"קריאת אזהרה": האו"ם מציג מדריך לטיפול באנטישמיות
על פני מאה עמודים מזהיר האו"ם מהתנהגויות ותופעות אנטישמיות, במדריך חדש שאמור לשמש אנשי חינוך ואת עובדי אונסק"ו - ויהווה מעתה חלק ממדיניות הארגון הרשמית לטיפול בתופעה. "הקהילות היהודיות באירופה חשות בסכנה מחודשת מפני התקפות אנטישמיות", הזהירה מזכ"לית אונסק"ו, אודרי אזולאי
האו"ם משחרר מדריך ראשון מסוגו לטיפול באנטישמיות: המדריך שהושק היום (ב') במטה אונסק"ו יהווה מעתה חלק ממדיניות הארגון הרשמית לטיפול בתופעה. המידע על המדריך החדש הוצג אמש בחשבון הטוויטר של ארגון המדע והתרבות של האו"ם האחראי בפועל על הפקתו, וצוין כי הוא נועד לתת הנחיות בנושא התמודדות עם אנטישמיות בתחום החינוך.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
את מרכז הכובד מציג המדריך בשלושה עניינים מרכזיים: חיבור נושא האנטישמיות לשאר סוגיות זכויות האדם, עידוד חשיבה ביקורתית כהתמודדות עם תכנים אנטישמיים - וחיבור נושא האנטישמיות לצורות אפליה נוספות כלפי קבוצות שונות על רקע, דת, מוצא, מגדר ונטייה מינית.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- בדרך למהפכה? רשת חינוך חרדית עם לימודי ליבה
- "אלוהים רוצה שנבלה": מכתב פתוח ליעקב ליצמן
- הרבנים חובטים, הרפורמים חוששים: חוק הגיור הוא ההזדמנות האחרונה/
פרשנות
המדריך אמור לשמש אנשי חינוך וצעירים במרחבים חינוכיים בכל הנוגע להתמודדות עם התנהגויות אנטישמיות, ובכללן סטריאוטיפיים אנטישמיים, תאוריות קונספירציה ועוד. אנשי הארגון עצמו מחויבים לרוח שאותה הוא מציג.
מאה עמודים של הדרכה
תחת הכותרת "טיפול באנטישמיות באמצעות חינוך – הנחיות לקובעי המדיניות", מציע המדריך שנכתב באונס"קו בשיתוף ה-OSEC, הנחיות מעשיות ונקודתיות לטיפול באנטישמיות במסגרת זכויות אדם, לצד כלים שאמורים להבטיח את הגנתם של הצעירים מפני חדירה של רעיונות אנטישמיים.
בין הגופים המייעצים למדריך - אישים ממוסדות כגון "בית אנה פרנק" בהולנד ומכון "שמעון ויזנטל" בארצות הברית. המדריך מתפרס על פני כמאה עמודים בקירוב, ומוצג באתר האינטרנט של הארגון.
ישראל הכריזה על רצונה לפרוש מאונסק"ו בסוף השנה החולפת בעקבות ארצות הברית, נוכח הטענות לאנטישמיות והטיה נגד ישראל, כשברקע, בין היתר, הכרזות שנויות במחלוקת בנוגע למעמדם של הכותל ומערת המכפלה. המהלך מעלה תהיות האם הארגון שבראשו עומדת אודרי אזולאי היהודייה-צרפתייה (המזכ"לית היהודייה הראשונה בארגון), מנסה לפתוח דף חדש.
"רגרסיה חברתית"
בהקדמה לתקציר מציינת אזולאי את הסיבות לאימוצו: "לצערי הצורך במדריך הפך לקריטי ביותר כיום בבתי הספר שלנו, באוניברסיטאות ובמוסדות חינוכיים אחרים. קהילות יהודיות ברחבי העולם עומדות בפני איומים מתגברים והולכים. הם הפכו להיות מטרה להתקפות טרור, כפי שקרה בפריז, בריסל וקופנהגן.
"החשש מאנטישמיות, הטרדה ואף תקיפה פיזית גדלו במיוחד ליד מרכזי תרבות יהודית, אתרי דת כולל בתי כנסת מוזיאונים ובתי ספר. זוהי קריאת אזהרה עבור מי ששרדו את השואה, הקהילות יהודיות באירופה חשות בסכנה מחודשת מפני התקפות אנטישמיות".
"אנטישמיות", מוסיפה אזולאי, "איננה בעיה של הקהילות היהודיות, או דורשת נוכחות מצד הקהילות היהודיות בטיפול בה. היא מתקיימת בדתות, חברות וקבוצות פוליטיות שונות במגוון אופנים, בכל צדדי הקשת הפוליטית, כסימפטום לבעיה חברתית או פוליטית רחבה יותר המצביעה על נטיות לרגרסיה הפוגעות במרקם החברתי בצורה מסוכנת".
אזולאי מציינת כי לרוב אנטישמיות מלווה גם בתופעות נוספות של גילויי שנאה, למשל על בסיס מגדרי וכן הומופובי, וטוענת כי על מנת להילחם בתופעת האפליה הפושה ברשת יש צורך בהכשרת מחנכים להתמודדות עם תופעות אלו במוסדות החינוך "בזמן אמת" באמצעות הדרכה מעשית, כפי שמציע המדריך החדש.