שתף קטע נבחר

בני נוער בעבודה: מהן הזכויות שלהם

בני נוער רבים מנצלים את חופשת הקיץ לעבודה. לא כולם יודעים שיש להם זכויות המעוגנות בחוק, כגון שכר מינימום וימי חופשה. מומחי חילן טק עזרו לנו לכתוב מדריך לנוער העובד

מאות אלפי נערים יוצאים בקרוב לחופשת הקיץ. רבים מהם מחפשים עבודה, לפחות לחלק מתקופת החופשה, ולא מעטים אכן יעבדו במהלך הקיץ. זה גם פתרון להעברת זמן, הם יקבלו כסף אותו יוכלו לבזבז על בילויים וקניות או לחיסכון (יש גם כאלו). המעסיקים, מצידם, ירוויחו כוח עבודה זול יחסית.
ואכן, המניע העיקרי להעסקת בני נוער הוא השכר הנמוך שהם מקבלים. בנוסף בחלק נכבד ממקומות העבודה, שבהם בני הנוער משרתים לקוחות הצעירים מהם בשנים ספורות, יש לנערים העובדים יתרון על פני עובדים מבוגרים יותר.
בחופשת הקיץ, שבה ההיצע של עבודת נוער גדול מאוד לעומת הביקוש, קשה לבני הנוער לעמוד על המקח ולתבוע שכר גבוה משכר המינימום, אך לפחות רצוי לנסות לממש את הזכויות שמקנים דיני העבודה. בסיוע חברת חילן טק, אלו הכללים העיקריים החלים על העסקת נוער בקיץ 2002.

מהן הזכויות

העסקת בני נוער בחופשת הקיץ נעשית בשלוש מסגרות עיקריות: כאלה המועסקים במקומות העבודה של הוריהם; מקומות עבודה "קיציים" כגון קייטנות, מקומות בילוי ונופש, אירועי קיץ; מקומות עבודה המעסיקים בני נוער במשך כל השנה, ולעתים מרחיבים פעילות זו בעונת הקיץ: רשתות מזון מהיר, שליחויות.
על עבודתם של נערים חלים כל דיני העבודה, כפי שהם חלים על עבודתם של בוגרים. בחלק מדיני העבודה ניתנת הגנה מיוחדת לנערים, ובחלק אחר ניתנות לנערים זכויות מוקטנות, המביאות בחשבון את היכולת המוגבלת של בני הנוער להתחרות בשוק העבודה. נערים הם אלה שטרם מלאו להם 18 שנה. מי שמלאו לו 18 שנה, והוא עובד עד לגיוסו לצה"ל, נחשב לבוגר.

גיל העסקה המינימלי: 14

חוק עבודת הנוער מתיר העסקת נערים בחופשת הקיץ מגיל 14 ומעלה. במשך שנת הלימודים מותרת העסקת נערים רק מגיל 15. מעסיק הנוהג להעסיק נערים אך מטיל על כך מגבלות חמורות מהאמור בחוק, מסתכן בתביעה שתוגש נגדו בגין הפרת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה.
לפי חוק עבודת הנוער, אין להעסיק נער אלא אם נבדק על-ידי רופא המשפחה וזה אישר את העסקתו. כמו כן חייב נער להביא למעבידו פנקס עבודה שהוצא על שמו על-ידי לשכת שירות התעסוקה. מעסיקים ממוסדים נוהגים להקפיד על סעיף זה בחוק.
על-פי חוק עבודת הנוער, מותר להעסיק נער לא יותר מ-8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. במקום עבודה שבו יום העבודה הרגיל הוא יותר מ-8 שעות, מותר להעסיק עד 9 שעות נער שמלאו לו 16 שנה. נער העובד לפחות 6 שעות ליום זכאי להפסקה (ללא תשלום) של 45 דקות. אם בכל זאת הועסק נער בשעות נוספות, הוא זכאי לגמול שעות נוספות בדומה לבוגר.
אין להעסיק נער בשעות הלילה, כלומר בין בשעות 22:00 עד 6:00 לנער שמלאו לו 16 שנה, ובין השעות 20:00 עד 8:00 לנער שטרם מלאו לו 16 שנה. סעיף 21 לחוק עבודת הנוער קובע "לא יועבד נער במנוחה השבועית". ברבות מהעבודות המיוחדות לקיץ ומתבצעות במקומות עבודה שאינם פעילים בשבת, נשמר סעיף זה, אך, כידוע, זה יום עבודה עיקרי של נערים העובדים במהלך השנה.

שכר מינימום: 13 שקל לשעה

בהתאם לתקנות שהתקין שר העבודה והרווחה זכאים גם נערים להשלמה לשכר מינימום, שנקבע באחוזים משכר המינימום הקבוע בחוק, בהתאם לגילו של העובד. שכר המינימום לשעה לנער מחושב לפי חודש עבודה בן 173 שעות בלבד, ועבודה של 40 שעות בשבוע נחשבת למשרה מלאה.
בהתאם לכך שכר המינימום לנוער הוא כדלקמן: נער שטרם מלאו לו 16 שנה - 13.22 שקל לשעה. נער שמלאו לו 16 שנה וטרם מלאו לו 17 שנה - 14.16 שקל לשעה; נער שמלאו לו 17 שנה וטרם מלאו לו 18 שנה - 15.67 ש"ח לשעה. חניך, שהוא נער עובד הלומד לפחות יומיים בשבוע שיעורי מקצוע בהתאם לחוק החניכות - 11.33 ₪ לשעה.
צו ההרחבה בענין הוצאות נסיעה לעבודה וממנה חל על בני נוער כפי שהוא חל על בוגרים. לפיכך יש לשלם לנער עובד, בנוסף לשכרו, גם החזר הוצאות נסיעה בגין כל יום עבודה ובהתאם למחיר הנסיעה של העובד בתחבורה ציבורית, בגבולות הסכום המרבי, שהוא כעת 19.05 שקל ליום עבודה.

חופשה שנתית- יותר מבוגרים

מכסת החופשה השנתית לנער גדולה מזו הניתנת לבוגר, והיא 18 יום בשנה לעומת 14 יום לבוגר (בשני המקרים כוללים ימי חופשה אלה גם את המנוחה השבועית). נער שעבד רק בחופשת הקיץ זכאי למכסה זו מוכפלת במספר ימי עבודתו חלקי 240 (כלומר יותר מהמתבקש באופן יחסי למשך תקופת ההעסקה). אם לא ניתנה לנער חופשה בתשלום כמתבקש מכלל זה, יש לשלם לו פדיון חופשה בסיום עבודתו.
נער עובד פטור מדמי ביטוח לאומי ומדמי ביטוח בריאות. מעסיקו חייב להפריש בגין שכרו של הנער דמי ביטוח לאומי בשיעור 0.55% (עד יוני 2002) או 0.66% (החל מיולי 2002).
נער עובד חייב, ככל עובד, למלא את טופס 101 למס הכנסה, שבו מדווחים פרטיו האישיים של העובד. סף המס לרווק הוא 3,302 שקל, כך שמרבית הנערים העובדים נמצאים מתחת לו ולא ינוכה מהם מס הכנסה. גם נער ששכרו גבוה מסף המס יוכל להצהיר (בצידו האחורי של טופס 101) שלא עבד מתחילת השנה, ובכך לזכות בפטור ממס.
לטובת אותם נערים יחידי סגולה העוברים את סף המס נציין שנערה זכאית, ככל אשה, לעוד חצי נקודת זיכוי, ונער או נערה שמלאו להם 16 שנה זכאים לעוד נקודת זיכוי, כך שסף המס לגביהם גבוה יותר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
בני נוער בעבודה. לדרוש דמי נסיעה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים