שתף קטע נבחר

החיים אחרי נאפסטר

אוקיי, אין נאפסטר. מה יש במקום? הנה חמישה תחליפי הנאפסטר הטובים ביותר

AudioGalaxy Rapigator WinMX BearShare 
LimeWire מה זה Gnutella? ברגע האחרון 

"בראשית ברא שון את נאפסטר והאינטרנט הייתה תהו ובהו...". לא בטוח שכך ייפתח התנ"ך של הרשת, אבל לנאפסטר יישמר, ללא ספק, מקום של כבוד בדברי ימיה של אינטרנט. מתוכנה קטנה ששימשה את חבריו של שון פנינג, צעיר אמריקאי בן 19, הפכה נאפסטר לנושאת הדגל של מהפיכת המדיה הדיגיטלית ברשת. לאוונגרד של מהפיכת שיתוף הקבצים. בשיאה, היו לנאפסטר כ-55 מיליון משתמשים, שכל אחד מהם הפעיל את התוכנה במשך 6 ימים בחודש בממוצע. היום, לאחר הסכמים ראשונים עם חברות התקליטים הגדולות, ואפילו שמועות על ברית עם השטן מרדמונד, נאפסטר מאבדת מתהילתה. השאלה מי יתפוס את מקומה בראש המהפיכה היא מעניינת בפני עצמה. אבל ישנה שאלה מעניינת יותר, ודחופה יותר: במה משתמשים במקום בנאפסטר?

נאפסטר, התחליפים

בניגוד לחלל האמיתי, בחלל האינטרנט אין ואקום. ברגע שירדה נאפסטר מהבמה (ולמעשה עוד לפני כן), צצו כפטריות לאחר הגשם תוכנות שונות שנועדו להחליף אותה. חלקן כבר הספיק לכפות על משתמשיהן כלים לשמירה על זכויות יוצרים (ע"ע iMesh), בעיקר כדי להימלט מגורלה של נאפסטר, שעלולה להיסגר חרף מה שנראה כמאמצים אמיתיים לעמוד בדרישות בית המשפט האמריקני. אבל חלק מהתוכנות לשיתוף קבצים תוכננו במתכוון כך שלעולם לא ניתן יהיה לכפות על המשתמשים מגבלות כלשהן (ע"ע Gnutella).
בסקירה שלהלן בחרנו בתוכנות "הגל הבא". התוכנות שלדעתנו הן פורצות הדרך של היום, וייקח זמן רב (אם בכלל) עד שתיישמנה מדיניות כלשהי של אכיפת זכויות יוצרים, או תדרושנה תשלום עבור השירות שהן מעניקות. במילים אחרות: התוכנות שכדאי להשתמש בהן במקום נאפסטר.
למרות האפשרות שמציעות חלק מהתוכנות לחפש קבצים מסוגים שונים, התמקדנו באפשרויות שמציעות התוכנות לחיפוש קבצי MP3. ציינו כאשר התוכנות מסוגלות לחפש קבצים אחרים (וידאו, תמונות וכו'), אבל זה לא העיקר. העיקר היא המוזיקה. מכיוון שהטעם המוזיקלי שלנו מגוון, חיפשנו באמצעות כל אחת מהתוכנות קבצי מוזיקה בסגנונות שונים מהארץ ומחו"ל. ברור שאת רוב השירים הפופולריים ניתן למצוא בכל התוכנות, ולכן הרחקנו לכת למחוזות מוזיקליים ייחודיים - מקטעים קלאסיים נדירים ועל למוזיקה אלג'יראית עדכנית.
למרות הפיתוי, התאפקנו ולא הענקנו תארים או ציונים. אף אחת מהתוכנות לא בלטה באופן מובהק מעל השאר. חלק מהתוכנות מתהדרות בקהיליית משתמשים גדולה, אחרות מציעות מימשק נוח ויעיל במיוחד, ויש כאלו שמצטיינות בכלי החיפוש. לדעתנו, על כל משתמש רציני להחזיק היום לפחות שתי תוכנות מהתחום, על מנת לשמור על גמישות מקסימלית בחיפוש שירים. ובכל זאת, אם מוכרחים לבחור, יש שתי תוכנות ראויות לציון במיוחד: AudioGalaxy, בגלל בסיס המשתמשים הענק, ו-LimeWire, שהמימשק המושקע שלה הוא תענוג אמיתי.
ועוד משהו קטן לפני שניגש לעיקר: איננו תומכים בשום דרך שהיא בהפרת זכויות יוצרים. אין לנו ספק שההיצע הקיים של כלים לשיתוף קבצים הוא פתרון ביניים. מתישהו תמצא בוודאי הפשרה בין הביקוש העצום למוזיקה לבין הצורך החיוני בהגנה על האמנים. כשהוא יגיע, נספר גם עליו. בינתיים, הקורא היקר מוזמן לעשות שימוש מושכל והוגן בכלי המשחית שאנחנו מציגים כאן.

AudioGalaxy

בלדה לסוכן כפול

אחת מתוכנות החלפת הקבצים המבטיחות ביותר, כבר מאז ימי שלטונה של נאפסטר, היא AudioGalaxy. עם למעלה מ-10 מיליון הורדות רשומות ב-Download.com בלבד, התוכנה הזו ניצבת גבוה מעל כולן. הרעיון פשוט: אתם מתקינים במחשב שלכם "סוכן", שמשמש מימשק לפעילות המקוונת שמבצע אתר האינטרנט AudioGalaxy.com. החיפוש מתבצע באתר ואילו הסוכן המותקן דואג להורדות הקבצים. AudioGalaxy מפעילה, למראית עין, מערכת של סינון שירים המוגנים על ידי זכויות יוצרים. שלא במפתיע, המערכת אינה יעילה וניתן למצוא כל שיר מבוקש באתר.

שלב ההתקנה קצר יחסית. כדאי לשים לב כי במהלכו תותקן גם תוכנת WebHancer. התוכנה הזו מדווחת על הזמן בו שהיתם באתרים שונים; למרות ההבטחות לאנונימיות ושמירה על סודיות הנתונים שלך, מומלץ להסיר את WebHancer מייד לאחר ההתקנה.

היתרון הגדול של התוכנה, מלבד מספר המשתמשים העצום, הוא שניתן לבחור שירים גם ממשתמשים שאינם מחוברים בזמן החיפוש. הסוכן ידאג לבצע את ההורדות כאשר הם יתחברו לרשת. חיסרון אחד הוא מימשק הדפדפן המוגבל יחסית. חיסרון מהותי יותר, היא האפשרות לחפש קבצים על פי מפתח אחד בלבד (המבצע או שם השיר). השירים שנמצאו מסודרים לפי שם האמן. למשל, אם תקלידו בחלון החיפוש "Madonna", תקבלו רשימת אמנים שתכלול את Madonna ,Madonna live ,Madonna-music, כאשר כל אחד מהנ"ל נחשב אמן נפרד לשיטת AudioGalaxy.

אחרי בחירה באמן הרצוי, תקבלו את רשימת השירים שלו, אבל בזה לא תם החיפוש. ברשימת השירים מוצגים רק שמותיהם ולא שום מידע אחר - אין נתונים על איכות השיר או על אורכו, על מנת לעזור לכם להחליט איזה קובץ כדאי להוריד. רק לאחר הקלקה נוספת על אחד השירים, נפתח חלון שבו מוצגות כל הגרסאות שלו שקיימות אצל המשתמשים השונים (כולל נתונים על האורך ואיכות ההקלטה), ורק לאחר בחירת הגירסה הרצויה יסתיים תהליך החיפוש.

בשלב זה נכנס הסוכן לפעולה. הוא שומר על קשר רצוף עם האתר ומחפש את שעת הכושר בה יוריד אותו מהמיקום הקרוב ביותר אליכם, אוטומטית. הסוכן גם ידע להמשיך את ההורדה במקרה של התנתקות, או לעבור למשתמש אחר כשאינו מוצא את הקובץ. דרך האתר ניתן לצפות ברשימת השירים שאתם משתפים עם המשתמשים האחרים, השירים שביקשתם והגיעו אליכם והשירים להם אתם עדיין ממתינים. בסוכן שמותקן אצלכם ניתן להגביל את רוחב הפס המיועד להורדות, על מנת שלא להפריע לעבודה השוטפת. כמו כן, ניתן לשנות את תיקיות הקבצים שאתם משתפים.

למרות המימשק מבוסס ה-Web, התוכנה הזו זוכה לפופולריות עצומה, ומאפשרת למצוא כמעט כל יצירה מוזיקלית עדכנית. החיפושים שלנו, פעם אחר פעם, העלו את השירים המבוקשים, באיכות הרצויה, בזמן קצר ביותר. למרות החסרונות שהוזכרו, אין תחליף לכלי הזה.

בעד

מספר משתמשים גדול, היצע מרשים, ניתן לחפש שירים ממשתמשים לא מחוברים.יש גירסת לינוקס

נגד

מימשק חיפוש מוגבל ולא נוח.

השורה התחתונה

בראש הטבלה.

חזור למעלה
Rapigator

רכבת לילה לנאפסטר

קהילת הקוד הפתוח ידועה מאז ומעולם כחובבת מוזיקה. אחרי שהוצגו נאפסטר ופרוטוקול התקשורת המיוחד שלה, היה זה רק עניין של זמן עד שתופיע תוכנת קוד פתוח תואמת. התוצאה: OpenNap, פרוטוקול תואם נאפסטר, המאפשר לכל מחשב להפוך לשרת נאפסטר. היתרון הוא, כמובן, בעובדה שהקוד פתוח לשימוש והפצה חופשיים. כתוצאה מכך, ישנן תוכנות רבות שמתבססות על הפרוטוקול הזה. לטובה שביניהן קוראים Rapigator.

תוכנת Rapigator מציעה כלים דומים לאלו של נאפסטר, אבל מאפשרת לשתף סוגי קבצים נוספים מלבד MP3. ההתקנה קלה ופשוטה, למעט האילוץ להזין ידנית את שמות השרתים אליהם ברצונכם להתחבר. לשם כך יהיה עליכם להעתיק מספר כתובות מהאתר של Rapigator, באופן חד פעמי. לאחר מכן תוכלו לחפש ברשת נאפסטר ובשאר הרשתות שהוספתם ברשימת השרתים.

יתרון מוחשי בהשוואה לתוכנות אחרות המוזכרות כאן, הוא מימשק החיפוש הנוח, שכולל אפשרות לחיתוך לפי סוג הקו של המשתמש ואיכות הקובץ. כמו בנאפסטר, ניתן לבחור משתמש ולראות את כל הקבצים המשותפים שלו, וכן לנהל צ'ט בסגנון mIRC עם משתמש נבחר או להוסיף אותו לרשימת חברים פרטית.

בתחום ההורדות חסרו לנו יכולות שהיו מוכרות מנאפסטר, כמו שינוי העדיפות של קובץ מסוים או שינוי השם שלו. לעומת זאת, ישנה באפשרות להמשיך הורדת קובץ שנקטעה. התוכנה מוסיפה גם יכולות ניהול משתמשים חזקות, כולל אפשרות לשלילת הגישה של משתמשים מסוימים לקבצים שלכם, או התעלמות מההודעות שלהם. אחת האפשרויות שמצאה חן בעינינו במיוחד היא חלון ניצול המודם. הוא מציג באמצעות גרף צבעוני את היחס בין רוחב הפס המנוצל להורדות שלכם לבין זה שמשמש גולשים אחרים כדי למשוך קבצים מכם. יפה, למרות שלא בהכרח שימושי.

בעד

מימשק נוח, מידע מפורט על הקבצים, אפשרויות מתקדמות לניהול רשימות משתמשים, צ'טים, חידוש הורדת קובץ קטוע.

נגד

חיבור ידני לשרתים, אפשרויות מעטות בניהול הורדות הקבצים.

השורה התחתונה

תוכנה נוחה ויעילה.

חזור למעלה
WinMX

תוכנה תחמנית

WinMX משתמשת בפרוטוקול שיתוף קבצים קנייני. אבל היא מאפשרת להתחבר גם לשרתי נאפסטר ולשרתים אחרים של OpenNap (הרשת החופשית תואמת נאפסטר, ראו Rapigator).

כל חיפוש מתבצע בכל השרתים, בו זמנית. ניתן לפתוח מספר חלונות חיפוש שונים ובכל אחד לחפש MP3 או קבצים מסוגים אחרים. מכיוון שהתוכנה מחפשת גם בשרתי נאפסטר, יש סיכוי טוב למצוא באמצעותה מוזיקה עברית. חיפשנו ומצאנו כי שיריו של אייל גולן, למשל, עדיין לא נחסמו להורדה בשרתי נאפסטר...

ככלל, WinMX דומה מאד לנאפסטר באפשרויות החיפוש, ואף מאפשרת גישה לערוצי הצ'ט של נאפסטר. אבל יש לה כמה יתרונות ברורים על נאפסטר. בחלון תוצאות החיפוש, WinMX מציגה לכל קובץ את מספר המשתמשים הממתינים לו, או לחלופין - את מספר המשתמשים שיכולים לבקש את הקובץ הזה. המידע הזה שימושי כדי להחליט ממי להוריד את הקובץ, וחוסך את הניסוי והתהייה הטיפוסיים, שהתרגלנו לקבל עליהם את הודעות ה”Remotely Queued” השנואות.

גם ניהול הקבצים טופל כאן בצורה טובה יותר. עבור כל קובץ שתמצאו, ניתן לבקש מיקומים נוספים שלו, או של קבצים דומים. האפשרות הזו, הייחודית ל-WinMX, מצדיקה כשלעצמה את השימוש בתוכנה. חידוש נוסף מאפשר להגדיר מספר הורדות מסוים שאחריו התוכנה תציג לעולם את סוג החיבור שלכם כאיטי יותר מהאמיתי (נגיד, מודם 14.4Kbps במקום ISDN). באופן כזה תוכלו למנוע מהמשתמשים האחרים "לשתות" לכם את החיבור. בחלון ההורדות ניתן גם להציג גרפים של קצבי התקשורת.

בעד

מידע מפורט, אפשרויות ניהול קבצים שימושיות, כלי סינון נוחים, כלי חיפוש ייחודיים.

נגד

מימשק מסורבל ומפוזר.

השורה התחתונה

תוכנה חזקה ומפתיעה.

חזור למעלה
BearShare

שירים פשוטים

BearShare היא עוד תוכנה המתבססת על רשת Gnutella (ראו המסגרת) ונחשבת לפופולרית שבהן. כבר בשלב ההתקנה גילינו שנקבע כאן שיא עולמי חדש במספר התוכנות המתלוות שמותקנות במחשב. זה עלול להרגיז, אבל אסור לשכוח ש-BearShare היא תוכנת חינם והתוכנות הנלוות הללו חיוניות להמשך קיום החברה שמאחוריה.

התוכנה מורכבת ממסך אחד, מופרד לחוצצים הרגילים והמוכרים מתוכנות מבוססות Gnutella אחרות. בשל המורכבות הטכנית ברשת Gnutella, תוכנת BearShare מתאימה את עצמה לסוג הקו המחבר אתכם לאינטרנט באופן אוטומטי. כך נחסכת מכם ההתעסקות בהגדרת פרמטרים שונים ומשונים. חלון החיפוש הוא פשוט וזריז, אך לא ניתן לבחור בו את סוג הקובץ (אודיו, וידאו וכו'). ניתן לקבוע את גודל הקובץ המינימלי המבוקש, ואת מהירות החיבור המבוקשת של המשתמש השני.

BearShare אינה מחדשת דבר בתחום המסננים שניתן להפעיל על קבצים, אבל היא מאפשרת למנוע הצגת קבצים שעלולים להכיל וירוסים (VBS ,EXE). חסרה לנו, למשל, אפשרות לסינון משתמשים לפי מספר השירים שהם מוכנים לחלוק עם הקהילה ("עלוקות" בשפת המשתמשים).

נקודה ראויה לציון היא העזרה המקוונת באתר של BearShare, שהיא מקיפה ויסודית מאד. בסך הכל כלי נחמד.

בעד

פשוטה לשימוש, יעילה ומהירה.

נגד

אפשרויות בסיסיות מאד.

השורה התחתונה

עושה את העבודה.

חזור למעלה
LimeWire

פירות יפים ללמון טרי

הדבר הראשון הבולט לעין ב-LimeWire הוא המימשק היפהפה. אין ספק שההשקעה שנעשתה כאן ברמת העיצוב נותנת לתוכנה נקודות רבות. ובכל זאת, למרות המימשק המרשים, התוכנה אינה זוללת משאבים. קובץ ההתקנה, לעומת זאת, גדול קצת. התוכנה מתבססת על רשת Gnutella (ראו המסגרת), אבל מסתירה מעין המשתמש את הפרטים הטכניים. בשלב ההתקנה עליכם לבחור את סוג הקישור לרשת (מודם, ISDN, כבלים וכו'). מכאן והלאה התוכנה תטפל בשאר.

כמו בשאר התוכנות המבוססות על Gnutella, גם LimeWire אינה מאפשרת לסנן את תוצאות החיפוש באמצעות פרמטרים שונים (כמו איכות או סוג הקו של המשתמש). בשונה מרובן, התוכנה הזו מציעה פיצוי, בדמות סינון תוצאות כפולות - כאשר מספר תוצאות מצביעות על אותו הקובץ, התוכנה מקבצת אותן יחד ומראה קובץ אחד עם סימון של קבוצה לידו. כך נחסך הצורך לעבור על מספר גדול של קבצים, רק בשביל לגלות שכולם זהים.

האפשרות הזו מייעלת מאד את השימוש ומקצרת את זמן החיפוש. במה שקשור לניהול הורדות, LimeWire לא מפתיעה ומציעה אפשרויות בסיסיות ביותר. אין אפשרות לשינוי סדר העדיפויות בהורדות, למשל. מצד שני, התוכנה מאפשרת להמשיך הורדות שנקטעו.

יתרון חשוב של LimeWire הוא בפילטרים לקבצים. ניתן לסנן מתוצאות החיפוש סוגי קבצים שונים (כמו קבצי VBS, שעלולים להדביק אתכם בווירוסים). ישנו פילטר שמסנן "תוכן למבוגרים". חידוש מרתק אחר הן הקהילות - מסך Community מאפשר להתחבר לקבוצות משתמשים שמיוחדות לנושאים מוגדרים, כמו Audio ,Adult ,Programs ועוד. קיימות גם קהילות לפי אזורים גיאוגרפיים - שימושי כשרוצים לשפר את הקצב על ידי התחברות למשתמשים הקרובים אליכם פיזית.

בעד

ממשק יפה ונוח, אפשרויות חכמות, קהילות.

נגד

לא ניתן לחפש לפי מאפייני הקובץ.

השורה התחתונה

יפה ואופה.

חזור למעלה
מה זה Gnutella?
למרות שאת השם שלה צריך לבטא "נוטלה", כמו ממרח השוקולד המפורסם, כל קשר בין רשת המידע החופשית הזו לבין קונצרן המזון הענק הוא מקרי בהחלט. למעשה, Gnutella מייצגת את ההפך המוחלט - את כוחו של ההמון. היא משמשת דוגמא מצוינת לכוח הטמון בשיתוף קבצים בפרט, ובשימושים ה"קהילתיים" של אינטרנט בכלל.

זה התחיל ב-14 למאי 2000. הודעה אנונימית באתר SlashDot.com (אתר ידוע של קהילת הקוד הפתוח), סיפרה כי Nullsoft (המפתחת של WinAmp), שיחררה תוכנת קוד פתוח תואמת נאפסטר בשם Gnutella.

חברת AOL (בעלת Nullsoft) היתה בעיצומן של שיחות המיזוג עם Time Warner. יום לאחר פרסום ההודעה האנונימית, תחת לחץ כבד במיוחד, הוסרה התוכנה משרתי החברה. החשש של AOL היה קשור לעובדה ש-Time Warner היא הבעלים של Warner Music, אחד מתאגידי המוזיקה הגדולים בעולם.

בכל זאת, כמה אלפי עותקים של הקוד "הספיקו" להגיע לציבור המשתמשים. כעבור זמן לא רב, הופיעו מספר מוצרי תוכנה שחיקו את Gnutella המקורית, תוך שימוש באותו פרוטוקול ושיפור של המימשק.

Gnutella לא פותחה למטרה של שיתוף MP3, אלא כדי לאפשר החלפה של כל סוגי הקבצים, או אם תרצו - למען השמירה על חופש המידע. תוכנות Gnutella מכונות "Servnet", שילוב בין Server ו-Client. ייחודן טמון בעובדה שהן יכולות לשמש כלקוח וכשרת בו זמנית. במילים אחרות: אין בעצם שרת מרכזי אחד אותו ניתן לסגור או לתקוף. מערך תוכנות Gnutella שפועלות במקביל, יוצר רשת ענק "שוויונית" של מחשבים במודל Peer to Peer.

זה עובד כך: כאשר אתם מעוניינים בקובץ מסוים, התוכנה מבקשת אותו מהמחשבים המקושרים אליכם באותו הרגע. אם הקובץ לא נמצא אצלם, הם מבקשים אותו מהמחשבים המקושרים אליהם, וכך הלאה עד למציאת הקובץ. חישוב פשוט לדוגמא: אם חיפוש מתחיל ב-4 מחשבים המקושרים אליך, במחזור בשלישי של החיפוש ייבדקו 84 מחשבים, ובחיפוש החמישי מדובר כבר ב-1364 מחשבים (4 + 16 + 64 + 256 + 1024 מחשבים). בחיפוש הזה משתתף אמנם מספר הולך וגדל של מחשבים, אבל הזמן הנדרש בכל מחזור זהה - לפחות באופן תיאורטי. קצב הגידול הוא עצום, ותיאורטית ניתן בסופו של דבר לחפש בכל מחשב המחובר לרשת Gnutella (לשם השוואה, מנועי החיפוש הטובים ביותר מכסים כ-20 אחוז מהרשת).

אופייה המבוזר של הרשת, מקשה כמובן על הגשת תביעות או על אפשרות של אכיפת זכויות יוצרים על הגולשים שלוקחים חלק. Gnutella היא פרוטוקול, וכל החברות הכותבות תוכנות Gnutella מתבססות אך ורק על הפרוטוקול עצמו. מסיבה זו, ספק אם יש דרך למנוע את התפוצה של הכלים המתבססים על Gnutella. זו מערכה שהוכרעה עוד בטרם התחילה.

חזור למעלה
ברגע האחרון
ממש בשעת כתיבת שורות אלו, יצאה גירסת בטא של Omni 2.0. התוכנה הזו מיישמת גישה חדשה ומבטיחה של איחוד כל התוכנות תחת מימשק משתמש אחד וקישור לכל הרשתות הקיימות בתוכנה אחת. היא מאפשרת קישור ל-ICQ ,AIM ,MS Messenger ,Napster ו-Gnutella.

לצערנו, לא הצלחנו להגיע לבדיקה מעמיקה של התוכנה, ולכן לא כללנו אותה בסקירה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוכן החכם יוריד את הקבצים. AudioGalaxy
דומה מאוד לנאפסטר. WinMx
למי שמחפש שיתוף קבצים בסיסי ומהיר. BearShare
מחפשים עד שמוצאים. Gnutella
מומלצים