שתף קטע נבחר

לא זבנג וגמרנו: ישראל יכולה ללמוד מהמלחמה הכושלת שמנהלת סעודיה

חיזבאללה עוקב אחרי המלחמה המתמשכת בתימן ולומד את ההצלחות של המורדים השיעים - לקראת מערכה אפשרית מול ישראל. ישראל מצדה יכולה להפיק לא מעט לקחים ממלחמתה הלא מוצלחת של סעודיה בתימן

תומכים של מורדים חות'ים תימן חודיידה (צילום: רויטרס)
תומכים של מורדים החות'ים בעיר חודיידה, תימן(צילום: רויטרס)

המבוקש מספר 2 ברשימת הקואליציה הסעודית נגד המורדים החות'ים בתימן, סאלח א-סמאד, חוסל בסוף שבוע שעבר. למרות ההישג המרשים, החיסול לא משנה את התמונה הקשה של כישלון ההתמודדות הסעודית עם ארגון הטרור השיעי, שהשתלט על כשליש מתימן ויורה טילים לשטחה של סעודיה. קיים קשר משולש מסוכן בין איראן ושתי זרועותיה - חיזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן. איראן וחיזבאללה שלחו אתמול (יום ד') מכתבי ניחומים למשפחתו של א-סמאד. האם המשבר בתימן מלמד על מה שצפוי לישראל עם חיזבאללה בעוד כמה חודשים? אילו לקחים יכולה ישראל להפיק ממלחמת סעודיה בתימן?

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המלחמה בתימן נראית כמשבר רחוק מישראל ולא רלוונטי לגבינו כביכול, אולם הוא צריך לעניין אותנו מאוד ומטעמים שונים. ישראל וסעודיה, שתי בעלות הברית העיקריות של ארצות הברית במזרח התיכון, מתמודדות כל אחת בנפרד עם שתי שלוחות של איראן, חיזבאללה ("מפלגת האל") בלבנון והחות'ים אנצאר אללה ("תומכי האל") בתימן. שני הארגונים השיעיים זוכים לתקצוב, אימון וחימוש מאיראן. שני הארגונים (אם כי חיזבאללה הקדים את החות'ים בעשור) מושרשים בקרב העדה השיעית וכארגונים עממיים ופופולריים קשה מאוד לעקור אותם מן השורש. המאבק נגדם דורש זמן רב ואינו יכול להסתיים במכה אחת.

 

טיל ששיגרו החות'ים לעבר ריאד ()
טיל ששיגרו החות'ים לעבר ריאד

לשם השוואה, ישראל מנהלת מלחמה נגד חיזבאללה זה 36 שנה מאז ייסודו, והסוף אינו נראה כלל באופק. המלחמה של סעודיה נגד החות'ים הוכרזה ב-2015, כשהחות'ים ניסו להשתלט על תימן כולה. האם סעודיה יכולה להצליח היכן שישראל נכשלה?

 

מבצע "סופת נחרצת" התחיל טוב, אך מתמהמה

האיום להפיכת תימן לבסיס איראני איים לא רק על סעודיה, אלא על כל נתיב סחר הנפט העובר בערי הנמל עדן ובאב אל-מנדב לכיוון הים האדום. השתלטות מעין זו עלולה הייתה לפגוע בכלכלה העולמית ולהביא לקריסת הבורסות. זו הסיבה שבתמיכת ארה"ב הקימה סעודיה קואליציה נגד החות'ים, שאת עיקר הנטל בה נושאים חילות האוויר של סעודיה ואיחוד האמירויות. אולם מטוסים אינם יכולים לבדם להכריע מלחמה.

 

הקואליציה בראשות סעודיה נועדה להעניק סיוע אווירי לכוח קרקעי תימני הנשען על העדה הסונית בתימן ומונהגת על ידי הנשיא עבד רבו מנסור האדי. בשלב הראשון השיגה סעודיה את היעד המרכזי - עצירת ההשתלטות השיעית על תימן. בשלב הבא שוחררו האזורים הסוניים של דרום תימן והוקם מרכז שלטוני בעיר עדן. אולם בשנה האחרונה חלה האטה משמעותית בהתקדמות כוחות הקואליציה ונראה כי קיימת שחיקה בשני הצדדים הלוחמים.

