שתף קטע נבחר

נתניהו למנדלבליט: "מבקש שידור חי לשימוע שלי"

שבוע לפני שעורכי דינו של ראש הממשלה יתייצבו אצל היועץ המשפטי לממשלה לדיון במסגרת תיקיו הפליליים, מבקש נתניהו ממנדלבליט להשמיע לציבור את הצד שלו ללא צנזור: "זה הדבר הדרוש, כך נבטיח צדק ואמת"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו קורא ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפתוח לשידור חי את השימוע שייערך בשבוע הבא בסוגיית תיקיו הפליליים. "הגיע הזמן שהציבור ישמע גם את הצד שלי", אמר נתניהו בסרטון שפורסם בצהריים (יום ה') - יום לאחר שנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה. מקורות משפטיים בכירים שללו את האפשרות שמהלך שכזה אכן יקרום עור וגידים, זאת משום שמעולם לא הועבר שימוע בשידור חי. המקורות הסבירו כי השימוע הוא הליך פנימי לחשוד, כדי שיטען את טענותיו לקראת קבלת החלטה סופית.

 

נתניהו ציין כי "בשבוע הבא ייפתח השימוע בענייני. אחרי שלוש שנים של מבול של הדלפות מגמתיות, חלקיות, הגיע הזמן שהציבור ישמע את הכול בצורה שלמה ומלאה - ללא מתווכים, ללא צנזורים וללא מעוותים. לכן אני מבקש מהיועץ המשפטי לפתוח את השימוע לשידור חי".

 

נתניהו הוסיף: "אני חושב שזה הדבר הדרוש וזה מה שעשה השופט מלצר ביחס לדיוני ועדת הבחירות, זה מה שעשה הנשיא ריבלין ביחס לדיונים עם המפלגות, אלה הדברים שנותנים ביטחון לציבור.

 

"אתה יודע שהשקיפות נותנת את האמת. הרי בלאו הכי יהיו הדלפות, אנחנו רואים כבר 300 הדלפות בלי שום טיפול ובלי שום חקירה. לכן הפרקטיקה הזאת תימשך. ובכן למה שהציבור יהיה ניזון מדברים חלקיים? אדרבא, הכול שיצא, לא רק שאין לי מה להסתיר - אני רוצה שהכול יישמע. זאת בקשתי, שידור חי של השימוע, כך נבטיח צדק ואמת".

אביחי מנדלבליט  (צילום: AP, AFP)
מנדלבליט ונתניהו(צילום: AP, AFP)

 

בהמשך לבקשתו של נתניהו, פנו פרקליטי ראש הממשלה עו"ד עמית חדד ועו"ד יוסי אשכנזי ליועץ המשפטי בבקשה לעריכת השימוע בדלתיים פתוחות ובאופן פומבי.

 

השימוע במשרדו של היועץ המשפטי לממשלה יעסוק בשלושת התיקים שבהם נחשד ראש הממשלה בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים: 1000 (פרשת המתנות), 2000 (שיחות נתניהו-מוזס) ו-4000 (פרשת בזק-וואלה).

 

מקורות במערכת המשפטית אמרו בימים האחרונים כי טרם נפלה החלטה של היועץ המשפטי מנדלבליט וצוותו אם להגיש כתב אישום נגד נתניהו. הנושא עלה לדיון בעקבות הדיווחים על אפשרות של הסדר טיעון בתיקים שבהם מעורב ראש הממשלה.

 

"היוזמות למתן חנינה לראש הממשלה ועריכת הסדר טיעון עמו, קיימות בשלב זה, רק בטוויטר ובמוחם של מספר פרשנים", אמר בסוף השבוע מקור משפטי רם דרג. "ייתכן שבשימוע שיערך לראש הממשלה לאחר ראש השנה, יציגו פרקליטיו טיעונים שיבטלו את כתב החשדות, אז למה כבר לקפוץ?".

 

גורם משפטי בכיר קבע כי עסקת טיעון אכן נערכת עם רובם המכריע של הנאשמים, אולם בתיקים מתוקשרים לסוגיהם, ובעיקר שבהם קיים אינטרס ציבורי להציג בפני הציבור מסר של שוויון בפני החוק ואפקט הרתעתי, מבקשת הפרקליטות להפגין שלא ניתן לנאשם "הנחת סלב".

 

המקורות הסבירו כי עסקת טיעון יכולה להיחתם בכל שלב של ההליך המשפטי עד לפני גזר הדין. לכן, לצדדים ניתן מרווח זמן גדול לשקול את צעדיהם, כמו הרצון להחיש או לעכב את ההליך המשפטי, המשכורות לעורכי הדין, התחשבות בבעיות האישיות של הנאשם או משפחתו וכמובן האינטרס של הפרקליטות לייצג את האינטרס הציבורי.

2011: קצב ויתר על הסדר טיעון והלך למשפט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
2011: קצב ויתר על הסדר טיעון והלך למשפט(צילום: AFP)

בעבירות צווארון לבן, כל שכן בעבירות שוחד או מרמה והפרת אמונים, הרשעה גוררת קלון. פירושה של הטלת הקלון היא שנתניהו לא יוכל לחזור לממשלה או לכנסת במשך 10 שנים. ייתכן מצב שבו יוותרו לנתניהו על חלק מהאישומים, אך קשה להאמין שבשלב כה מוקדם יוותרו לו על הקלון.

 

המקורות הזכירו כי גם עסקת הטיעון החלומית שנערכה בשעתו עם הנשיא לשעבר משה קצב ויתרה כליל על הכנסתו לכלא, אך תבעה את התפטרותו והרחקתו מהחיים הציבוריים למשך שנים רבות. כזכור קצב ויתר על העסקה, ניהל את משפטו, ריצה עונש מאסר ממושך בכלא והוטל עליו קלון.

 

אם תתרחש עסקת טיעון מקלה עם נתניהו בשנה הקרובה, היא צפויה לכלול הודאתו באשמה, הטלת עונש כספי כבד, מאסר קצר או מאסר על תנאי, אך בעיקר הרחקתו מהחיים הפוליטי למשך עשור.

 

מטעמו של נתניהו נמסר בסוף השבוע כי "בעקבות מספר פרסומים בסוף השבוע בנושא עסקת טיעון, אני שב ומבהיר שלא היה ולא נברא. אין כל שחר לדיווחים השקריים על כוונה של ראש הממשלה נתניהו להגיע להסדר טיעון. פרקליטיו של ראש הממשלה יופיעו לשימוע כמתוכנן ויציגו בו טענות מוחצות".

 

ברקע הדברים יוזכר כי ביוני השנה ביקש נתניהו לדחות את השימוע בעניינו עקב הקרבה לבחירות שנערכו לפני שבועיים. היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט סירב אז לבקשה.

 

עוד יצוין כי הליך השימוע של נתניהו התעכב בכמה חודשים לאחר שעורכי דינו סירבו לאסוף את חומרי החקירה ממשרדו של היועץ המשפטי לממשלה. עם הסדר תשלום שכר הטרחה, אסף אחד מפרקליטיו של נתניהו את החומרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מנדלבליט ונתניהו
צילום: AP, AFP
מומלצים