שתף קטע נבחר

 

בדקה ה-90: צו מניעה לפינוי "כיכר הלחם"

בג"ץ הוציא צו המונע מעיריית תל אביב לפנות את המתיישבים בכיכר עד לדיון בעתירה שהגישו; עיריית תל אביב נערכה לפנותם הבוקר, גם בכוח אם יידרש; אלמונים איומו על חייו של מהנדס העיר; אמרו לבנו: "כשנפונה אתה תגיד קדיש על אבא שלך". מתנחלי הכיכר מבטיחים מאבק: "אני מוכנה למות כאן. אין לי מה להפסיד יותר", אמרה אחת מהם

בג"ץ הוציא הבוקר (יום ג') צו ביניים המונע את פינויים של מחוסרי הדיור ב"כיכר הלחם" שבמתחם כיכר המדינה בתל אביב עד לדיון בעתירתם. התושבים שגרים במקום הגישו לפני מספר שבועות עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה לפנותם והדיון בה צפוי בזמן הקרוב.
הצו הזמני בא בדקה ה-90 ממש: אתמול החליטה עיריית תל-אביב לתת למתיישבים 24 שעות להתפנות, והבוקר אמור היה האולטימטום הזה לפוג. בתגובה פנו המתיישבים לבג"ץ ובמקביל הודיעו על פתיחת שביתת רעב עד שהעירייה תיסוג בה מהחלטתה.
בעיריית תל אביב אמרו אתמול שיושבי הכיכר חייבים להתפנות. "אישרנו להם להישאר שם כמחאה חברתית לפני הבחירות", אמר המשנה למנכ"ל העירייה, שלום אלקיים, "אבל המקום הפך למטרד לציבור הרחב, ולכן החלטנו לעשות לזה סוף". גורמים בכירים אחרים בעירייה אמרו: "החבורה הזאת עברה מזמן את גבול הטעם הטוב. גילינו סבלנות ושתקנו, אבל המקום הפך להתנחלות שאמורה היתה להסתיים עם הבחירות, אך הם נשארו בכיכר ומספרם רק הלך וגדל. הם התעלמו מכל הבקשות להתפנות".
הבוקר נודע שעיריית תל אביב הצמידה מאבטח למהנדס העיר, דני קייזר, לאחר שאלמונים שהזדהו כאנשי כיכר הלחם טלפנו לביתו ואיימו על בנו: "נחסל את אבא שלך. מחר כשנפונה אתה תגיד קדיש על אבא שלך". שיחת טלפון נוספת התקבלה בלשכתו של קייזר. קייזר הגיש תלונה במשטרה ומסר לשוטרים את מספר הטלפון ממנו בוצעה השיחה, שהתקבל על צג המכשיר שלו.

סמל מאבק השכבות החלשות

מחוסרי הדיור הגיעו למתחם לפני חצי שנה לערך, לדבריהם לאחר שלא נמצאו להם פתרונות דיור אחרים. הם העניקו לכיכר שם חדש - "כיכר הלחם", ועברו להתגורר במקום בקראוונים ואוטובוסים ישנים. כדי להשיג חשמל ומים התחברו מחסורי הדיור למערכות העירוניות. מאז הפכה המושבה המאולתרת בנקודת הנדל"ן היוקרתית בעיר לסמל למחאת השכבות החלשות, והיא מהווה מוקד עלייה לרגל לקבוצות המביעות תמיכה עם הדיירים החדשים.
כפי שפורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות", פנו לפני יותר מחודשיים בעלי הקרקעות לעירייה ולמשטרה בדרישה לפנות את המשפחות ולהשיב להם את הקרקע, שעליה הם מתכוונים להקים בתוך שנים אחדות שכונת מגורים יוקרתית. בעירייה ובמשטרה פתחו בהליכים נגד מחוסרי הדיור, ובמהלך החודש האחרון ניתקו את זרם החשמל לכיכר - אך הם סירבו להתפנות. לפני כחודש נחקר במשטרה ישראל טויטו, מראשי מטה המאבק, בחשד להסגת גבול, אולם גם חקירה זו לא הביאה לפירוק המאהל.

"אני מוכנה למות כאן"

אתמול, כאמור, נערכו בעיריית תל אביב לפנות את המתחם, גם תוך שימוש בכח אם יידרש. אולם יושבי הכיכר איימו להשיב מלחמה. מנהיג המאבק, ישראל טויטו, אמר: "לעירייה אין סמכות לפנות אותנו מהקרקע מאחר שמדובר בקרקע פרטית. מי שיכול לפנות אותנו אלה הם רק בעלי הקרקע. המאבק כאן יהיה קשה. האלטרנטיבה האחרונה של האנשים כאן היתה הכיכר הזאת, ועכשיו גם אותה לוקחים להם".
טויטו גילה כי כבר אתמול הכינו הדיירים ג'ריקנים עם בנזין, שישה בלוני גז ושרשראות עם מנעולים כדי לקשור את עצמם לאוטובוסים ולקרוואנים. "העירייה משרתת את בעלי הון לפני הבחירות המוניציפליות. חולדאי צריך לחשוב פעמיים. האחריות היא עליו. לאנשים אין תנאים מינימליים לחיות, אבל אני חושש שאנחנו עלולים להגיע לשפיכות דמים".
"יהיו כאן מראות שלא נראו בארגנטינה, אורנה גולדברג, מראשי המאבק. "אני מוכנה למות כאן. אין לי מה להפסיד יותר בחיים. המערכת לא נותנת לנו פתרון ומשליכה אותנו לרחוב. לאן הם מצפים שאני אלך?" אמרה.

סייעו להכנת הידיעה יוסי יהושוע ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
עצרת בכיכר הלחם (צילום ארכיון: דלית שחם)
צילום: דלית שחם
מומלצים