שתף קטע נבחר

ניתוחי מתים ללימוד רופאים - רק באישור המשפחה

לפני שנה גילה ד"ר בוזגלו כי בנו נותח לאחר מותו ללא ידיעת המשפחה, הוא התקומם, והיום פרסם משרד הבריאות תקנות המגדירות את מה שמותר

משרד הבריאות מפרסם תקנות חדשות, לפיהן על רופא המבצע ניתוח באדם שנפטר יש לבקש את אישור בני משפחתו ולדאוג שימלאו טופס מיוחד על ידם. התקנות, שיכנסו לתוקף עד סוף השבוע, נועדו לשמור שרופאים ינתחו מתים רק לצורך צבירת ניסיון בפעולות להצלת חיים.
בתיקון לתקנות האנטומיה והפתולוגיה, שמפרסם היום (א') מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר בועז לב, מצויין כי רק לאחר מילוי של שורה של תנאים ניתן לבצע ניתוח לאדם שנפטר: התנאי הראשון כאמור הוא מילוי טופס של המנוח בחייו או של בני משפחתו לאחר מותו המאפשר ניתוח. התנאי השני הוא כי הניתוח נועד לאמן את הרופאים להציל חיים למשל: השתלת לב מלאכותי, החדרת צנתר לוריד והחדרת צינור תוך קני בדרכי אויר.
משרד הבריאות פירסם היום רשימה ובה 14 ניתוחים, אותם ניתן לערוך בנפטרים ואין לחרוג ממנה. נוסף על כך יש להחתים שלושה רופאים המאשרים כי נתיחת המנוח מתבצעת למטרת ריפוי אדם.
משרד הבריאות שקד בשנתיים האחרונות על התיקון לחוק כיוון שעד כה לא היה חוק המסדיר את ניתוחי המתים כאמצעי להכשרת רופאים. משום כך התבצעו הניתוחים בהסתר ורופאים נאלצו לשמור על קשר שתיקה בעניין.
לפני כשנתיים נחשף בכתבה בתכנית אולפן שישי בערוץ 2, סיפורו של ד"ר חיים בוזגלו מהצפון, שגילה כי לאחר שבנו הצעיר נהרג בתאונה – התאמנו רופאים בניתוח על גופתו. ד"ר בוזגלו נזעק ובמשרד הבריאות שקדו על תיקון לחוק בשיתוף עם משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה.
יצוין כי עד היום התייחס החוק לניתוחים שלאחר המוות, כדי לקחת מגוף המת איברים חיוניים המתאימים להשתלה כגון לב, ריאות, קרניות וכדומה. החוק התעלם מניתוחים להכשרת רופאים לפעולות מצילות חיים. "אנחנו מודעים לכך שצריך לשמור על כבוד המת", אומר ד"ר יצחק ברלוביץ', ראש המינהל הרפואי במשרד הבריאות, "אבל אנחנו יודעים שאם לא נבצע פעולות מסויימות על מתים, הדבר יגרום לכך שאנשים ימותו כי הרופאים לא יהיו מיומנים. בשנתיים מאז פורסמה הכתבה על דוקטור בוזגלו, עצרו למיטב ידיעתי את כל הניתוחים הללו. הרופאים התנסו על בעלי חיים, אבל כאן קמה צעקה חדשה כי מה אשמות החיות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים