שתף קטע נבחר

בגיל 90: ניצול שואה ראה לראשונה את תמונות משפחתו

ויקטור אוקמיאן, שהצליח להימלט מאימת הנאצים בריגה כשהיה בן 13 בלבד, מצא בזכות עבודתו של חוקר יהדות לטביה ותושייתה של נכדתו את המזכרת המצמררת. "סבא היה המום והתרגש עד דמעות", סיפרה נכדתו. עשרה ימים לאחר מכן - הלך לעולמו

ויקטור אוקמיאן ניצול השואה ()
ויקטור אוקמיאן

77 שנים לאחר שנפרד מהוריו, כשמלבד הזכרונות העמומים לא הייתה לו אף תמונה, הצליח ויקטור אוקמיאן (90), ניצול שואה, לזכות ולראות את תמונות משפחתו שנרצחה בידי מכונת ההשמדה הנאצית בטבח ביער רומבולה שבריגה, בירת לטביה, ב-1941, שבו נרצחו כ-25 אלף יהודים.

 

אוקמיאן, שהיה בן 13, שהה באותה שנה במחנה קיץ. יומיים לפני הכיבוש הנאצי, הצליחו הוריו של אחד הילדים היהודים במחנה להבריח באיומי רובה את חבריו מהמחנה לרוסיה. משם התגלגל ויקטור לסיביר. אחרי המלחמה הוא שב לריגה ולמד הנדסת בניין באוניברסיטה. בשנת 1956 הוא התחתן והביא לעולם שני ילדים. 18 שנים לאחר מכן, ב-1974, עלה ויקטור לארץ ולאחר מכן היגר לברלין וחילק את חייו בינה לבין ציריך שבשוויץ.

 

מאז 1941 לא ראה ויקטור את אביו בוריס, אמו דוברה, אחיו ראלף ושני סביו. אלא שאז חלה תפנית בעלילה: אסי ניסלסון-לוריא, חוקר יהדות לטביה ומפעיל קבוצת פייסבוק "יהודי לטביה", הצליח להרכיב אילן יוחסין שכולל כ-40 אלף יהודי לטביה, שעמם נמנים גם בני משפחתו של ויקטור.

 

נכדתו, אלכסנדרה אוקמיאן, שבנתה בעצמה אילן יוחסין משפחתי באתר MyHeritage, קיבלה התאמה לאילן של ניסלסון-לוריא בזכות הפרטים הזהים שהזינו השניים, והופתעה לגלות שחוקר הקהילה מחזיק במידע רב על משפחתה. היא מיהרה ליצור עמו קשר והוא סיפר לה כי בידיו תמונות של משפחת אוקמיאן, שאותן קיבל מהארכיון הלאומי בריגה.

ויקטור אוקמיאן ניצול השואה ()
ויקטור אוקמיאן ונכדתו

ויקטור אוקמיאן ניצול השואה ()
אילן היוחסין של ויקטור אוקמיאן

"הייתי בהלם מוחלט כששמעתי שישנן תמונות, כי ידעתי שלסבא לא הייתה שום תמונה של הוריו וסביו", אמרה הנכדה. "כעת ראינו לראשונה שלסבא היה אח בשם ראלף - שעליו כלל לא ידענו". ב-24 בספטמבר השנה שלח ניסלסון-לוריא את התמונות לנכדתו של אוקמיאן, בעת שזו ביקרה את סבה בציריך. "סבא הסתכל על התמונות וזיהה מיד את אביו ואמו. הוא היה המום ודמעות נקוו בעיניו", היא מספרת.

 

"למחרת הבאתי לו שוב את התמונות - הפעם מודפסות; הוא הסתכל עליהן והתחיל לספר לי את הסיפור של משפחתו, שכלל פרטים שמעולם לא דיבר עליהם קודם. אני חושבת שהוא ידע שבקרוב יעזוב את העולם. אני שמחה שלפחות לפני שנפטר - הספיק לראות את התמונות ולסגור מעגל". עשרה ימים לאחר מכן - הלך לעולמו ויקטור אוקמיאן בציריך.

 

ניסלסון-סוריא, שבזכות עבודת המחקר שלו אותרו התמונות, גילה גם הוא כי משפחת אוקמיאן הם בני משפחה רחוקים שלו. "כנראה שלמעגלי החיים דרך משלהם להפתיע אנשים", אמר החוקר. "הגורל חיבר ביני לבין המשפחה הזו מתוך 4- אלף שמות. ויקטור התרגש עד דמעות מהתמונות. הוא היה מאוד חולה ומצבו הידרדר לאחר פטירתה של אישתו. נכדיו סיפרו לי שעשרת הימים האחרונים היו המאושרים בחיים. אותי זה צמרר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים