שתף קטע נבחר
 

עץ הלימון נתן ריחו

ג'אקומו פיאלקוב ממשיך לטייל באיטליה, ואפשר רק לקנא: בעיירה הקטנה והציורית פוזיטאנו, בין אלפי עצי לימון פורחים, הוא לומד להכין לימונצ'לו אמיתי, וגם עגל ברוטב לימון, וגם גרניטה. הכל, חוץ מהריח – כאן לפניכם

"גראפה אין לנו", אומר לואיג'י המלצר של המסעדה "קמבוסטה" אשר לחוף ימה של פוזיטנו. "כאן שותים לימונצ'לו". "הגראפה נעצרת ברומא. אצלנו גראפה זו מילה גסה".
כך גיליתי את הלימונצ'לו, גאוותן של סיציליה ושל דרום איטליה.
כשנוסעים בדרך היפהפיה המתפתלת על צלע ההר היורד אל הים, בין נאפולי לסאלרנו, לא ניתן שלא לראות על מה מתבססת החקלאות באיזור. לימונים ועוד לימונים. על צלעות ההר, לכל אורך הדרך, אלפי עצי לימון. כולם מכוסים ביריעות פלסטיק שחורות, המסתירות את הצבע הצהוב המשגע. אפריל כעת ומזג האוויר אינו יציב לחלוטין. סופת גשם או ברד אחת, יכולה להרוס את כל היבול השנתי. בעוד כחודש יוסרו היריעות ואז יתגלה היופי במלואו. אני רק יכול לדמיין לעצמי את הריח המדהים הממלא כאן את האוויר בתקופת הפריחה.
בצד הדרך מוכרים לימונים, אנחנו עוצרים ליד אחד מן הדוכנים האלה. יש ביניהם לימונים בגודל אשכולית ואף יותר. מכל לימון אפשר להכין כוס מיץ מלאה, אנחנו ניגשים ולוקחים בידינו שני לימונים לפוזה של צילום תיירותי. הלימונים כמעט בגודל ראשה של בת זוגי. מעניין כמה מהלימון נשאר אחרי קילוף הקליפה.
פוזיטאנו. לאמתו של דבר, גם ללא הלימונצ'לו לא היינו מוותרים על המקום. זוהי פינת חמד עם בתים צבעוניים, תלויים בצלע ההר בצורה דרמטית על צוקים תלולים. פוזיטאנו נראית כאילו היא 'נשפכת' אל הים, שהותיר לה, בשוליו פינה קטנה ללחוך אותו בשלל סירות דייגים ובטיילת קטנה וחמודה עם כמה מסעדות ובתי קפה, ביניהן מסעדת קמבוסטה שבה פתחתי את סיפורי.
פוזיטאנו היא עיירת תיירים ואמנים. חוץ ממזכרות, כאן מוכרים בעיקר לימונים - לימונים דקורטיביים מפלסטיק, לימוני קרמיקה, מאפרות בצורת לימון, כלי אוכל מקושטים בלימונים, כדי ענקיים מעוטרים בלימונים, נרות בצורת לימונים, סינורים עם ציורי לימונים, מפות שולחן, פעמונים, מלחיות, סרוויסים לאוכל – הכול לימונים. הכול צהוב וירוק.
כעת אני כבר רווי לימונים ואנחנו מזדחלים למסעדה קרובה לסיים בה את היום העמוס ולהסיח מעט את דעתנו משפע הלימונים. אנחנו מזמינים את המלצת השף ומקבלים…. פסטה ברוטב וודקה לימון ו…בשר עגל בלימון.

לימונצ'לו

לימונצ'לו הוא ליקר לימונים טיפוסי לדרום איטליה. הוא מתוק, מעט חמצמץ ומוגש קר מן המקפיא, אחרי הארוחה. במשך שנים רבות הוא היה המשקה הטיפוסי של דרום איטליה וסיציליה, ובשנים האחרונות הוא תופס אט אט את מקומה של הגראפה העממית. כיום הוא מוגש אפילו על שולחנותיהן של מסעדות במילאנו שבצפון. במסעדות רבות נוהגים להגיש לימונצ'לו בגמר הארוחה, על חשבון הבית.
הכנת לימונצ'לו היא קלה יחסית. הקושי הוא בהשגת הלימונים הדרושים לצורך כך. הלימונים המתאימים ביותר ללימונצ'לו גדלים בארץ בחודשים מרץ ואפריל. אלה לימונים גדולים שקליפתם עבה ובשרנית וצבעם צהוב מלא. לימונים אחרים לא יצלחו לכך. רצוי להכין כמה בקבוקי לימונצ'לו בעונה ולשמור ולהשתמש בהם עד עונת הלימונים הבאה.
כדי להכין לימונצ'לו יש צורך בעשרה לימונים, ליטר אחד אלכוהול נקי 95%, שלוש כוסות סוכר וארבע כוסות מים.
מקלפים את הקליפה העליונה בלבד של הלימונים, הקליפה הצהובה בלבד, ללא החלקים הלבנים. מניחים את הקליפות בצנצנת זכוכית גדולה ושופכים עליהם את האלכוהול. מניחים לזה לעמוד בטמפרטורת החדר במשך כשבוע. בתום השבוע מערבבים בסיר את המים והסוכר ומביאים לרתיחה עד שהסוכר נמס כולו. כעת, מורידים מהאש ומוסיפים לתערובת את סירופ הלימונים. מעבירים לבקבוקים, אוטמים את הבקבוקים היטב ומניחים בטמפרטורת החדר במשך שבועיים נוספים. עתה, מסננים את הלימונצ'לו דרך חיתול עדין או ממחטה ושומרים במקפיא.

גרניטה לימון

גרניטה היא מעדן קייצי איטלקי טיפוסי. בטראטוריות רבות באיטליה היא מהווה אחת מן המנות האחרונות המתאימות במיוחד לסיומה של ארוחה כבדה. את הגרניטה מכינים כך: מכניסים למחבת רבע כוס סוכר לבן ומוסיפים לו חצי כוס מיץ לימון טרי שנסחט זה עתה וכוס וחצי מים. מחממים על אש קטנה ובוחשים עד אשר הסוכר נמס. כעת, מסירים את המיץ מהאש ומניחים בצד עד שהוא מתקרר לחלוטין. מעבירים את הנוזל לתבנית לקוביות קרח (ללא המתקן המפריד לקוביות) ומכניסים למקפיא ל-15 דקות. כעת, מוצאים מהמקפיא ובעזרת מזלג שוברים את גושי הקרח שנוצרו לאורך שולי התבנית. מחזירים את התבנית למקפיא ל-15 דקות נוספות וכך ממשיכים כל 15 דקות עד שהגרניטה כמעט קפואה. מעבירים לכוסות גבוהות שקוררו תחילה, מקשטים בעלי נענע ומגישים מייד.

רוטב וודקה לימון



חומרים:

1 שקית שמנת מתוקה
קליפת לימון מגוררת מלימון אחד
1/4 כוס וודקה
מלח ופלפל לבן טחון

אופן ההכנה:

1. מחממים במחבת את השמנת עם המלח והפלפל.
2. כאשר השמנת רותחת, מנמיכים את האש ומוסיפים לסיר את קליפת הלימון המגוררת.
3. מוסיפים למחבת את הוודקה (זהירות, הוודקה עלולה להידלק). מגבירים את האש ומבשלים 4 דקות.
4. מוסיפים למחבת את הפסטה המבושלת, מערבבים ומגישים מייד.
אפשר להוסיף לרוטב כף אחת של עגבניות מרוסקות מקופסה.

עגל בלימון



חומרים:

נתחי בשר עגל, רצוי חזה עגל, פרוסים דק.
3 כפות קמח
3 כפות קורנפלור
מלח
מיץ מלימון אחד
כחצי חבילה חמאה

אופן ההכנה:

1. טובלים את בשר העגל בתערובת של קמח וקורנפלור ומלח
2. ממיסים את החמאה במחבת. שמים במחבת שתי פרוסות עגל ומטגנים את הבשר על אש בינונית עד שמתחיל להשחים.
3. מוציאים מהמחבת ומטגנים את שאר הבשר.
4. עם גמר הטיגון, מוסיפים למחבת את מיץ הלימון ומעט קמח, כדי להסמיך קצת את הרוטב.
5. מחזירים את פרוסות העגל למחבת לבישול קצרצר ומגישים מיד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוכן לימונים על אם הדרך
צילום: יעקב פיאלקוב
לימונים בגודל של ראש תינוק
צילום: יעקב פיאלקוב
חנות קרמיקה בווייטרי סול מרה
צילום: יעקב פיאלקוב
חנות לימונצ'לו בפוזיטאנו
צילום: יעקב פיאלקוב
דוכן לימונים מזדמן
צילום: יעקב פיאלקוב
מומלצים