שתף קטע נבחר

שיגור לא ברור מעזה: למי יש אינטרס ואיזו תגובה צפויה?

חמאס והג'יהאד האיסלאמי מכחישים שירו, אבל לשני הארגונים יש סיבה טובה לנתב את הזעם בעזה לעבר ישראל. נתניהו ומערכת הביטחון ינסו כנראה להימנע מעימות גדול

 

 

 

כמה שעות לאחר האירוע, עדיין לא ברור מי שיגר את הרקטות לכיוון גוש דן ואפילו לא ברור מה שוגר ואם הגיע בכלל לגוש דן. מה שכן ברור הוא שזוהו שני שיגורים מרצועת עזה של רקטות שהטווח שלהן הוא כ-70 ק"מ. רקטות כאלה יש רק לשני ארגונים ברצועה – לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי. חלק מהרקטות שבידיהם הן מדגם פאג'ר 5 מתוצרת איראן וחלקן מייצור עצמי. שני הארגונים מכחישים, אבל מותר להטיל ספק. עד שלא נדע בבירור מי שיגר, מדינת ישראל תתקשה לכייל במדויק את התגובה שלה.

 

מוטי ששון (צילום: עיירית חולון )
ראש העיר חולון עם נציגי פיקוד העורף(צילום: עיירית חולון )
 

אזעקה בגוש דן (צילום: אליסף דעואל)
תושבים בתל אביב בחדר המדרגות בזמן האזעקה(צילום: אליסף דעואל)
 

תגובה לא מידתית עשויה להביא להסלמה רבתי ולמבצע גדול שכרגע אף אחד מהצדדים לא רוצה בו, ולכן השאלה הבוערת כעת היא איך מגיבים בצורה קשה אך מבלי להגיע להסלמה לא מבוקרת. מעצם העובדה שלא ניתנו עד עכשיו הנחיות לעורף בגוש דן וביישובי הדרום – יש בה כדי להעיד שהכוונה היא להגיב באופן שבו הגיבה ישראל עד כה על אירועים חריגים מהרצועה, כלומר בתקיפת מתקנים ותשתיות צבאיות של חמאס.

 

ייתכן שהתגובה על הירי הלילה תהיה עוד מאותו סוג ובהרבה יותר מקומות, אך לא מעבר לזה. כלומר, לא מעבר לפגיעה בחמאס הצבאי או במטרות של הג'יהאד האיסלאמי, אם יש כאלה, כי הג'יהאד - בניגוד לחמאס - מפזר את התשתיות שלו. הוא מסתיר אותן בקפדנות ואין לו מחנות אימונים ומפקדות על פני השטח כמו שיש לחמאס.

 

לתגובה הישראלית, שכנראה היא בלתי נמנעת, יש גם היבט פוליטי. אם ישראל תגיב בעוצמה חריגה בנוסח "בעל הבית השתגע" על השיגור לכיוון גוש דן, יוכלו תושבי הדרום לטעון שכבר מזמן הם מרגישים שיש אפליה בינם לבין תושבי תל אביב מבחינת הממשלה. למה בשיגור לעבר תל אביב צה"ל מגיב בעוצמה, בעוד שכאשר יישובי עוטף עזה רצים למקלטים בגלל צבע אדום, התגובה של צה"ל הרבה יותר מינורית?

 

כאמור, ממילא הממשלה אינה רוצה כרגע בעיצומה של מערכת בחירות ייצרית ומתלהמת להסתבך במבצע צבאי שבמהלכו יהפוך הקבינט לזירת חבטות, ועשוי לעשות שגיאות רבות משיקולים אלקטורליים. את מחיר השגיאות ידוע מי משלם, ולכן ראשי מערכת הביטחון, כולל ראש הממשלה ושר הביטחון נתניהו, ישתדלו להימנע ככל האפשר מעימות צבאי גדול ברצועת עזה. הם כנראה יקפידו גם בתגובה על הירי הלילה - שלא ברור מי ירה אותו ומה נורה - שלא לעבור את הסף שמעבר לו העזתים ירגישו את עצמם חייבים להגיב במטחי רקטות על עוטף עזה וגם לעבר תל אביב.

 

חמאס חושש להישרדותו

המצב הנוכחי מזכיר במידה רבה את האירוע מאוקטובר, אז נורו שתי רקטות כבדות - אחת לעבר באר שבע, והשנייה לעבר גוש דן (שנפלה בים). אחר כך נטען שברק עקב מזג האוויר הסוער הוא שהפעיל את הרקטות שהיו מכוונות ומוכנות על המשגרים מבלי שמפעיליהם רצו לראות אותם. צה"ל קיבל את גרסת החמאס ונמנע מתגובה קשה.

 

לחמאס הפעם יש אינטרס לירות רקטות לעבר ישראל ואחר כך לטעון שלא הוא ירה אותן. היום התחוללו הפרות סדר חמורות עקב זעם על המצב הכלכלי ברצועה. הפרות הסדר יצאו מכלל שליטה, וחמאס הפעיל בהן הרבה כוח. הארגון כנראה חושש לשרידותו בשלטון ולכן על פניו יש לו אינטרס להסיט את זעם ההמונים לעבר עימות עם ישראל.

 

הוא הדין לגבי הג'יהאד האיסלאמי, שיש יריבות בינו ובין חמאס והוא כועס שחמאס מוכן לעשות ויתורים לישראל באמצעות המתווכים המצרים. מאז מונה לג'יהאד מנהיג חדש, הארגון נעשה הרבה יותר לוחמני והרבה יותר משתף פעולה עם האיראנים. להנהגה העזתית של הג'יהאד לא כל כך אכפת אם בעקבות הירי יספוג חמאס הצבאי כמה נזקים למתקניו ותשתיותיו.

 

הנקודה היא שהארגונים הגדולים בעזה התרגלו לייצא לעבר ישראל את המריבות, הסכסוכים והתסכולים הפנימיים שלהם. הם רבים בינם לבין עצמם, ותמיד מגייסים את ישראל להיות זו שתעניש את יריבם. את המשוואה הזאת חייבת ישראל לשבור ואז יהיו הרבה פחות רקטות, בלוני תבערה והפגנות על הגדר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפה של צה"ל ברצועה (ארכיון)
מומלצים