שתף קטע נבחר

בג"ץ הוציא צו ביניים נגד "נוהל שכן"

הצו אוסר על הצבא להשתמש בנוהל - עד לדיון בעתירה בנושא. בשבוע שעבר נהרג צעיר פלסטיני שצה"ל שלח לשכנע מבוקש חמאס להיכנע.

בג"ץ הוציא הערב (א') צו ביניים המורה לצה"ל להפסיק להשתמש ב"נוהל שכן" - זאת עד לדיון בעתירה קודמת שהוגשה בנושא. את העתירה הגיש ארגון "עדאלה" באמצעות עו"ד מרואן דלאל.
לפני חודשים אחדים הוגשה עתירה כללית יותר בנושא, על ידי ארגוני זכויות אדם. הארגונים דרשו למנוע מהצבא להשתמש באוכלוסייה אזרחית "כמגן אנושי".
עו"ד דלאל טוען כי בתשובה לעתירה טענה המדינה כי הצבא יוציא פקודה האוסרת לאלתר את השימוש בבני אדם "כמגן אנושי" או כבני ערובה. לטענת העותרים, הצבא לא הסכים לכלול את "נוהל שכן" באיסורים, וטען כי "הסתייעות" באוכלוסייה אזרחית אינה מהווה שימוש בבני אדם "כמגן אנושי".
"נוהל שכן" הוא כינוי לשימוש שעושה הצבא באוכלוסייה אזרחית פלסטינית על מנת למלא מטלות צבאיות כגון הליכה לפני כוח צבאי מחשש למטענים, או כניסה לבית של מבוקשים בניסיון לשכנע אותם להסגיר את עצמם.
בשבוע שעבר נהרג אחמד אבו מוחסן בן 19, לאחר שהצבא אילץ אותו ללכת לפניו, לנקוש בדלת בבית מבוקש חמאס שנלכד בכפר טובאס, והמבוקש ירה בו למוות.
בעקבות האירוע פנו הארגונים בבקשה למתן צו ביניים, בדרישה להבהיר לצבא כי הנוהל אסור בשימוש, כחלק מהאיסור הכללי על השימוש באוכלוסיה אזרחית. השופטת טובה שטרסברג-כהן קיבלה את הבקשה והוציאה את הצו עד לדיון בעתירה. השופטת הורתה למדינה להשיב תוך שבוע לבקשה.
בתגובה להחלטת השופטת אמר עו"ד דלאל: "מדובר בהחלטה חשובה ומתבקשת לאור המציאות בשטח שבה הצבא אינו מפעיל את מיומנויותיו אלא את האוכלוסייה האזרחית להשגת מטרותיו הצבאיות".

"עכשיו נצטרך לירות טיל מהחלון"

קצינים בצה"ל הסבירו היום כי השימוש בנוהל שכן "נועד להימנע מירי ולחסוך הן בחיי חיילי צה"ל והן בחיי הפלסטינים".
"אנו מניחים שהמבוקש", הסבירו קציני צה"ל, "לא יירה על בן שכנו, בן העם שלו ויתכן שגם ישתכנע לצאת מהבית, ואם לא הוא, לפחות האנשים האחרים בבית יוכלו להציל את עצמם ולצאת".
בסוף השבוע האחרון אף נשמעה בדרגים הגבוהים של צה"ל הטענה כאילו החיילים אינם מאלצים את השכן להקיש על דלתו של המבוקש, אלא רק "מבקשים ממנו", טענה שזכתה לתגובות של גיחוך בקרב הפלסטינים.
השימוש באזרחים פלסטינים לצרכי משא ומתן עם מבוקשים ולצרכי הגנה זוכה בצה"ל ליחס משתנה. הנה למשל מקרה אחד: מג"ד ההנדסה במילואים, סגן אלוף גבע שגיא, מואשם בין היתר על ידי הפרקליטות הצבאית בכך שהשתמש בעוזרת בית סנגלית כבמגן חי, במהלך כניסה לתוך בית בבית-לחם. ומצד שני נוהגים חיילי צה"ל, לעתים קרובות בלא ידיעת המפקדים הבכירים, להורות לאזרחים פלסטינים לסלק מן הכביש שקיות ופחיות שימורים חשודות, כאשר יש להם חשש בסבירות נמוכה שמדובר במטען חבלה.
השימוש ב"נוהל השכן" מתבצע בדרך כלל כאשר הסכנה לפתיחה באש מצד המבוקשים נחשבת נמוכה עד אפסית. כאשר קיים חשש שהמבוקש שבתוך הבית חמוש ומסוכן, והדרך לתוך הבית ממולכדת, מעדיפים בצה"ל לצור על הבית ולקרוא לאנשים שבתוכו להסגיר עצמם. במקרים הקיצוניים ביותר מפעיל צה"ל את יחידותיו המיוחדות ואלה פורצות לתוך הבית באמצעות פיצוץ הדלתות והחלונות, מבלי להזהיר בכלל את המבוקשים, כיוון שהסבירות להתפתחות קרב במקום היא גבוה.
כך למשל היה לפני כחצי שנה בפריצה של הימ"מ לדירה מבצעית בשכם בה שהו ארבעה מראשי החמאס בעיר, ובכמה מקרים נוספים. כמה קצינים שידעו כי השימוש בנוהל שכן בעייתי בכל זאת, אמרו באחרונה כי "אנחנו משתמשים בנוהל רק כאשר זה חיוני", ואילו אחרים אמרו בגלוי כי כל עוד מתיר צה"ל להפעיל את הנוהל, הם ימשיכו להשתמש בו כדי לא לסכן את חייליהם וכדי לא לפגוע בחפים מפשע הנמצאים בתוך הבניין עם המבוקש.
כעת, בעקבות מותו בשבוע שעבר של הצעיר הפלסטיני, מעריכים בצה"ל כי ייתכן שייאלצו לחדול ממנו כליל. "יכול להיות שהשימוש בשכן היה בכלל מיותר במקרה הזה, שכן היתה סבירות שהמבוקש חמוש ועלול לפתוח באש", אמר ל-ynet קצין המשרת בשטחים. "אבל העניין הזה יתברר בתחקירים ובכל מקרה עכשיו נצטרך לקרוא למבוקש מבחוץ ומיד אח"כ לירות טיל לתוך החלון בכדי שיבין שאנחנו רציניים. הסיכוי שלו לצאת חי ירד וכך גם בטחונם של חיילי צה"ל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העתירה תגיע לבית המשפט העליון
מומלצים