שתף קטע נבחר

פיטורי עובדת בהריון: מותר או אסור?

מתי מותר לפטר עובדת בהריון, ומתי אסור; מי רשאי לאשר זאת ובאילו נסיבות

כולם יודעים, או לפחות סבורים שאי אפשר לפטר עובדת בהריון. אבל מסתבר שהחוק - למרות שהוא בעד העובדת, מקנה למעסיקים אפשרות גם לפטר עובדת בהריון או בחופשת לידה.
אז מתי מותר לפטר עובדת בהריון, מתי אסור, מי רשאי לאשר זאת ובאילו נסיבות? להלן כל האפשרויות:
המגבלה על פיטורי אישה בחופשת לידה הקבועה בחוק עבודת נשים מושתתת על הוראות סעיף 4 לאמנת העבודה בדבר הגנת האמהות 1919, ועל סעיף 6 לאמנת העבודה בדבר הגנת האמהות (המחודשת) משנת 1952.
תכליתה של ההוראה בסעיף 9 לחוק היא הגנה על האישה העובדת בתקופת ההריון, חופשת הלידה ו–45 יום מתום חופשת הלידה (להלן: "התקופה המוגנת"). החוק אוסר על המעביד לפטר עובדת בתקופה המוגנת, אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה (שהאציל את סמכותו למפקח העבודה הראשי) ובלבד שהעובדת עבדה באותו מקום עבודה או אצל אותו מעביד ששה חודשים לפחות.
גם במצב בו חוזה עבודה לתקופה קצובה מסתיים, חובה על המעביד לקבל היתר לפיטורי העובדת ממשרד העבודה והרווחה. אם המעביד הוא קבלן כוח אדם – תחשב גם הפסקה זמנית של עבודה כפיטורין. במקרה בו העובד או העובדת מימשו את זכותם לחל"ת עם תום חופשת הלידה, חל איסור על המעביד לפטר במשך תקופה זו ו–45 יום מתום חופשת החל"ת.
אם מפקח העבודה הראשי בדעה שהפיטורין הם בקשר להריונה של העובדת, אין לו שיקול דעת והוא אינו רשאי להתירם. היה המפקח בדעה שהפיטורין אינם בקשר להריון – מוסמך הוא, לפי שיקול דעתו, להתירם או שלא להתירם, אף ממועד רטרואקטיבי שלפני מתן ההיתר. אי ידיעת המעביד אודות הריונה של העובדת אינו רלבנטי מבחינת הצורך בהיתר, אלא רק כראיה שעליה צריך מפקח העבודה הראשי ליתן דעתו, בין שאר הראיות, בבואו לקבוע אם הפיטורין הם מסיבת ההריון.
ביה"ד לעבודה קבע כי ניתן לשלוח הודעת פיטורין לעובדת בתקופה המוגנת, ואולם הודעת הפיטורין תכנס לתוקפה רק עם תום התקופה המוגנת. לאחרונה תוקן החוק ונקבע מפורשות כי במניין ימי ההודעה המוקמת לא תבוא התקופה המוגנת.
במידה שהמעביד מפטר עובדת בתקופה המוגנת, בניגוד להוראות סעיף 9, הפיטורין בטלים מעיקרם והעובדת זכאית לפיצוי מהמעביד בגובה השכר שהיתה מקבלת לו המשיכה בעבודתה עד ליום הלידה, להפרש בדמי הלידה (בין הסכום שקבלה בפועל מביטוח לאומי לסכום שהיתה מקבלת לו המשיכה לעבוד), לפיצוי בגובה שכר עבודה עבור 45 יום מתום חופשת הלידה בהם אסור לפטרה ולתמורת הודעה מוקדמת.

הכותבים: מנהל המחלקה המשפטית ייעוץ לפרט בהסתדרות העובדים החדשה, עו"ד אלון לוין, ועו"ד רונן ליפשיץ.

הסתדרות העובדים הכללית החדשה 50 – 53 – 50 – 1800

לפנייה לכתב/ת
מומלצים