שתף קטע נבחר

חולים כרונים - ההתמודדות בחדר האטום

כיצד צריכים לנהוג חולי אסתמה, סובלים מלחץ דם גבוה וחולי סכרת בזמן השהייה בחדר האטום? הדרכה זו היא באדיבות מומחי "שירותי בריאות כללית"

חולי אסתמה לחץ דם חולי סוכרת 

המידע באדיבות שירותי בריאות כללית
חולי אסתמה
בזמן החירום בו אנו מצויים, קיימים מצבים בלתי שגרתיים העלולים להקשות על אדם עם אסתמה. מצבי חרדה ומתח עלולים לגרום להופעת התקפים. ההימצאות בחדר אטום בלתי מאוורר/מקלט וחבישת מסכה עלולים אף הם ליצור מצוקה נשימתית. ניתן להתמודד עם מצבים אלה ולהקל על המצוקה על ידי נקיטת האמצעים הבאים:

1.חשוב לנסות להירגע, עד כמה שניתן, באמצעות תרגילי הרפיית שרירים והרפייה נשימתית. (מומלץ ללמוד ולתרגל שיטות הרפייה אלו)

2.חשוב לנסות להימנע מנשימה מהירה העלולה אף היא להביא להתפתחות התקף אסתמה. לכן, במיוחד במצבי לחץ, יש לשמור על נשימה איטית ועמוקה.

3.אדם החש במתח נפשי רב יכול להיעזר, לאחר היוועצות ברופא, בתרופות הרגעה קלות אשר יומלצו לו. חשוב להקפיד לא לעבור על המינון המומלץ, כי תרופות ההרגעה גורמות עייפות, נימנום ותגובות איטיות.

4.חשוב להמשיך ולקחת את הטיפול התרופתי היום-יומי המונע, בצורה קבועה ומסודרת. במידה וטיפול זה אינו מספיק כדי לייצב את המחלה, ניתן להגדיל את מינון התרופות המייצבות, אך חשוב להיוועץ ברופא בענין זה.

5.במידה וחשים בסימנים של התקף מתקרב, מומלץ לקחת שתי שאיפות מהמשאף המכיל תרופות המרחיבות את דרכי הנשימה.

אם מתפתח התקף,ולמרות התרופות הנלקחות לטיפול בו - אין הטבה במצב או שישנה החמרה, יש לפנות לעזרה רפואית (רופא, חדר מיון, מוקד לילה וכו`).

כיצד להקל על המצב בחדר האטום/המקלט?

כאשר יש להיכנס אל החדר האטום/המקלט, חשוב לנסות ולשמור על רגיעה ועל קצב נשימה איטי ורגוע. עם הכניסה לחדר האטום, לפני חבישת המסיכה, יש לקחת שתי שאיפות מהמשאף ואז לחבוש את המסיכה.יש לשמור את המשאף בהישג יד.

חולה אסתמה במצב קל יכול, בדרך-כלל, להסתדר עם המסיכה הרגילה. חולה אסתמה במצב קשה יותר, מומלץ שישתמש במסיכה עם מפוח עזר. את המפוח יש להפעיל לפני חבישת המסיכה.

במידה שחשים במצוקה נשימתית, יש להסיר את המסיכה, ליטול את התרופה ולחבוש שוב את המסיכה.

במקרה הצורך, אין מניעה להזריק את זריקת האטרופין, בהתאם להוראות המצויות בערכת המגן.

חזור למעלה
לחץ דם
מצב החירום בו אנו מצויים, מחייב לעיתים כללי התנהגות שאינם שגרתיים, כמו שהייה בחדר אטום/מקלט וחבישת מסכות.

גם במצב זה חשוב לשמור על איזון לחץ דם ולהתאים את הטיפול למצב המיוחד. חשוב להקפיד על הנחיות הטיפול הרגילות-טיפול תרופתי ותזונה מתאימה -כפי שהומלצו על ידי הצוות המטפל ואין לשנות את סדר היום הרגיל הנוגע למרכיבי הטיפול.יש צורך להבטיח אפשרות של המשך הטיפול בחדר האטום/מקלט, גם למקרה של שהות ממושכת.

מה צריך להיות בחדר האטום/מקלט?

צריך לדאוג שבחדר האטום/מקלט יהיו הדברים הבאים :

·הכדורים אותם מקבלים להורדת לחץ הדם

·מכשיר למדידת לחץ דם - למי שמשתמש במכשיר זה באופן שוטף הציוד צריך להיות ארוז בשקית עשויה מניילון עבה ואטומה היטב ורחוק מהישג ידם של ילדים. יש לדאוג שיהיו מים לשתייה בכמות מספקת, במיוחד במקרה של נטילת תרופות משתנות.

מהו הטיפול המומלץ?

אם נמצאים בחדר האטום/מקלט בזמן שמגיעה השעה ללקיחת הכדורים, אין צורך להסיר את המסכה ולקחת את הכדורים, אלא אפשר להמתין עם נטילת הכדורים והארוחה עד להסרת המסכה.

מה עושים אם מרגישים שלחץ הדם עלה?

אין לסמוך על ההרגשה בלבד!יש למדוד את לחץ הדם במכשיר למדידה עצמית שברשותכם. אם אכן לחץ הדם גבוה ועדיין לא לקחתם את התרופות הרגילות שלכם לאותו היום או השעה - זה הזמן לקחת אותן ולחזור על בדיקת לחץ הדם כעבור 3-4 שעות. אם כן לקחתם כבר את הטפול התרופתי לאותו היום, מדובר כנראה בהתרגשות שמלווה את המצב המיוחד בו אנו נמצאים.

כדאי להתייעץ מראש עם הרופא המטפל על דרך הפעולה במקרה כזה. לרוב, מנה קטנה של תרופה מרגיעה שאינה פוגעת במצב הערנות יכולה לסייע.

לסיכום:

חשוב להמשיך ולשמור על הנחיות הטיפול בלחץ הדם - לשמור על סדר היום הרגיל, עד כמה שניתן,לאכול על פי המומלץ, ואם מקבלים טיפול תרופתי, להקפיד ולקחת אותו במינון ובזמנים המומלצים. רצוי להיוועץ בצוות המטפל ולקבל ממנו את ההנחיות המתאימות לך אישית.

חזור למעלה
חולי סוכרת
גם במצב חירום חשוב לשמור על איזון הסוכרת ולהתאים את הטיפול בה למצב המיוחד. יש להפריד בין מטופלים בכדורים לבין מטופלים באינסולין.

א. הטיפול בכדורים אצל מבוגרים

גם במצב זה חשוב לשמור על איזון הסוכרת ולהתאים את הטיפול בה למצב המיוחד. ככלל, יש להקפיד ולמלא אחר הנחיות הטיפול הרגילות - טיפול תרופתי ותזונה מתאימה - כפי שהומלצו על ידי הצוות המטפל ואין לשנות את סדר היום הרגיל הנוגע למרכיבי הטיפול. יש צורך להבטיח אפשרות של המשך הטיפול בחדר האטום, למקרה של שהות ממושכת.

מה הציוד שצריך להיות בחדר האטום?

מי שמטופל בכדורים, צריך לדאוג שבחדר האטום יהיו הדברים הבאים:

· הכדורים אותם הוא מקבל להורדת סוכר הדם.

· מכשיר לבדיקת סוכר- הדם, דוקרנים ומקלונים - למי שמשתמש בהם באופן שוטף.

הציוד צריך להיות ארוז בקופסה מפלסטיק, מתכת או זכוכית, כשהיא סגורה היטב. אין להשתמש באריזות קרטון. בנוסף לכך, יש לדאוג שבחדר האטום יהיו:

· פחיות או בקבוקים של משקאות קלים מומתקים בסוכר בכמות של 2 ליטר לפחות, בנוסף לשתייה הרגילה (מים או משקאות דיאטטיים) · ביסקוויטים או קרקרים/מציות (בהתאם להעדפה אישית) - בכמות של 500 גרם.

מהו הטיפול המומלץ?

אם נמצאים בחדר האטום בזמן שמגיעה השעה ללקיחת הכדורים - אין צורך להסיר את המסכה ולקחת את הכדורים, אלא אפשר להמתין עם נטילת הכדורים והארוחה עד להסרת המסכה.

אם לקחתם כדורים לפני הכניסה לחדר האטום, ולא הספקתם לאכול - יש לאכול 4 ביסקוויטים, או קרקרים (ששווים ל-2 מנות תחליף ללחם. אם אינכם יכולים לאכול, יש לשתות 2 כוסות של שתייה מומתקת בסוכר (בכוס שתייה מומתקת, כמו קולה, מיץ וכו` יש כ - 23.5 גרם פחמימות; בכפית אחת סוכר יש 5 גרם פחמימות).

במקרה של הרגשת היפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר הדם), שסימניה הם: הזעה מרובה, רעב פתאומי, חולשה, סחרחורת וכד` - עדיף לשתות כוס שתייה מומתקת בסוכר ולאכול 2ביסקוויטים או קרקרים (ששווים למנת תחליף אחת ללחם).

