שתף קטע נבחר

תחת מצור

ועידת ה-G8 מתכנסת באויאן שעל גבול צרפת-שוייץ תחת אמצעי אבטחה חסרי תקדים. אך בעוד שבאויאן החשש העיקרי הוא מפני טרוריסטים, בז'נבה הסמוכה חוששים ממהומות של מפגינים: העיר נכנסה לכוננות, וסניפי מקדונלד'ס - סמל הגלובליזציה - נאטמו

רחובותיה המבהיקים של ז'נבה השתנו בימים האחרונים ללא הכר. ספסלי הרחוב, הפחים והעציצים המטופחים נלקחו, העבודות בכביש הופסקו וכלי העבודה פונו, וכל חלונות הראווה - שבעבר נשקפו מהם מיטב התכשיטים, השעונים ובגדי המעצבים - מכוסים כעת בלוחות עץ.
השינויים הללו הם חלק מההכנות לקראת ועידת המדינות המתועשות (G8) שנפתחת ביום ראשון לא הרחק משם, בעיירה הציורית אויאן שמעבר לגבול הצרפתי. מנהיגי ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, יפן, איטליה, קנדה והמשתתפת החדשה - רוסיה, ייוועדו לדיונים נוקבים על גורל כלכלת העולם. אלא שבעוד שבאויאן החשש הוא מפני טרוריסטים, בז'נבה חוששים מגל הפגנות אלימות שיהפכו את העיר המטופחת לזירת קרבות.

אבטחה טורדת שיגרה

ניסיון העבר מלמד שהפגנות האנטי-גלובליזציה, שמתכנסות כדי למחות על הריכוזיות הגוברת והולכת של כלכלת העולם בידי מועדון מצומצם של מדינות עתירות משאבים, נוטות לצאת משליטה. כאשר התארחה הוועידה בסיאטל לפני כשלוש שנים הפכו הרחובות למתחם של לוחמה עירונית. מכולות אשפה הועלו באש, חלונות ראווה נופצו והשוטרים ניהלו קרבות התשה נגד המתפרעים, בסצינות שהזכירו מראות מוכרים מהשטחים. לפני שנתיים בגנואה שבאיטליה היו מראות דומים, אלא ששם גם היה מחיר בחיי אדם, כאשר שוטר איטלקי ירה למוות באחד המפגינים. מארגני הוועידה הפיקו לקחים. בשנה שעברה הם התכנסו בעיירה הררית ומבודדת בקנדה והקיפו עצמם בכמה עשרות קילומטרים של "אזור סטרילי" שזרים אינם מורשים לשהות בו. הוועידה עברה בשלום.
השנה, נוכח החשש המתמיד מהטרור הבינלאומי, ולאור ההתנגדות העולמית למלחמה האחרונה בעיראק, נוספו עוד שכבות רבות של אבטחה. המארגנים החליטו לקיים את הוועידה באויאן, שקנתה לה את פירסומה בזכות המים המינרלים הזכים המופקים בתחומה. האתר נבחר, כך הסבירו מומחים, בשל מיקומו בין פסגות האלפים ואגם ז'נבה - מקום שקל, כך מסתבר, לבודד ולאבטח. גם הפעם הוחלט להקיף את אתר הוועידה בטבעת ביטחון ודחקו את המפגינים מרחק של כמה עשרות קילומטרים. אלא שהשטח הסטרילי חוצה את תחומי הערים השוויצריות ז'נבה ולוזאן, והשוויצרים, כמצופה, לא אוהבים שמטרידים את שגרת חייהם.
סביב האזור נפרש כוח הדומה לצבאה של מדינה קטנה. כ-15 אלף שוטרים וחיילים גוייסו למשימת האבטחה. ממשלות צרפת ושוויץ אף חתמו על הסכם שיאפשר נוכחות תקדימית של הצבא הצרפתי על אדמת שוויץ. מעברי הגבול בין המדינות מאכלסים מזה מספר ימים לא רק פקחים מנומנמים אלה גם חיילים קרביים עם עיניים בוחנות. מטוסי קרב מספקים הגנה היקפית, מזל"טים מעופפים מעל אגם ז'נבה ומסוקים מרחפים בשמי העיר. מטוס בקרה מסוג אייווקס מנהל את הריקוד האווירי העמוס מגובה רב. סביב האגם ובמורדות ההרים מוצבות סוללות טילים ומתחת למים - צוותי צלילה. אגם ז'נבה הוכרז שטח סגור לשיט ודיג והתושבים מתבדחים ואומרים שזה רק עניין של זמן עד שברבור אחד ימצא את עצמו בין כוונות הרובים.
באויאן עצמה הלחץ מורגש עוד יותר. 7,500 התושבים נקראו לעזוב את בתיהם לכמה ימים אם יש להם לאן ללכת. אלה שנשארו מתבקשים לענוד תגי-זיהוי מיוחדים על בגדיהם ומכוניותיהם, ובכל זאת הם עוברים בדיקות קפדניות בכל מחסום. הם התבקשו שלא להזמין אורחים ללון ולהצטייד במלאי של כסף מזומן, מזון ותרופות שכן בהתקרב מועד הוועידה הם יתבקשו להמעיט ככל האפשר משימוש ברכבם. לא יהיו לימודים, תחנות הדלק ייסגרו, החניונים התת-קרקעיים יינעלו והתחבורה הציבורית תושבת. עוצר מלא.

ערי רפאים

אלא שמחוץ לשטח הסטרילי, בז'נבה ובלוזאן, דבר לא מונע מרבבות מפגינים, חברי אירגונים שונים ומגוונים, לבוא ולמחות. כאן החשש הוא לא מאל קאעידה אלא מטרור אחר לגמרי. בז'נבה שוכן מטה אירגון הסחר העולמי, אולי סמלה הבוטה ביותר של הכלכלה הגלובלית, והתושבים חוששים מגל של מהומות. העיר הפכה לעיר רפאים. רוב התושבים העדיפו להקדים את חופשתם השנתית או לבקר קרובים ומכרים הרחק מכאן. הבנקים, המוזיאונים והספריות נסגרו, וגם חנויות היוקרה העדיפו לוותר על ההזדמנות לגרוף רווחים וסגרו את שעריהן. רוב המסעדות ובתי הקפה פתוחים, אבל הבעלים "עם היד על הדופק" והמפתחות ביד. מסעדות רשת מקדונלד'ס העדיפו לנקוט משנה זהירות וסגרו כבר מעכשיו. בהיותם סמל מובהק של האמריקניזציה, הם החליטו לצאת לחופשה מרוכזת ואפילו הסירו את השלטים - ליתר ביטחון.
החשש הוא גם שההפגנות יגלשו לאלימות על רקע אנטישמי, כך מעיד מנחם פבזנר, מבית חב"ד בג'נבה. לפיכך התבקשו כל אנשי הקהילה היהודית בעיר, המונה כ-5,000 נפש, לעשות את השבת בבית הכנסת הספרדי "היכל הנס" שמרוחק ממרכז העיר.
במלונות המפנקים, שממרביתם נשקף יופיו של האגם והפסגות המושלגות של האלפים, מורגשת ירידה של 50 אחוז בהזמנות. בלוזאן המצב דומה. "ייתכן שאאלץ לשלוח כמה מאנשי הצוות הביתה", אמר מנהל בית מלון בלוזאן לאתר סוויסאינפו, "אין להם למעשה מה לעשות כאן".
לעומת הרחובת הריקים, בבתי החולים מורגשת דריכות ותנועה ערה. המנהלים תיגברו את מצבות כוח האדם כדי להיות ערוכים לגרוע מכל.
ההערכות הן שלאזור יגיעו בין 30 למאה אלף מפגינים, רובם מגרמניה, צרפת ואיטליה. בימים האחרונים נראים סביב האגם "כפרי מפגינים" מורכבים מאוהלים ומקומות לינה ארעיים על שפת המים. החשש הוא שהם ינסו למנוע את תנועת המעבורות שמובילה את המשלחות השונות בין לוזאן לאויאן. אפשרות נוספת היא שיחסמו את הכביש הצר המוביל לעיירה.

"לא כולנו חיות פרא"

אך לא כולם הגיעו עם "רצח בעיניים". דווח שראשי כמה קבוצות נפגשו עם מנהיגים מקומיים וחתמו על הסכמים הדדיים שעיקרם: תנו לנו לקיים את המחאות שלנו כמתוכנן ואנו נבטיח למנוע אלימות. על פגישה אחת שכזו, עם שר הפנים הצרפתי ניקולס סרקוזי, דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית. אחד הסיכומים היה הצבת משגיחים שישלטו בקהל וימנעו פרובוקציות מחד, אך גם ישגיחו על התנהגות השוטרים, זאת לאחר דיווחים על "רשימות שחורות" של מפגינים מועדים שהועברו בין גורמי הביטחון באירופה. "מר סרקוזי הבטיח לנו שאנשים יוכלו להיכנס לשטחה של צרפת ושגורמי הביטחון לא החליפו ביניהם רשימות שחורות", אמר כריסטוף אגיטון מקבוצת אטאק הצרפתית. קבוצה אחת כבר הודיעה על כוונתה לערוך מפגן של מדורות סביב האגם בשבת, ערב פתיחת הוועידה. למעט הסכנה שבאש - לא נראה שמדובר באירוע חשוד.
ואכן ההפגנה הראשונה, ביום חמישי בעיירה הצרפתית הסמוכה אנֶמַס עברה בשקט יחסי. העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח על כ-4,000 מפגינים שצעדו ברחובות כשהם צועקים "המשטרה - פשיסטים ורוצחים". כוחות גדולים של משטרה צפו בהם מהצד אך מלבד אולי גאוותם - דבר לא ניזוק. "באנו להראות שלא כל המפגינים הם חיות פרא" אמר אחד הצועדים, שהזדהה בשם אלן.
מארגני המחאה מתכננים לקיים ועידה אלטרנטיבית משלהם, בה יעלו לדיון נושאים כגון ויתור על חובות העולם השלישי, שמירת זכויות אדם והמלחמה באיידס. בדיונים יהיה נוכח גם שליח מיוחד של הנשיא שיראק, שישמע וידווח לשולחו.
אולם החשש מפני התפרצויות של אלימות לא התפוגג עדיין. דבריו של אלכס, "אנרכיסט" כהגדרתו, בן 27 משטרסבורג, משקפים זאת: "הנצרות קוראת להפנות את הלחי השניה. אבל זה לא חל לגבי. אם השוטרים יכו אותי - אני אכה אותם בחזרה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סניפי מקדונלד'ס בז'נבה נאטמו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שלטי ענק נגד הקפיטליזם
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כוננות חסרת תקדים, עומס כבד בכבישים
צילום: איי פי
צילום : איי פי
לפני שנתיים זה נגמר באסון: ועידת גנואה
צילום : איי פי
מומלצים