 

הארמון הרפובליקני בצנעא שהיה בשליטת החות'ים והופגז על ידי הסעודים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הארמון הרפובליקני בצנעא שהיה בשליטת החות'ים והופגז על ידי הסעודים(צילום: EPA)

המלחמה בתימן הפכה לבעיה כרונית של סעודיה. אחרי כל הפצצה סעודית באה תגובה של ירי עשרות טילים קצרי טווח וכן טילים בליסטיים ארוכי טווח על שטחי הממלכה, בעיקר על אזורי הדרום - נג'ראן וג'זאן.

 

טווח הטילים של החות'ים עורר דאגה רבה בממלכה. בקיץ 2016 הראו החות'ים כי אין להם קווים אדומים כששיגרו שיגרו טילים לעבר העיר הקדושה לאיסלאם, מכה. לפני כמה חודשים הגיעו הטילים קרוב לשדה התעופה העמוס של הבירה ריאד. באוקטובר 2017 נודע כי איראן סיפקה לחות'ים גם מטוסים ללא טייס המסוגלים לשאת חומרי נפץ ומשמשים גם לאיסוף מידע.

 

מפת המלחמה בתימן נראית כמעט אותו הדבר זה חודשים ארוכים. רשתות התקשורת הסעודיות אמנם מדווחות על התקדמות, אולם ערוצים המתנגדים לסעודיה כגון אל-מיאדין ואל-מנאר של חיזבאללה מדווחים כי החות'ים מחזיקים מעמד. האמת נמצאת כנראה באמצע - יש שחיקה של החות'ים, אולם הנסיגה שלהם איטית מן הצפוי.

 

חיסול המבוקש מספר 2

ביום חמישי לפני שבוע חיסלה סעודיה באמצעות מטוס את סאלח א-סמאד, יושב ראש "המועצה המדינית העליונה" של החות'ים, שהיא למעשה ממשלה חלופית שהקים הארגון בעיר סעדה. הארגון מיהר למנות לו ממלא מקום, בן משפחה של המנהיג עבד אל-מלכ אל-חות'י. למרות ההלם בקרב ההנהגה השיעית הזיידית בתימן, הפגיעה היא סמלית בלבד כי א-סמאד לא היה יותר מפקיד בכיר ולא מנהיג צבאי או אישיות כריזמטית.

 

לטענת מתנגדיה של סעודיה בקטאר, כפי שהתפרסם באל-ג'זירה, החיסול היה מקרי, תוך כדי הפצצת מוקדים שונים של ההנהגה החות'ית. ההוכחה לכך היא שהחות'ים הם אלה שהודיעו על חיסולו ורק אחרי שבוע, ולא הסעודים (שבניגוד לישראל אינם שומרים על עמימות כלל) והיו אמורים להתפאר בחיסולו.

 

טיל ששיגרו החות'ים לעבר ריאד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טיל ששיגרו החות'ים לעבר ריאד(צילום: רויטרס)

התמשכותה של המלחמה בתימן פוגעת בתדמיתה של סעודיה ושל צבאה. היעדר ניצחון במזרח התיכון פירושו הפסד, בעיקר כשמדובר בצבא גדול (הצבא הסעודי הוא הצבא הערבי החזק ביותר) נגד ארגון חלש בהרבה (החות'ים).

 

לשם השוואה, הישרדות חיזבאללה במלחמת לבנון השנייה מול ישראל ב-2006 נחשבה לניצחון של חיזבאללה משום שישראל לא הכריעה וחיזבאללה שרד את המלחמה. בנוסף, ככל שהמלחמה מתמשכת, כך מצטברים מקרי האסונות וטעויות של פגיעה באזרחים, המסייעות להפוך את החות'ים לקורבנות בעיני העולם. רק אתמול, למשל, טיל סעודי שנורה ממטוס וכוון לעבר לוחמים חות'ים פגע בטעות בחתונה וחיסל 24 אזרחים. הסעודים והחות'ים מחליפים האשמות בנוגע להרעבת האוכלוסייה שבשטח שבשליטת הארגון. מי אשם? החות'ים השולטים בהם ומתעקשים להמשיך במלחמה ומסרבים למשא ומתן, או הסעודים המטילים את המצור עליהם?