אם אין אפשרות לאכול - יש לשתות 2 כוסות של שתייה מומתקת בסוכר.

רצוי שתיוועץ/י בצוות המטפל בך ותקבל/י ממנו את ההנחיות המתאימות לך אישית.

ב. המטופלים באינסולין

ככלל, יש להקפיד ולמלא אחר הנחיות הטיפול הרגילות - טיפול תרופתי ותזונה מתאימה - כפי שהומלצו על ידי הצוות המטפל, ורצוי לא לשנות את סדר היום הרגיל הנוגע למרכיבי הטיפול. יש צורך להבטיח אפשרות של המשך הטיפול בחדר האטום, למקרה של שהות ממושכת.

מה הציוד שצריך להיות בחדר האטום?

מי שמקבל זריקות אינסולין, צריך לדאוג שבחדר יהיה כל הציוד הדרוש להזרקה:

· מזרקים ומחטים לאינסולין / עטי אינסולין

· בקבוקוני אינסולין

· מכשיר לבדיקת סוכר, דוקרנים ומקלונים - למי שמשתמש בהם באופן שוטף

· מקלונים לבדיקת אצטון בשתן (למי שנוהג להשתמש בהם)

· 2 בקבוקוני גלוקגון ומזרקים מתאימים (למי שנוהג להשתמש בהם).

הציוד צריך להיות ארוז בקופסה מפלסטיק, מתכת או זכוכית, כשהיא סגורה היטב. אין להשתמש באריזות קרטון. בנוסף לכך, יש לדאוג שבחדר האטום יהיו:

· פחיות או בקבוקים של משקאות קלים מומתקים בסוכר בכמות של 2 ליטר לפחות, בנוסף לשתייה הרגילה (מים או משקאות דיאטטיים)

- קוביות סוכר - קופסה של 1 ק``ג או 900 גרם (כל קוביה מכילה 5 גרם סוכר).

· ביסקוויטים ו/או קרקרים/מציות (בהתאם להעדפה אישית) - בכמות של 500 גרם.

מהו הטיפול המומלץ?

בדרך-כלל, אין לשנות את מינון האינסולין היומי, וכן אין לשנות את התפריט ואת זמני הארוחות המותאמים לטיפול התרופתי.

אם הזרקתם אינסולין לפני הכניסה לחדר האטום ולא הספקתם לאכול - רצוי לאכול 4 ביסקוויטים (ששווים 2 מנות תחליף ללחם), או לשתות לפחות 2 כוסות שתייה מומתקת (בכוס שתייה מומתקת, כמו קולה, מיץ וכו` יש כ-23.5 גרם פחמימות; בכפית אחת סוכר יש 5 גרם פחמימות).

אם מועד הזרקת האינסולין הגיע ואתם נמצאים בחדר האטום וחובשים מסכה - אפשר לדחות את קבלת זריקת האינסולין, וכן את הארוחה שיש לאכול בעקבותיה, עד ליציאה מן החדר האטום.

אם השהייה בחדר האטום/המקלט נמשכת יותר משעתיים, ניתן לאכול ולהזריק על-פי המומלץ לכם באופן רגיל.

במקרה של היפוגליקמיה: אם אתם חשים בסימני היפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר הדם), כמו הזעה מרובה, רעב פתאומי, חולשה, סחרחורת או בלבול - יש לשתות 1 כוס לפחות של שתייה מומתקת, או לחילופין למצוץ 4 קוביות סוכר, ומיד אחר-כך לאכול 2 ביסקוויטים או קרקרים (ששווים למנת תחליף אחת ללחם). אם אין אפשרות לאכול,יש לשתות 2 כוסות לפחות של שתייה מומתקת בסוכר.

יש לנהוג כך אם מתפתח מצב של היפוגליקמיה בעת שהותכם בחדר האטום, בין אם הזרקתם אינסולין ובין אם לא.

למשתמשים במשאבות אינסולין

יש להמשיך את המינון הבסיסי הרגיל ולהחליט על מינוני הבולוסים בהתאם לערכי הסוכר והנגישות לאוכל.

לסיכום

סוכרתיים חייבים להמשיך ולשמור על הוראות הטיפול בסוכרת - לשמור על סדר היום הרגיל, עד כמה שניתן, לאכול על פי המומלץ, ואם מקבלים טיפול תרופתי - להקפיד ולקחת אותו במינון ובזמנים המומלצים.

בעת חבישת מסכת האב``כ, לא מומלץ לשתות משקאות מוגזים או חמים דרך קשית השתייה המצורפת אליה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים