שתף קטע נבחר

אושרה החזרה לשיטת הבחירות הישנה

עברה אחר הצהריים בכנסת ברוב גדול. כן הוארך הפטור לבני ישיבות בשנתיים נוספות. קודם לכן אושר חוק התקציב בקריאה ראשונה. בלילה: השבעת הממשלה

יום סוער היה היום (ד') בכנסת, לקראת השבעת הממשלה הלילה. חברי המליאה דנו במספר חוקים חשובים, והמאבק על העברתם היה צמוד וסוער. בתום ההצבעות נשא אריאל שרון נאום ואמר כי למען השלום יידרשו פשרות מכאיבות משני הצדדים. "הסכסוך הממושך בינינו הסב סבל כבד לשני העמים", אמר שרון, "העתיד צריך ויכול להיות שונה. נגזר עלינו, שני העמים, לחיות זה בצד זה", המשיך שרון, "אני מאמין שביכולתנו, אם יהיה רצון בכך לשני הצדדים לסטות מנתיב הדמים. ידינו מושטת לשלום. אנחנו יודעים שהשלום כרוך בפשרות מכאיבות לשני הצדדים". לאחר מכן נשא ברק נאום פרידה, איחל הצלחה לשרון ונפרד בלחיצת ידיים כמעט מכל הח"כים.

חוזרים לשיטת הבחירות הישנה

מאבק צמוד וסוער התנהל במשך כל היום על ההצבעה על שינוי שיטת הבחירות - וחזרה לשיטה הישנה, שמבטלת את הבחירה הישירה לראשות הממשלה. ובסופו של דבר עבר החוק ברוב של מול 72 בעד 37 נגד ושלושה נמנעים. לפיכך - הבחירות הקרובות צפויות להיערך בשיטה הישנה - בפתק אחד.
ההצלחה בגיוס הרוב התאפשרה הודות לדיל בין העבודה לגשר. העבודה הסכימה לתת לגשר להתפצל מ"ישראל אחת", וגשר הצביעה בתמורה בעד שינוי שיטת הבחירות. גם הח"כים ליצמן ופרוש מיהדות התורה הצביעו בעד שינוי השיטה, בניגוד לעמדתם קודם לכן. אהוד ברק שהתנגד לשינוי לא הגיע למליאה. חיים רמון הפר את המשמעת הסיעתית של העבודה והצביע נגד שינוי השיטה.
בכירים בש"ס דחו את הטענות לפיהן ביטול חוק הבחירה הישירה פגע בתנועה. ח"כ שלמה בניזרי אמר: "יהיו לנו 12 מנדטים, אבל כוח המיקוח שלנו יגדל הרבה יותר. מי שרצה לחזק את רה"מ בחוק החדש - הפך אותו לחלש יותר, לאפס כמעט". דובר ש"ס, יצחק סודרי, אמר כי "בהצבעה הזו נקבע כי אלי ישי הוא זה שיחליט בבחירות הבאות מי יהיה ראש הממשלה".
השר שמעון פרס בירך על ההחלטה: "אני חושב שהחוק הזה הביא נזק אדיר לדמוקרטיה הישראלית, לכנסת, למפלגות, וברוך שפטרנו".

חוק טל יוארך בשנתיים

הכנסת אישרה היום גם את הארכת הפטור לבני ישיבות משירות בצה"ל בשנתיים נוספות. מפלגת העבודה הכריזה בבוקר על משמעת סיעתית לפיה תבקש העבודה להאריך את הפטור בשנה בלבד. למרות זאת, מספר ח"כים בעבודה לא הגיעו להצבעה ובתוכם גם ברק ופרס. פואד, בורג ובן עמי נמנעו.
ההצעה עברה ברוב של 59 ח"כים מול 38, ושבעה נמנעים. כעת צפויות עתירות לבג"ץ בנושא, שכן בג"ץ קבע בעבר כי הכנסת חייבת לקבוע בחוק את מעמדם של בני הישיבות ולא להסתפק בהוראת השעה, שתוקפה הוא שהוארך היום.
יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, אמר בתגובה להחלטה כי "הציבור קיבל את המתנה הראשונה מממשלת האחדות". לדבריו, "היום החלה התפכחותו של הציבור מממשלת שרון".

התקציב עבר

הנושא הראשון שעלה להצבעה היה חוק התקציב שעלה לקריאה ראשונה. 55 חברי כנסת תמכו בחוק התקציב לעומת 32 מתנגדים והחוק עבר. גם חוק ההסדרים עבר ברוב גדול. כעת ייערך דיון בחוק בוועדת הכספים, ואז יובא החוק לקריאה שנייה ושלישית.

ברק נפרד, שרון ביקש משמעת

ראשי הממשלה, הנכנס והיוצא, נועדו הבוקר עם סיעותיהם: ראש הממשלה הנכנס, אריאל שרון אמר בישיבת סיעת הליכוד: "התנהל מו"מ לא קל, מורכב ומסובך ובסופו הגענו למה שאני האמנתי בו: להקים ממשלת אחדות. יש אילוצים, לא כל החלטה תהיה מקובלת על כולם ויש גם דברים שאני הייתי עושה אחרת אילמלא העדפתי אחדות מעל לכל דבר אחר". שרון ביקש מהסיעה לנהוג משמעת סיעתית בהצבעות בעניין הבחירה הישירה וחוק טל. הליכוד יבקש כי חוק טל ידחה בשנתיים ויתמוך בביטול הבחירה הישירה.
ראש הממשלה היוצא, אהוד ברק נפרד בישיבת סיעת "ישראל אחת" מחברי הכנסת של מפלגת העבודה. ברק אמר: "מצאתי כאן חבורה של אנשים טובים. אוהבים לבקר את הכנסת, אבל בסופו של דבר זו הסדנא האמיתית של הפוליטיקה הישראלית". ברק אמר לחברי הכנסת כי "אני מאמין שניפגש בעוד הרבה מעגלים". (עוד על הנעשה בליכוד ובעבודה - ראה ידיעות נפרדות מקושרות).
מאוחר יותר שרון נאם בפני הממשלה החדשה שהתכנסה לישיבה לא רשמית ואמר כי "אני האמנתי תמיד בממשלות אחדות. זו הייתה עמדתי מאז ומתמיד. הבעיות שאנחנו ניצבים לפניהן הן בעיות מאוד מורכבות - הן בתחום הביטחוני, הן בתחום המדיני והן בתוכנו אנו, בתחומי החברה והפערים הקיימים. יש לנו מצד אחד, סכנות גדולות לפנינו ומצד שני, תקוות גדולות. אני האמנתי בכך שניתן לתת תשובות לבעיות האלה אם נהיה כולנו מאוחדים. אני מייחס חשיבות בלתי רגילה לעניין האחדות. זה לא היה קל ויש פה חברים שהשתתפו במו"מ. זה לא היה דבר פשוט אבל נראה לי שמול הצורך להגיע לאחדות, כל מאמץ היה שווה. אני בהחלט אעשה עוד מאמץ לצרף מפלגות נוספות שלא הצלחנו עד היום להגיע איתן לסידור נאות ואני הנחתי את צוות המו"מ להמשיך בפעילות הזו כדי לחזק את הממשלה. אני יודע שזה לא יהיה דבר קל. אני רוצה לומר לכם שמדובר בממשלה שיש בה שותפות. כשיש שותפות, באופן טבעי, לא כל אחד יכול להגשים כל מה שהוא רוצה. אבל השותפות הזו בעיני היא חשובה עד כדי כך שכל אחד מאתנו צריך להיות נכון גם לוותר על כמה דברים. מדובר כאן בשותפות. זה לא איזה חיבור פוליטי של גופים פוליטיים. אני רואה את זה בצורה הברורה ביותר - לעבוד במשותף. אנחנו נתכנס בישיבת הממשלה הראשונה שתהיה ביום ראשון, ביום הקבוע. יש לממשלה הזו הרבה מה לעשות, לדעתי הרבה מאוד. אני רוצה להדגיש עוד פעם. כשדיברתי על נושא של אחדות, אני פשוט מאמין בכך ואני רוצה שנעבוד כשותפים מלאים. זאת הגישה שלי וכך אני אנהג. אני מאמין שכולם ינהגו בדרך זו. אני רוצה לברך את כולכם ולאחל לנו עבודה פורייה ומילוי החלומות והשאיפות של אזרחי ישראל בארצם".
שמעון פרס אמר בישיבת הממשלה כי: "אני רוצה להגיד שבעיני הצלחת הממשלה היא הצלחת המדינה ושנינו חניכי דוד בן גוריון. הוא לימד אותנו שקודם כל יש עיכוב לטובת המדינה, הממלכתיות. אני מקווה שברוח זו, ברוח טובה, נצליח באמת לענות על השאלות ולקדם את מדינת ישראל".

בהכנת הידיעה השתתפו תומר זרחין ואבישי בן חיים

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העימות בכנסת
צילום: גלי תיבון
ישי. מלחמה על חוק טל וחוק הבחירה הישירה
צילום: גלי תיבון
מומלצים