שתף קטע נבחר

סקר במערכת החינוך: רוב התלמידים סובלים מאלימות

שליש מהתלמידים דיווחו שהוכו במהלך החודשיים האחרונים. חצי טענו שנדחפו בכוונה או שספגו קללות ו-15 אחוז אמרו שהוכו "מכות רצח" לפחות פעם אחת. משרד החינוך: זאת ירידה לעומת 1999

רוב התלמידים במערכת החינוך מדווחים שהיו קורבנות לאילמות פיזית ומילולית בבתי הספר. כך עולה מנתוני מחקר מקיף שנערך בקרב 21 אלף תלמידים ב-410 בתי ספר. המחקר, אותו ערך פרופ' רמי בנבנישתי מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הוזמן על ידי משרד החינוך ולשכת המדען הראשי והוא מהווה חזרה על מחקר דומה שנערך לפני כשלוש שנים.

1 מכל 3 דיווח על בעיטה או אגרוף בחודש האחרון

15 אחוזים מתלמידי בתי הספר היסודיים דיווחו שהוכו "מכות רצח" כהגדרתם, לפחות פעם אחת בחודשים האחרונים, ו-5.6 אחוזים מקרב תלמידי החטיבות העליונות דיווחו שאיימו עליהם בסכין בחודש האחרון. אחד מכל שלושה תלמידים בחטיבות הביניים ואחד מכל שני תלמידים בבתי הספר היסודיים דיווחו על בעיטה או אגרוף שספגו בחודש האחרון וכרבע מתלמידי בתי הספר היסודיים דיווחו על כך שהוכו באבן או בחפץ אחר.
זאת ועוד, כמחצית התלמידים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים דיווחו על כך שתפסו אותם ודחפו אותם בכוונה לפחות פעם אחת בחודש האחרון ותלמידים רבים דיווחו על איומים שהופנו כלפיהם - כ-40 אחוזים מבתי הספר היסודיים, 28 אחוזים מחטיבות הביניים ו-16 אחוזים מהחטיבות העליונות
כמו כן, כ-75 אחוזים מתלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים וכ-60 אחוזים מהתלמידים בחטיבות העליונות דיווחו שקיללו אותם לפחות פעם אחת בחודש האחרון.
בנוסף, אחד מכל 20 תלמידים בבתי הספר התיכוניים העיד על עצמו שהביא סכין לבית הספר במהלך החודש האחרון ואחד מכל עשרה תלמידים מסכים עם האימרה הקובעת ש"בית ספר הוא מקום מסוכן עבורו".

החוקר: הנתונים מצביעים על מגמת ירידה

פרופ' בנבנישתי טוען שהמחקר מדאיג אך עדיין מציג מגמה של ירידה לעומת נתוני המחקר הקודם שנערך בשנת 1999. בשיעור הדיווחים על איומים בסכין ניכרת ירידה מ-29 אחוזים ב-99' ל-21 אחוזים השנה וכן ניכרת ירידה בדיווחים על גניבות בבתי הספר היסודיים מ-45 אחוזים ל-31 אחוזים ובחטיבות הביניים מ-51 אחוזים ל-36 אחוזים.
נתון נוסף עליו מצביע בנבנישתי הוא הירידה בשיעור האיומים באקדח: על פי נתוני המחקר ירדה כמות הדיווחים הללו מ-4 אחוזים ב-99' ל-2 אחוזים השנה.

כ-10 אחוזים דיווחו על הטרה מינית

המחקר כולל גם נתונים על של הטרדה מינית בין התלמידים. 9.6 אחוזים מתלמידי חטיבות הביניים ו-9.3 אחוזים מתלמידי החטיבות העליונות דיווחו שתלמיד אחר ניסה לגעת בהם ללא הסכמתם לפחות פעם אחת בחודש האחרון. 8.4 אחוזים מתלמידי חטיבות הביניים ו-10.3 אחוזים מתלמידי החטיבות העליונות דיווחו שניסו להתחיל איתם או השמיעו כלפיהם הערות מיניות. עם זאת מציין החוקר כי בהשוואה למחקר שנערך לפני כשלוש שנים, ניכרת ירידה במספר הדיווחים על הטרדה מינית בחטיבות הביניים לעומת יציבות המסתמנת בכמות הדיווחים בחטיבות העליונות.
המחקר בדק גם נתונים לגבי אלימות פיסית, מילולית ומינית של אנשי הצוות החינוכי, וגילה שיעור גובה של תלמידים שהתלוננו: אחד מכל ארבעה תלמידים דיווח שאיש צוות בבית הספר לעג לו, העליב או השפיל אותו. אחד מכל עשרה תלמידים דיווח שאיש צוות קילל אותו בחודש האחרון. על צביטות מצד אנשי צוות דיווחו כ-12.8 אחוזים מתלמידי היסודיים, 14 אחוזים מתלמידי חטיבות הביניים ו-11.3 אחוזים מתלמידי החטיבות העליונות.
שיעור התלמידים שדיווח על הטרדה מינית מצד אנשי הצוות החינוכי בבית הספר הוא כ-5 אחוזים בחטיבות העליונות ומעט פחות בחטיבות הביניים.

תגובות

מנכ"לית משרד החינוך רונית תירוש אמרה שהמחקר מצביע על ירידה בדיווחי התלמידים על אלימות בהשוואה לשנים קודמות. לדבריה, רוב התלמידים מעריכים שניתן לפנות לצוות החינוכי במקרי האלימות. עם זאת אמרה תירוש: "אנחנו נחשפים לעלייה בדיווחים על הטרדה מינית" והסבירה זאת בחשיפה ובפתיחות שמגלה משרד החינוך לתופעה.
רן ארז, יו"ר ארגון המורים, אמר בתגובה לדו"ח: "האלימות בבית הספר בישראל תמשיך, אלא אם ממשלת ישראל ומשרד החינוך יעמידו בדחיפות את החינוך בראש סולם העדיפויות ויפעלו לרפורמה משמעותית בתחום. טיפול במשאב האנושי שהוא התשתית האמיתית של המדינה יביא לשינוי מיבני וערכי של מערכת החינוך".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
15 אחוזים קיבלו "מכות רצח" (אילוסרציה)
מומלצים