שתף קטע נבחר

בית המשפט: שעות נפרדות לדתיים זו אפליה

העירייה הקצתה ספריות לציבור הדתי עם שעות נפרדות, ביום שבו שאר הספריות סגורות ממילא - אך בית המשפט קבע כי אין דבר בשירותי ספרייה המחייב לערוך הבחנה בין חילונים לדתיים, ויש בכך אפליה של הציבור החילוני. התובעת שלא הורשתה להיכנס לספרייה בשעות של הדתיים, תפוצה

"אפליית חילונים" היא עבירה על החוק: בית משפט השלום בראשון לציון קבע כי על העירייה לשלם פיצויים בסך עשרת אלפים ש"ח ללי וייצמן, תושבת העיר, לאחר שנמנעה ממנה כניסה לספרייה העירונית, בטענה כי שעות מסוימות מיועדות לציבור הדתי בלבד.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

תחילת הסיפור לפני כשנה וחצי, אז פנו נציגי הציבור הדתי תורני לעיריית ראשון לציון בבקשה להקים עבורם ספרייה. על מנת לבדוק את כדאיות הדבר החליטה העירייה לעשות פיילוט, ולהסב ארבע ספריות עירוניות כמותאמות לציבור הדתי תורני בימי רביעי אחר הצהריים, בשעות שבהן הספריות סגורות ממילא. לקראת הפיילוט הוצאו מהן ספרים שאינם מותאמים לקהל הדתי-תורני בכל יום רביעי בשבוע, והתאפשר להגיע אליהן לארבע שעות.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

שקר השוויון והבל הנטל: מאבק הסיסמאות של חוק הלאום/ הרב יואל בן-נון

 

התובעת, לי וייצמן, טענה כי בשני מקרים שונים סירבו לשרת אותה בספריות העירוניות בימים שהיו מיועדים לאנשי הזרם הדתי-תורני. בפעם הראשונה, טענה וייצמן כי ראתה שהספרייה במרכז הקהילתי נאות שקמה הייתה פתוחה, וביקשה להשיב ספרים ששאלה, אך סורבה באסרטיביות. רק לאחר ויכוח לקחה הספרנית בחזרה את ספריה. במקרה אחר, כפי שנכתב בתביעה, ניסתה שוב להשיב ולשאול ספרים ביום ובשעות המיועדות לציבור הדתי-תורני, וסורבה תחילה - אך לבסוף, בהתערבות מנהל המקום, ניתן לה.

 

"אין סיבה להבחנה בין דתיים לחילונים"

לאחר שפנתה לעירייה ולא קיבלה את התשובה שלהן ציפתה, החליטה וייצמן לתבוע את העירייה ואת החברה העירונית של ראשל"צ בסכום של 75 אלף ש"ח. בתביעתה טענה כי הקצאת שעות וימים לטובת הציבור הדתי הינה פגיעה בשוויון וכי מדובר באפליה. מנגד טענו המשיבות כי בשני המקרים שבהם ביקשה להחליף את ספריה ויימן קיבלה בסופו של דבר שירות, ולכן לא הופלתה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

השופט אבי סתיו כתב בפסיקתו כי הקצאת שעות נפרדות לציבור התורני בספרייה העירונית מפרה את חוק איסור אפליה, שכן יש בה אפליה של הציבור החילוני שנמנע ממנו שירות בשעות אלו. עוד נפסק, כי אין מדובר בשירות דתי ואין דבר בשירותי ספרייה המחייב לערוך הבחנה בין חילונים לדתיים, ולכן החריג לחוק העוסק ב"אופיו או מהותו של השירות" איננו חל. "גם אם קיימת אוכלוסייה דתית שתימנע מטעמים אידאולוגיים מהגעה לספרייה בשעות שחילונים עשויים להגיע אליה... אין די בכך כדי להפוך את השירות לכזה שמעצם טיבו מצדיק הבחנה בין חילונים לדתיים", כתב.

 

עו"ד אורלי ארז לחובסקי, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז הרפורמי לדת ומדינה, אמרה עם קבלת פסק הדין כי "זהו פסק הדין הראשון שבו נקבע כי אפליית חילונים מפרה את חוק איסור אפליה ומזכה בפיצוי. מפסק הדין עולה מסר ברור ולפיו על כל מי שמעניק שירות לציבור להימנע מהבחנה בין אנשים בשל היותם דתיים או חילונים, או על פי מידת דתיותם. המרחב הציבורי שייך לכולנו - נשים וגברים, חילונים ודתיים (על כל זרמיהם), ערבים ויהודים - ולכולם הזכות ליהנות ממנו באופן שווה".

 

תגובת העירייה: הוחלט שלא להמשיך בתוכנית

מעיריית ראשון לציון נמסר: "העירייה נותנת מענה לצרכי כל תושביה. לציבור התורני קושי רב לפקוד את הספריות העירוניות, ולפיכך הוחלט לערוך פיילוט בימי רביעי אחרי הצהריים, מועד שבו כלל הספריות בעיר ממילא סגורות, ולפתוח שלוש מתוך תשע הספריות הקיימות בעיר לפעילות עבור הציבור התורני. עם ניתוח ממצאי הפיילוט הוחלט שלא להמשיך בתוכנית".

 

בעירייה הבהירו כי "בתקופת עריכת הפיילוט המשיך כלל הציבור לקבל את אותו שירות כפי שקיבל קודם לכן, באותם הימים ובאותן השעות. בית המשפט חזר מספר פעמים בפסק הדין כי אין ספק בעיניו שהעירייה והחברה העירונית פעלו בתום לב להשגת מטרה ראויה של הנגשת שירותי הספרייה לציבור הדתי-תורני, ולראייה נפסק סכום הנמוך משמעותית מסכום התביעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פיילוט שנכשל
צילום: shutterstock
מומלצים