 

האיום על הנפט

לאחרונה גברו איומי החות'ים לפגוע בנקודה הרגישה ביותר לסעודיה - הנפט. אחד ממקורות ההכנסה החשובים של הארגון השיעי הוא בארות הנפט שעליהן השתלטו בכוח. הם מוכרים נפט בשוק השחור במחירים מופקעים וגורמים להפסדים עצומים לממשלת תימן החוקית בדרום.

 

ממפרץ חודיידה נורו בתחילת אפריל טילים לעבר ספינת נפט סעודית ולמזלו של הצוות, הפגיעה הייתה קלה. אולם הירי היווה נורת אזהרה לגבי העתיד. החודש נפוצו ידיעות מדאיגות שלפיהן החות'ים השתלטו על לא פחות מ-19 ספינות נפט בדרכן לים האדום.

 

כוח סעודי בתימן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוח סעודי בתימן(צילום: AFP)

 

המשמעויות לישראל

חיזבאללה למעשה מתאמן כמה שנים בסוריה למלחמה נגד ישראל. במקביל, הארגון השיעי מלבנון עוקב כל הזמן אחרי המלחמה בתימן ולומד היטב. הקשר המתמיד בין חיזבאללה לבין החות'ים אינו רק אחווה דתית וקשר לאיראן. הסעודים האשימו פעמים רבות את חיזבאללה שהוא מעניק סיוע לוגיסטי לחות'ים וכי יועצים יוצאים מלבנון לתימן בהתמדה. מלחמת האזרחים בסוריה מתקרבת כל יום להכרעה לטובתו של ציר המוקאומה ("ההתנגדות": איראן, חיזבאללה והמשטר הסורי, בתמיכת רוסיה). הפניית משאביו של ארגון חיזבאללה למאבק נגד ישראל היא רק שאלה של זמן.

 

חיזבאללה ישתדל שבסיבוב הבא נגד ישראל תיפתח חזית חדשה ברמת הגולן, שאליה יזרמו כוחות סיוע וציוד דרך הקרקע. איראן שואפת לפתוח לשם כך ציר יבשתי מאיראן דרך עיראק וסוריה. אם יתפנו הכוחות האמריקניים מצפון-מזרח סוריה, הדבר יקל מאוד על איראן לממש את מטרתה.

 

חזיתות נוספות שמתכוון חיזבאללה לפתוח נגד ישראל, הן חזית העורף הישראלי, חזית התעמולה וחזית הים במערב. חיזבאללה לומד מהמלחמה בתימן כיצד להשתמש ביעילות בטילים לטווחים שונים ובמל"טים. העורף הישראלי רגיש במיוחד מכמה טעמים. חלק גדול מהבתים בישראל אינם ממוגנים ונבנו לפני שנות ה-90 ללא תקן מתאים.

 

בפברואר 2016 הצהיר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה כי בידיו פצצה אדירה - ירי על המפעלים ליד חיפה הכוללים כימיקלים ואמוניה קטלנית. הסרת האמוניה עדיין לא טופלה. על פינוי המפעלים המזהמים איש לא מדבר. יש להניח כי גם דימונה על הכוונת.

 

חיזבאללה לומד גם כיצד להפעיל תעמולה שקרית לעולם באמצעות תמונות מזעזעות, כאילו המצור הוא על העם התימני המסכן ולא על החות'ים המחזיקים באזרחים כמגן אנושי. חיזבאללה לומד ללא ספק כיצד לפגוע בכלכלה של האויב. בסעודיה מדובר במכליות נפט ובישראל בעיקר באסדות גז. בפברואר השנה הפיץ חיזבאללה סרטון, בו הוא מאיים במפורש לפגוע בכריש, תמר ולוויתן, מאגרי הגז הטבעי העומדים להפוך את ישראל למעצמת גז.

 

הבעיה של סעודיה היא הבעיה גם של ישראל: החות'ים וחיזבאללה אינן אלא שלוחות של אותו סרטן במזרח התיכון ששמו איראן. כשם שחיזבאללה לומד ממאבקם של החות'ים, על ישראל ללמוד מההצלחות והכישלונות של הסעודים. טוב היה אילו היו המדינות משתפות פעולה במאבק נגד הטרור השיעי. עד אז, האם על ישראל להמתין שחיזבאללה יתארגן לסיבוב הבא?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומכים של המורדים החות'ים בעיר חודיידה
צילום: AFP
צילום: ירון פרידמן
ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים