שתף קטע נבחר

מסתמן: הודו תקדים את ישראל במירוץ לירח

על-פי התכנון החללית ההודית לירח תשוגר בסוף החודש הבא, שבועיים לפני החללית של עמותת spaceIL, שאמורה להגיע ליעדה רק באפריל. החללית הישראלית תשוגר כמטען משני ללוויין מאינדונזיה על משגר של חברת spaceX

החללית הישראלית "בראשית" של עמותת spaceIL, שנבנתה במפעל חלל של התעשייה האווירית, תשוגר ככל הנראה לחלל ב-13 בפברואר על גבי משגר פלקון 9 של חברת spaceX. החללית הישראלית צפויה לעשות היסטוריה ולנחות על אדמת הירח בחודש אפריל, אך אם הכל יילך כמתוכנן ישראל לא תהיה המדינה הרביעית - אחרי ארצות הברית, רוסיה וסין - שמנחיתה חללית על הירח, כיוון שמסתמן שהחללית ההודית "צ'נדריאן 2" תשוגר לחלל מהודו ב-30 או ב-31 בינואר.

 

 

לפי אתרים העוסקים במועדי שיגור חלליות ולוויינים לחלל, החללית הישראלית תשוגר כמטען משני ללוויין התקשורת PSN 6 של חברה מאינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם. הלוויין האינדונזי, שנבנה על ידי חברה אמריקנית בקליפורניה, אמור להיות ממוקם בגובה של 36 אלף ק"מ מעל כדור הארץ. יחד עם החללית הישראלית והלוויין מאינדונזיה ישוגרו עוד לוויינים קטנים.

 

בניגוד לחלליות אחרות, שלהן נדרשו כמה ימים כדי להגיע לירח, לחללית של spaceIL ייקח זמן רב יותר. כדי לחסוך בדלק, החללית תנוע במסלול אליפטי סביב כדור הארץ עד שתגיע לירח בחודש אפריל - לא ברור עדיין אם לפני או אחרי הבחירות לכנסת, שיערכו ב-9 באפריל.

 

תאריך הנחיתה הפך לתאריך השיגור

תאריכי השיגור של החלליות מישראל ומהודו אינם סופיים, אבל כרגע אלו התאריכים שאליהם מתכוננים בשתי המדינות לשיגור. בחודש יולי בישרה עמותת spaceIL כי החללית הישראלית הראשונה שתישלח לירח תשוגר בדצמבר על גבי טיל פאלקון 9 של spaceX של אילון מאסק. תאריך הנחיתה המקורי של החללית הישראלית על הירח היה ה-13 בפברואר 2019 - שיהיה למעשה התאריך שבו החללית ככל הנראה תשוגר.

 

הצגת קפסולת זמן המיודעת לירח התעשייה האווירית (צילום: רויטרס)
החללית בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

 

באירוע שנערך בשבוע שעבר, שבו הוכנס לחללית דיסק ועליו סמלים לאומיים, היסטוריים ותרבותיים של מדינת ישראל, יחד עם שירים ישראלים תפילת הדרך ואוסף ציורים של ילדי ישראל, אמר מנכ"ל עמותת SpaceIL, עידו ענתבי, כי מועד הנחיתה על הירח יהיה ככל הנראה בחודש אפריל.  

 

במסיבת עיתונאים שהתקיימה בקיץ אמר ענתבי כי "ברגע שהחללית תגיע לנקודה שבה היא תנחת, היא תהיה אוטונומית לחלוטין. המנועים יבלמו את החללית, והיא תגיע לקרקע במהירות אפסית ותבצע נחיתה רכה. בשלב הראשון יוצב דגל ישראל על הירח. במהלך הנחיתה תצלם החללית את אזור הנחיתה בסטילס ובווידאו, ואפילו תתעד את עצמה". החללית אמורה להשלים את משימתה על הירח תוך יומיים.

 

SpaceIL היא עמותה ללא כוונת רווח, שהוקמה בשנת 2011 ושמה לה למטרה להנחית את החללית הישראלית הראשונה על הירח. העמותה הוקמה על ידי שלושה מהנדסים צעירים: יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב, שנענו לאתגר התחרות העולמית Google Lunar XPRIZE: מרוץ בינלאומי מודרני להנחתת חללית בלתי מאוישת על הירח. למרות שהתחרות הסתיימה ללא מנצח, הצוות הישראלית המשיך במשימה. מוריס קאהן מכהן כנשיא העמותה והתורם העיקרי של הפרויקט ששם מהונו כ-40 מיליון דולר.

 

שיגור חללית מהודו. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
שיגור חללית מהודו. ארכיון(צילום: AP)

 

דחיות גם להודים

גם להודים היו דחיות. רכב החלל ההודי "צ'נדריאן 2", ששיגורו תוכנן במקור ל-23 באפריל, היה אמור להיות משוגר לירח בתחילת אוקטובר, אבל לאחרונה השיגור נדחה שוב, ל-31 בינואר 2019. התכנון ההודי הוא להנחית גשושית שתסייר על אדמת הירח. זהו האתגר הגדול ביותר לסוכנות החלל ההודית, והיא בחרה שלא לקחת סיכונים, במיוחד על רקע שני כישלונות בשיגור לוויינים בשנה האחרונה.

 

יו"ר "איסרו", הארגון ההודי לחקר החלל, אמר ל"טיימס אוף אינדיה" כי מדובר "בתוכנית מקומית לחלוטין. כל הרכיבים, ובהם המקפת, הגשושית והנחתת, פותחו בהודו. ברגע שנגיע למסלול סביב הירח, הנחתת תתנתק מהמקפת, ולבסוף תנחת על הירח. או אז, הגשושית בעלת ששת הגלגלים שבתוך הנחתת תתנתק ממנה ותתחיל לנוע על אדמת הירח למרחק של כ-100 מטרים. היא תשהה שם 14 יום, תיקח דגימות ותצלם את פני הירח".

 

למעשה הודו הגיעה לירח כבר ב-2008, אך רכב החלל "צ'נדריאן 1" התרסק כמתוכנן על אדמת הירח. אגב, הודו הודיע עם השיגור הקודם לירח לפני כעשור כי תנחית אדם על אדמת הלבנה ב-2020 - דבר שנראה כיום רחוק מאוד מהמציאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
החללית בשבוע שעבר בתעשייה האווירית
צילום: ירון דרוקמן
מומלצים