שתף קטע נבחר

סוף שבוע בגליל המערבי

סיור בסימטאות עכו עם סיפורים אותנטיים על התקופה, רחצה באכזיב, דיג על סלעי חוף בצת ולקינוח - הנוף הנגלה מראש-הנקרה

עכו חוף אכזיב ראש הניקרה 

קורה לכם ודאי שהילדים מתלוננים שמזמן לא יצאו לטייל, וכולם פתאום מבקשים בוא נצא צפונה. אתם מביטים החוצה ורואים שמזג-האוויר אידיאלי, וכך מתקבלת ההחלטה - הוויקאנד הזה מוקדש לצפון. אז מה דעתכם על הגליל המערבי? רק כמה שעות נסיעה מהמרכז, אבל איזה ניקוי ראש.

בגלל המיתון כיום במלונאות הישראלית המחירים סבירים למדי, וכדאי להתאכסן בליל שבת במלון החדש מרידיאן חיפה, בו כל חדר פונה לים. גם מהקומה ה-12 ניתן להאזין לקול הגלים וליהנות מהים המדהים של הסתיו. את הערב תקדישו לאחד מאתרי הבילוי או המסעדות של המושבה הגרמנית המשופצת, למשל מסעדת השמורה היפהפיה, הממוקמת באחד הבתים המשופצים שבמקום. גם האוכל היה מעולה, תנסו את האוסו-בוקו. תוך כדי לעיסה תתבשמו מהמראה המופלא של הגנים הבהאיים בלילה. תאמינו לי, זה אחד המראות היפים בעולם. עם שחר תוכלו לצאת אל אתרי הגליל המערבי.

 

עכו

בסימטאות הצרות עם עבדו

התחנה הראשונה תהיה באל בהג'ה, בגן הבהאי שממוקם על כביש מספר 4 בדרך המובילה לקיבוץ שומרת. כאן תוכלו לבקר בגן בהאי יפהפה ללא תשלום ובלי התורים והבלאגן הנלווה לביקור בגנים בחיפה. מייסד הדת, מירזה חוסיין עלי, הקרוי בשם בהא אוללה, נקבר פה ב-1892 לאחר שהוגלה מפרס והמקום הפך כמובן למקודש. תלמידיו ממשיכי דרכו נטעו פה גן מופלא, המשתרע על עשרות דונמים ובדרומו נמצא מוזיאון המוקדש לדת המעניינת ששמה דגש על יופי והרמוניה. ליד המוזיאון ניצב מבנה ששימש כמגורים לבהא אוללה עד יום מותו.

היעד הבא הוא אולי האטרקציה הכי גדולה בגליל המערבי: העיר העתיקה של עכו. לא נצא הפעם למסע תת-קרקעי באולמות האבירים ובמנהרות הצלבניות של מסדר הטמפלרים, אלא נתמסר לעכו של מעלה (ניתן לארגן זאת עם מומחית לטיולים על רקע אתני וקולינארי, אתי ידלין, 6090003-03).

כאן ימתין לכם השחקן עבדו התמיר, לבוש בגדים מסורתיים שהיו נהוגים בתקופה העות'ומנית, עם מקל הליכה בידו וידע עצום בראשו. עבדו הוא ערבי-ישראלי ממוצא יווני-אורתודוקסי, שמשפחתו מתגוררת כבר 250 שנה בתוככי החומות.

עבדו הוא מדריך תיירים מהזן הנדיר, שבגלל כישוריו התיאטרליים הוא ממש מחיה את התקופות השונות של עכו העתיקה בסיפורים מעניינים. לו כל בניין נושא מזכרת, ועל כל תושב המתגורר בעכו העתיקה בו פוגשים במהלך הסיור יש לו סיפור הקשור למשפחתו ולעברו. לפי האהדה הרבה שבה מתקבל עבדו בכל סימטה, אין ספק שהיה יכול להיבחר לראשות העירייה.

חזור למעלה
חוף אכזיב

שקיעה רומנטית

המסלול מתחיל מהטיילת המוליכה מהמגדלור לנמל העתיק. בנמל יעלה עבדו על סירת דייגים ויספר לכם סיפורי דייגים, בעוד שבמסעדה הסמוכה יכינו לכם על הרציף שולחן עמוס בממרחים של חומוס, טחינה ומאכלי דגים בפיתות טריות שיצאו זה עתה מהתנור. תאווה לחיך. לאחר-מכן נמשיך דרך סימטאות העיר לעבר חאן אל-עומדן (פונדק העמודים), שהוקם ב-1784 על-ידי המצביא העות'ומני אחמד פאשא. זהו חאן יפהפה שבנוי על 32 עמודי גרניט, וקומתו העליונה שימשה כאכסניה עד סוף המאה ה-19.

אגב, מגדל השעון ששופץ לאחרונה אינו כל-כך עתיק. הוא הוקם ב-1906 לכבוד הסולטן עבד אל-חמיד השני. השליט העות'ומני המוטרף במקצת, אל ג'זאר, שבנה את המסגד הנושא את שמו היה הבנאי הכי רציני של עכו, והוא זה שנאלץ להתמודד בזמנו עם המצור הכושל של נפוליאון. עבדו ימלא אתכם תוך כדי הסיור בסימטאות השוק והעיר בסיפורים מרתקים, ויסיים את הסיור בדיואן (חדר אירוח) המשפחתי העתיק שלו בנגינת עוד מרתקת.

מי שרוצה להקנות לילדיו גם מורשת יהודית של סבל, הרי שבהחלט אפשר לעצור בקיבוץ לוחמי הגיטאות על הכביש שבין עכו לנהריה ולבקר במוזיאון שבמקום. יש כאן גם אתר הנצחה לנספים בשואה.

אם אתם בראש של טבילה קצרה בים, אז אין מקום מתאים לכך יותר מאשר חוף אכזיב הנמצא חמישה ק"מ צפונית לנהריה. זהו חוף פראי וקסום. בין החול והמים נוצרו מפרצונים ואמבטיות טבעיות של מי-ים. אכזיב שימשה נמל עוד מהתקופה הפיניקית, ואין כמוה אידיאלית להתבוננות רומנטית בשקיעה. יעד אחר לטיול יפה הוא חוף בצת, המשתרע בין הקטע של חוף אכזיב וראש-הנקרה. כיום מתבצעות במקום עבודות להקמת טיילת.

חוף הים כאן ציורי עם לגונות טבעיות וטבלאות סלעיות, עליהן מתמכרים דייגים לשעות של הירגעות וקורת רוח. כדאי להתמסר לטיול רגלי לכיוון ראש-הנקרה עד הרכבל. בשבתות ניתן להיכנס לנקרות עצמן מ-10 בבוקר עד 4 אחר הצהריים.

חזור למעלה
ראש הניקרה

הזיה מטורפת ברכבת השלום

הרכס ההררי בפינה הצפון-מערבית של מדינת ישראל, שבקצהו מזדקר ראש-הנקרה, היה ידוע בשמו התנכי כסולמה של צור. זו תופעת טבע ייחודית של מצוק המורכב משכבות סלע קרטוני וגיר רך, שאינן מחלחלות אך מקלות על גלי הים לחתור בהתמדה. במהלך הזמן נוצרו נקרות ומנהרות. זהו גבול ישראל-לבנון, שכיום ניתן לראות בו את דגל החיזבאללה הצהוב מיתמר מעל העמדות שבצד הלבנוני.

זקני היישוב עדיין זוכרים את הרכבת המנדטורית שהיתה נוסעת במסע קצר דרך הנקרות בין חיפה לביירות. הפלמ"ח פוצץ את המסילה ב-1948 כדי להקשות על פלישת מדינות ערב לארץ הקודש, והיום מסע ברכבת שכזאת נשמע כמו הזיה מוטרפת. בכל מקרה, מסלול המנהרות הוא אחד היפים בארץ, כמו גם הנוף הנשקף מהתצפית של ראש הנקרה.

בסתיו ניתן להתרשם מפרחי החצב ומחבצלות החוף, כאשר בחורף מתחילים גם לבצבץ נרקיסים. חובבי ציפורים ייהנו מציפורי החוף ומהשחפיות. גם צב-הים החום משגשג במקום במפרצים ובנקרות, ולטענת המקומיים ניתן בלילות ירח לראות בקיעת מאות צבים הנוהרים מיד עם לידתם לכיוון הים. בנקודת התצפית שבמקום קיים אתר תיירות המופעל על-ידי קיבוץ ראש-הנקרה, שמלבד רכבל לנקרות מציע גם מופע אור-קולי הנושא את השם הדמיוני כמעט רכבת לשלום.

בתום מסע קצר ברכבל מגיעים למרגלות המצוק המתרומם לגובה של 70 מטר. המצוק שולח מעין רגל ענקית לעבר הים, ולא נותר אלא להתמכר למסלול המאפשר גישה חופשית אל הנקרות הטבעיות. תתבוננו בגלים המתנפצים, שיוצרים מערבולות המוארות בקרני השמש החודרות דרך הנקרות. פרט למסעדה בשירות עצמי הפועלת במהלך היום, לקראת השקיעה המהממת מתחיל לתפקד גם בית-קפה לילי.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום לע"מ
הגנים בהאיים. המראה בלילה הוא אחד מהיפים בעולם
צילום לע"מ
מומלצים