שתף קטע נבחר

טכנולוגיה לאיתור גלקסיות מסייעת להציל אורנג-אוטנים

צלם הטבע גורדון ביוקנן יצא למסע לאורך קו המשווה מסביב לעולם כדי לגלות את השפעת האדם על הסביבה ובעלי החיים. במלזיה הוא גילה כיצד הרחפנים שצויידו במצלמות תרמיות משוכללות, מסוגלות לאתר אורנג-אוטנים בחשיכה באזורים החשופים לכריתת יערות. הצצה שבועית לסדרת הטבע החדשה "קו המשווה" של ה-BBC שתשודר מדי מוצ"ש ב-21:45 בכאן 11

 

 

כשהכלכלה מתפתחת ועוד שטחי אדמה מעובדים, חיות הבר נפגעות בסופו של דבר. באזורים רבים בדרום מזרח אסיה, מעבדים כיום יותר אדמות מאי-פעם, מפני שהביקוש העולמי לגידול מסחרי אחד מרקיע שחקים. שמן דקלים משמש במזון מעובד,

במוצרי קוסמטיקה וכחומר דלק.

 

באינדונזיה בלבד חלקת יער בגודל מגרש כדורגל נעלמת כל 25 שניות ומדובר באחד מענפי הכלכלה הרווחיים במדינה. באי בורניאו, הדרישה העולמית לשמן דקלים מכחידה את חיות הבר ובמיוחד את האורנג-אוטנים.

 

גור אורנג-אוטן יתום במרכז ההצלה באי בורניאו (צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)
גור אורנג-אוטן יתום במרכז ההצלה באי בורניאו(צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)

 

למעלה משליש מיערות בורנאו נמחקו בגלל כריתת עצים והפקת שמן דקלים וחלקה קטנה של יער בראשיתי, שזכתה לשם "ספילוק" הפכה לשמורה כדי להגן ולשקם אורנג-אוטנים שהתיימו כתוצאה מכריתת היערות.

 

הווטרינרית, ד"ר נבילה סארקווי, עורכת ליתומים את הבדיקה הרפואית השגרתית. העובדה כי הנקבות ממליטות רק פעם בשבע או שמונה שנים, הופכת כל גור למשאב יקר ערך לטבע וקצב הריבוי והבגרות המינית האיטית של הקופים הללו, הופכת אותם לפגיעים במיוחד בטבע.

 

גור אורנג-אוטן יתום במרכז ההצלה באי בורניאו (צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)
גור אורנג-אוטן יתום במרכז ההצלה באי בורניאו(צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)

 

בשמורה מכינים את הפרטים הצעירים לשחרור בשטח לאחר השיקום הראשוני, כדי שיוכלו להתרבות בהצלחה בסביבה מוגנת.

 

לדברי המומחים, גם במהלך שהותם בשמורה כשהם מתחבאים במעמקי היער, הם יוכלו לסייע במחקר. לאחרונה שוקדים החוקרים ופעילי הסביבה בפיתוח דרכים לא שגרתיות כדי לאתר הקופים הגדולים והביישנים.

 

פרופ' סרג'ה ווך, מומחה בעל שם לקופי אדם גדולים מציין כי "הקופים מותאמים כל כך לחיים בחופת היער ולניווט במרחב התלת-ממדי המורכב מאוד הזה. כשמין מסוים נמצא בסכנת הכחדה, חיוני לדעת בדיוק כמה פרטים נותרו והיכן הם, כדי שנוכל להגן על האזורים האלה".

 

צלם הטבע גורדון ביוקנן מצלם את האורנג-אוטנים בשמורה (צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)
צלם הטבע גורדון ביוקנן מצלם את האורנג-אוטנים בשמורה(צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)

 

ספירת הקופים היא משימה קשה ומסובכת. איתורם מהקרקע רווי אתגרים כשהם על העצים. כדי לפתור את הבעיה, מתוכננת מהפיכה אווירית, בה יעזרו ברחפנים כדי לעקוב אחרי האורנג-אוטנים מהאוויר.

לאחרונה החלו בטיסות ניסוי של רחפנים המצויידים במצלמה רגישה לחום.

 

סרג'ה חבר לקבוצה של אסטרופיזיקאים שמפתחים תוכנה שעובדת עם מצלמות רגישות לחום, כך שמהמצלמה התרמית הותירו רק את החלקים להם הם זקוקים במיוחד והתאימו רחפן רגיל, לשאת מצלמה אופטית ומצלמת אינפרה תרמית.

 

החוקר וצלם הטבע גורדון ביוקנן בבדיקת הרחפן לראיית לילה (צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)
החוקר וצלם הטבע גורדון ביוקנן בבדיקת הרחפן לראיית לילה(צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)

 

כך למעשה, משמשות טכניקות שהיו מיועדות למעקב אחרי כוכבים רחוקים וגלקסיות כדי לעקוב אחרי הקופים. לדברי החוקרים, הרעיון הוא "כי החיישן יבחין בהבדל בטמפרטורה בין האורנגאוטנים לסביבתם", הוא מסביר.

 

שני גור אורנג-אוטן יתומים במרכז ההצלה באי בורניאו (צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)
שני גור אורנג-אוטן יתומים במרכז ההצלה באי בורניאו(צילום: Dragonfly Film & TV Ltd)

 

התזמון לשימוש הלילי מוכוון לכך שהיער התקרר ויאפשר לחום של האורנג-אוטנים לבלוט יותר. האורנג-אוטנים בולטים כנקודות אור חזקות באמצעות המצלמה התרמית.

 

החוקרים מקווים כי המצלמות המשוכללות יסייעו להבין האם מאמצי השימור שלהם מצליחים או נוחלים כישלון. כשהביקוש ליבולים מסחריים גדל בלי הפסקה, טכנולוגיית עידן החלל יכולה לשמש כלי נשק חיוני במלחמה להגנת חיות הבר הנדירות שנדחקות לכדי הכחדה מהטבע.

 

הצצה לפרקים הקודמים בסדרה:

פרק 1: תיעוד: כך מצילים פילים מחקלאים באפריקה

פרק 2: הבוקרים באקוודור שומרים על הקונדורים הנדירים

פרק 3: הצצה לפעוטון כרישי הפטישנים באי סנטה קרוז

 

הפרק הרביעי והאחרון בסדרת הטבע "קו המשווה", ישודר במוצ"ש ב-21:45 בכאן 11.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Dragonfly Film & TV Ltd
אורנג אוטן בבורניאו
צילום: Dragonfly Film & TV Ltd
מומלצים