שתף קטע נבחר

דו"ח: מאות בני-נוער עוסקים בזנות וסובלים מניצול

דו"ח עמותת על"ם: מרבית העוסקים במקצוע חוו ניצול מיני כבר בגיל 13-14; הפחד מהסרסור משתק את הנערים, שחוששים לעזוב. הדו"ח הוצג בפני חברי הוועדה למעמד הילד, אך חברי הכנסת לא טרחו כלל להגיע לדיון

מאות בני נוער בישראל עובדים באופן קבוע בזנות - כך עולה ממחקר שהוצג היום (ב') בפני הוועדה לזכויות הילד בכנסת.
עמותת על"ם (עמותה לנוער במצבי סיכון ומצוקה) הציגה בפני חברי הוועדה דו"ח, המצביע על היקף תופעת הניצול המיני של קטינים בישראל, כפי שנבדק באזור תל-אביב במהלך השנים 2001-2002.
באזור זה בלבד אותרו 132 צעירים בגילאי 13-21 הנמצאים במצבי ניצול מיני למטרות מסחריות. 23 מתוכם טופלו באופן ישיר על-ידי צוות עובדים של עמותת על"ם.
בינואר 2001 יצאה לפועל תוכנית ניסיונית בשם "ערים בלילה", שמטרתה איתור ואיסוף מידע על קטינים, כדי למגר את היקף התופעה. עבודת השטח המרכזית נעשתה בתל-אביב, בשל היותה מוקד למשיכת בני נוער מרחבי הארץ.
בעיר אותרו 15 זירות עבודה קבועות ופעילות של זנות, ביניהן התחנה המרכזית הישנה, מתחם תל-ברוך, מועדוני לילה, בתי מלון, מכוני ליווי ודירות פרטיות. כמו כן אותרו אתרי אינטרנט פרטיים, שדרכם יוצרות נערות קשר עם לקוחותיהן באמצעות צ'טים ומודעות פרסומיות.
במהלך הפעילות התקבל מידע אודות ניצול מיני מסחרי של קטינים גם במקומות אחרים בארץ, כמו אילת, באר-שבע, ירושלים, נתניה, חיפה, רמלה, לוד. הפרוייקט עצמו הסתיים לא מכבר, ועתה הוא ממומן אך ורק על-ידי גופים פרטיים, שתורמים עבורו כסף.

ניצול מיני כבר מגיל 13

מהמחקר עולה שמרבית בני הנוער המועסקים בזנות חוו ניצול מיני לראשונה בגילאי 13-14, לעתים אף מוקדם יותר. רוב הקטינות מגיעות ממשפחות ישראליות או ממשפחות עולות מחבר העמים, מרביתן משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות. אבל במחקר נמצאו גם נערות המגיעות משכבות מבוססות יותר. רוב הנערות המנוצלות מינית מנותקות ממשפחותיהן ונתונות לחסדי בעלי המכונים והסרסורים.
"מאפיין עיקרי הוא הפחד של בני הנוער שעוסקים בזנות מפני הסרסור, פחד שמשתק אותם ומונע מהם כל רצון לשינוי במעמדם ובחייהם", אמרו בדיון נציגי העמותה.
בדיון טענה דורית פרידמן, מנהלת פרויקט "ערים בלילה", כי אי אפשר להצביע על התאמה ברורה בין שימוש בסמים ונוער שעובד בזנות. "רק אחוז קטן של צעירים מכור לסמים, וזאת בשל המחויבות שלו לעבודה", אמרה. פרידמן ציינה כי במהלך הפרוייקט, התברר כי במלון "סיטי טאוור" ישנה פעילות ערה של אנשי עסקים שמזמינים נערות ליווי, חלקן הרב מתחת לגיל 18. בעניין זה הוסיפה יעל גור, מנהלת המרפאה למחלות מין של משרד הבריאות: "אנשי עסקים רבים וגם עובדים במגזר הציבורי צורכים מין מקטינים".
נציגת המשטרה בדיון, סגן ניצב סוזי בן-ברוך, ראש מדור נוער במשטרת ישראל, אמרה כי המספרים שהוצגו במחקר קטנים בהרבה מאלה הקיימים במציאות בשטח, וכי ברמה הארצית התופעה נרחבת ובעייתית יותר. "לאחרונה איתרנו בבאר-שבע 80 נערות במאהלים בדואים. ההצלחה בחילוצן היתה חלקית ואני יודעת בבירור על נערות רבות שעדיין נמצאות שם. אין לי סמכות חוקית לעצור נערה מתחת לגיל 14. החוק לא עוזר בעניין הזה".
בן-ברוך דרשה מהוועדה לגבש הצעת חוק שתעניק סמכויות נרחבות יותר למיגור התופעה, כמו האפשרות לסגור מכון ליווי שבו נמצאת קטינה למספר שנים, ולעצור את בעל המקום.
בכוחה של ועדת הכנסת לנקוט בצעדי חקיקה, על מנת למגר את התופעה. אלא בדיון, שארך למעלה משעתיים, לא נכחו כלל חברי כנסת, לבד מיו"ר הוועדה, מיכאל מלכיאור. כמה ח"כים הגיעו לפתיחת הדיון ונעלמו, בתירוץ השגרתי של "מחוייבות לוועדות אחרות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ניצול מיני כבר בגיל 13 (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
הח"כ היחיד בדיון: מלכיאור
מומלצים