שתף קטע נבחר

מחקר: "יבוא עובדים זרים פגע בשכבות החלשות"

ממחקר חדש שערך ד"ר דניאל גוטליב, היועץ לנגיד בנק ישראל, עולה, כי החרפת אי השוויון בהכנסות הכלכליות נובעת משילוב של מדיניות ההגירה של הממשלה כלפי עובדים זרים ומדיניות הבטחת ההכנסה כלפי אנשים בגיל העבודה

ההעמקה הניכרת, שנרשמה בשנים האחרונות באי השוויון בהכנסות הכלכליות, נובעת משילוב של מדיניות ההגירה כלפי עובדים זרים ומדיניות הבטחת ההכנסה כלפי אנשים בגיל העבודה. כך קובע מחקר חדש בשם "השפעת עובדים לא ישראלים על התעסוקה, השכר ואי השוויון", שמפרסם היום (א') בנק ישראל. את המחקר ערך היועץ לנגיד בנק ישראל, ד"ר דניאל גוטליב, במסגרת פרויקט של פורום ספיר באוניברסיטת תל אביב.
מחבר המחקר מציין, כי פתיחת שוק העבודה לעובדים זרים מבטאת מדיניות ממשלתית מודעת ומכוונת - במיוחד במקרה הישראלי. לדבריו, בישראל הוחלט על מניעת החשיפה של ענפים מסוימים לכניסת עובדים זרים. לעומת זאת, הוחלט על חשיפה של ענפים אחרים, בעיקר בתחום של עובדים בלתי מקצועיים, או בעבודות קשות במיוחד.
לדברי גוטליב, השילוב של אכיפה לקויה של חוקי העבודה, האינטרס הכלכלי של הבאת עובדים זרים בעלות נמוכה, וההעדפה של העובדים הבלתי מקצועיים לצאת ממעגל העבודה כדי לנצל את המערכת של הבטחת ההכנסה - כל אלה מנעו עד כה התמודדות יעילה עם הבעיות הכלכליות והחברתיות שהתלוו לתהליך זה.
"כתוצאה מתהליך זה", קובע מחבר המחקר, "נדחקה האוכלוסייה מעוטת היכולת הכלכלית אל מחוץ למעגל העבודה. לפיכך, מוטל לפחות חלק מהאחריות להחרפת אי השוויון שנרשמה בשנים האחרון על כתפי הממשלה".
גוטליב מציין, כי הדגש שהושם, באמצעות מדיניות ההיתרים והאכיפה הלקויה, על פתיחת שוק העבודה דווקא ברובד הבלתי מקצועי של שוק העבודה, מיקד את הפגיעה באי השוויון באנשים חלשים מבחינה כלכלית. לדבריו, נמצא כי ההרעה באי השוויון נגרמה בעיקר מדחיקת עובדים אלה מכוח העבודה, ופחות מירידה בשכרם של עובדים ישראלים מקצועיים ובלתי מקצועיים.
ראה ידיעה על אישור הממשלה להיתרים לעובדים זרים ל-2003 ו-2004.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
"לממשלה יש אחריות בהחרפה"
צילום: דודו פריד
" הוצאה על מחוץ למעגל האבטלה"
מומלצים