתיחה בחקירה עצמאית בנוגע לאירועים בגבול עזה. בשבוע שעבר ניסתה כוויית ללא הצלחה להביא להחלטה דומה בשל התנגדות ארה"ב. שגריר כוויית באו"ם אמר כי לפי שעה הוא אינו מבקש לכנס את המועצה.
 

המוטיב המרכזי בהפגנות היה הבערת צמיגים שאספו הפלסטינים במשך ימים ארוכים. באמצעות העלאתם באש ביקשו הפלסטינים ליצור מסך עשן שיקשה על כוחות צה"ל לעקוב אחריהם, אבל צה"ל נערך מבעוד מועד עם רחפנים, כבאיות, זרנוקי מים ומאווררים שנועדו להדוף את העשן ולעקוב אחרי המתרחש מאחוריו.

 

צה"ל: הצמיגים - קוריוז ולא יותר

במהלך ההפגנות ניסו הפלסטינים לחבל בגדר ולפרוץ אותה, והשליכו שמונה מטעני חבלה לעבר כוחות צה"ל. הם יידו לעברם גם בקבוקי תבערה, אולם שום חייל או אזרח לא נפצע. בצה"ל הביעו אמש סיפוק מההתנהלות מול הפלסטינים, וציינו כי אלה שלחו רק חוליות קטנות לפרוץ את הגדר – והן נבלמו על-ידי הכוחות.

 

דובר צה"ל, תת-אלוף רונן מנליס, הבהיר כי בימים הקרובים תימשך הכוננות בגבול עזה כדי למנוע ניסיונות לפרוץ את הגדר ולבצע פיגועים. כוחות התגבור ימשיכו לעבות את אוגדת עזה. תא"ל מנליס סירב להגדיר את אירועי אתמול ככישלון או הצלחה למי מהצדדים, אך התייחס בביטול לניסיון של חמאס להשתמש בהבערת אלפי צמיגים כגורם שיסייע בפריצת הגדר: "אם שלשום אמרתי שמדובר בגימיק, אז אתמול התברר שזה קוריוז. הצמיגים לא יצרו את האפקט שחמאס רצה ליצור ולא הייתה להם השפעה. הם פגעו בעיקר במי שנשם בצד השני".

 

 

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: דובר צה
זרנוקי מים ישראליים נגד האש והעשן(צילום: דובר צה"ל)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: דובר צה
הפלסטינים תקעו דגלים - וצלב קרס(צילום: דובר צה"ל)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: EPA)
אחד משטחי הכינוס של הפלסטינים(צילום: EPA)

צעירים ישראלים צופים במהומות בגבול רצועת עזה (צילום: MCT)
צעירים ישראלים צופים מרחוק בעימותים במרחק מה מהגבול(צילום: MCT)

חמור עטוף בדגל ישראל ()
מפגינים בשטח הרצועה עטפו חמור בדגל ישראל

מפגינים בגבול רצועת עזה ()
עננים שחורים מיתמרים ממקום שריפת הצמיגים

מפגינים בגבול רצועת עזה ()

מפגינים בגבול רצועת עזה ()

שריפת צמיגים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 

לדברי דובר צה"ל, פלסטינים שהתקרבו לגדר קיבלו על כך כסף וחמאס גם אילץ ילדים להתקרב אליה. "תגובתנו בשבוע שעבר הבהירה את הכללים לחמאס", טען תא"ל מנליס בשוך ההפגנות. "חמאס הקפיד על כמות האנשים שנשלחו לגדר וניסה למנוע אירוע שייצא משליטה. ההרתעה שנוצרה בשבוע שעבר והלקחים שהפקנו הביאו לתוצאות. גם הפעם ראינו שזה לא היה הפנינג אלא אירוע אלים".

 

"האדמה שווה את החיים שלנו"

המפגינה סאמר, בת 27, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס: "ישראל לקחה מאיתנו הכול – את מולדתנו, את החופש, את העתיד שלנו. יש לי שני ילדים – בן ובת, ואם אמות – אללה יטפל בהם".

 

עלי בכרום, בן 19, אמר ל"גרדיאן" הבריטי: "באתי לכאן עם החברים שלי כדי להעיף עפיפון שהכנו השבוע. כתבתי עליו את השמות שלנו. התקרבנו לגדר כדי לזרוק אבנים אבל נשארנו במקום נמוך כדי שיהיה לנו מחסה. אני לא פוחד שיירו בי או שיהרגו אותי כי האדמה שלנו שווה את חיינו".

שריפת צמיגים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
חיילי צה"ל בגבול הרצועה בשישי בצהריים(צילום: AFP)

שריפת צמיגים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפת צמיגים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פינוי פצוע במהלך הפגנות צעדת השיבה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפגינים שורפים צמיגים ברצועת עזה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפגינים פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מסכות מאולתרות של מפגינים פלסטינים נגד גז מדמיע ברצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מונה א-שער, בת 43 מחאן יונס, חילקה מסכות מאולתרות למפגינים כדי לעזור להם להתגונן מהגז המדמיע. "באנו לכאן למען עתידנו", אמר לסוכנות הידיעות AFP. "הישראלים פחדנים".

 

כמה מבכירי חמאס באו במהלך היום לנקודות הכינוס של המפגינים והביעו תמיכה בהם. גם מנהיג חמאס יחיא סינוואר הגיע למחנה אוהלים אחד, מזרחית לחאן יונס שבדרום הרצועה. סינוואר אמר למפגינים: "המצור וההרעבה כשלו בניסיונם לגרום לעם בעזה להתנגד לתנועת ההתנגדות (כלומר לחמאס ולבעלי בריתו). העם בעזה קם נגד הכיבוש ולא נגד תנועת ההתנגדות. עזה תחזיר את הסוגיה הפלסטינית לזירה הפוליטית. מכאן נעשה את הכול כדי להרתיע את ישראל ולהפחיד אותה. עזה לא תרעב ולא תוותר על המפעל הלאומי. אם נתפוצץ - הפיצוץ יהיה על פניה של ישראל".

 

שעות לפני כן, בבוקר, איים בכיר חמאס מחמוד א-זהאר, שהגיע לאחד ממוקדי הכינוס, כי "אם ישראל תפגע בעומק הרצועה, אנחנו נפגע בתגובה בעומק ההתנחלויות". עם המפגינים נפגש גם תאופיק אבו נעים, מפקד מנגנוני הביטחון של חמאס.

 

דאעש ניצל את העיתון השבועי שלו ותקף את חמאס על כך שלא הגן על המפגינים הפלסטינים שאותם שלח לגבול ישראל. "חמאס שלח אלפים מפעיליו וקרא לפליטים במחנות הפליטים בעזה להשתתף ב'מחאות בדרכי שלום' נגד היהודים. דבר זה חשף את אותם חפים מפשע למוות בידי היהודים, מבלי שלוחמי גדודי עז א-דין אל-קסאם או אף אחד מהארגונים האחרים הכפופים לחמאס יתערבו".

 

קמפיין "צעדת השיבה", נזכיר, החל בשבוע שעבר אבל יימשך עוד שבועות ארוכים, עד 15 במאי, כשהפלסטינים יציינו את "יום הנכבה" – יום האסון מבחינתם שבהקמת מדינת ישראל. בשבועות האלה צפויים עימותים במינון נמוך ברוב ימי השבוע, ומדי יום שישי אחרי תפילות הצהריים הם צפויים להתגבר. המועדים שצפויים להיות הנפיצים ביותר הם יום האסיר הפלסטיני, יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל ו"יום הנכבה" ב-15 במאי, שבו גם תיחנך שגרירות ארה"ב בירושלים.


פורסם לראשונה 06/04/2018 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים