שתף קטע נבחר
 

משק החשמל: הפרטה לשם הפרטה?

אנטוניו ארק, כלכלן בכיר באגף המשאבים והאנרגיה בחברת הייעוץ הבינלאומית אקסנצ'ר, מטיל ספק בתועלת שבהפרטת חברת החשמל הישראלית: הפרטה לשם הפרטה אינה פותרת שום דבר, והניסיון המר של הפרטת החשמל במדינות רבות במערב הבריח מענף זה את ההון הפרטי

פרק ד' בתוכניתו הכלכלית של האוצר מוקדש למשק החשמל, ועיקרו מתן סמכויות לשר התשתיות הלאומיות לפצל את חברת החשמל לשלוש חברות נפרדות: האחת עוסקת בייצור, השנייה בחלוקה (הולכה) של החשמל, והשלישית בשיווקו לצרכנים. המעבר למבנה החדש של השוק לא יהיה מהיר, ויושלם עד 2011. עד אז, כך מקווים באוצר, תתבצע גם ההפרטה. תחילה חלקית, אחר כך נראה.
אנטוניו ארק הוא כלכלן בכיר באגף המשאבים והאנרגיה בחברת הייעוץ הבינלאומית אקסנצ'ר, הגדולה מסוגה בעולם. פגשתי אותו במטה האירופי של החברה, בבניין של אלומיניום, זכוכית וקוביות מחשב, במדריד בירת ספרד. נמרץ וידען, סיפר לי ארק איך "זה עובד עכשיו באמת". זה - כלומר משק החשמל הספרדי שעבר ליברליזציה, הפרטה ונפתח לתחרות.
ספרד חולקה לחמישה איזורים, ובכל איזור פועלת חברת חשמל נפרדת, שבבעלותה תחנות כוח לייצור החשמל. בנוסף הוקמה חברה ממשלתית מיוחדת (MILO), המווסתת את שוק החשמל הארצי. החברה מפעילה "זירת חשמל" 24 שעות ביממה: היא מרכזת את כל הביקושים לחשמל מצד הצרכנים, הביתיים והתעשייתיים, המקומיים והזרים, ומקיימת מכרז בין כל ספקי החשמל על המחיר. היצרן הזוכה מוכר את החשמל שלו ל-MILO, וזו משווקת אותו לצרכנים באמצעות חברת הולכה, שאף היא הופרדה מהחברות המייצרות.
כך נוצר שוק פעיל ותחרותי לחשמל, העובד מסביב לשעון, ימים כלילות, בימי חול כחגים. "ניהול המערכת המפוצלת של ייצור ושיווק החשמל נהיה עניין מסובך מאוד", סיפר המומחה של אקסנצ'ר, "המחייב תפיסה חדשה לגמרי של מערך היחסים בין יצרני החשמל, המשווקים שלו והצרכנים הסופיים".
ארק לא משוכנע שיש הכרח להנהיג מהפך דומה בישראל, ומה תהיה התועלת בכך. "בשנים הראשונות להפעלת מכרזי החשמל בספרד ובפורטוגל שכנתה, פקדו את משק החשמל המפוצל תקלות רבות, שחלקן לא תוקנו עד היום. מחיר החשמל לצרכנים לא ירד. התנאי לחשיפה מוצלחת של ענף החשמל לתחרות", אומר ארק, "הוא קיומם של ספקים רבים, בעלי כושר ייצור גמיש. בספרד התנאי הזה קויים על ידי פיצול ייצור החשמל בין חברות איזוריות גדולות, וחיבור הרשת הספרדית לרשתות זרות. אילמלא הייתה ספרד מייצאת ומייבאת חשמל ממדינות השכנות - בעיקר צרפת ופורטוגל - שיטת המכרז היתה מביאה את משק החשמל לבלגן טוטלי ולמבוי סתום".
אנשי אקסנצ'ר מכירים היטב את שוק החשמל הישראלי, והם נשמעו לי ספקנים באשר לתועלת שבהפרטת חברת החשמל שלנו. להערכתם, החשמל בארץ מיוצר ונמכר בזול וביעילות. ישראל מדינה קטנה, הם מזהירים, שאין לה חיבור לרשתות חשמל של מדינות שכנות. הבידוד והניתוק מהסביבה, יחד עם החסרון הבולט לקוטן, מעניקים עדיפות טבעית לייצור החשמל בישראל על ידי מונופול, ועדיף שמונופול כזה יהיה ממשלתי. "הפרטה אינה התשובה הנכונה היחידה למצב שנוצר בשוק החשמל בישראל, אומר ארק. רגולציה ציבורית תקיפה יכולה למלא את מקומה של התחרות החופשית".
הפרטה לשם הפרטה, לדבריו, אינה פותרת שום דבר. ממשלת ישראל צריכה לשקול היטב האם היא מעוניינת להסתבך בהקמת מנגנון יקר, מסורבל ובעייתי של מכרזים וקרנות השוואה. ומהיכן, הוא תוהה, יבואו המשקיעים הפרטיים שייקנו את חברת החשמל? הניסיון המר של הפרטת החשמל במדינות רבות במערב, שהסתיימה בהפסד למשקיעים, הבריח מענף זה את ההון הפרטי. חברת החשמל שלכם, מדגיש ארק, כבר נמצאת בבורסה: היא הנפיקה אג"ח בישראל ובעולם. האנליסטים בוחנים את ביצועיה ובעלי האג"ח עוקבים אחרי מאזניה.
אז על מה כן ממליצים המומחים הספרדים מאקסנצ'ר? על חשיפה מסוימת - ומוגבלת - של משק החשמל הישראלי לתחרות, ועל פיצול הדרגתי של חברת החשמל עצמה לשלוש (או יותר) חטיבות: ייצור, הובלה ושיווק. בתחום הייצור צריכה הממשלה לעודד כניסה של יצרני חשמל נוספים למשק - הם אמנם לא יהיו רבים, אך ייאלצו את המונופול להתייעל ללא הרף. בתחום ההולכה תישאר הבעלות הציבורית על כנה - סביר להניח שישראל לא תמכור את רשת החשמל שלה לזרים. ובאשר לשיווק, רצוי מאוד לא רק לנתק אותו מהייצור, אלא גם לתמרץ את חברת השיווק העצמאית לנהל מאבקים עסקיים אמיתיים עם תחנות הכוח. כאן טמונה התועלת הגדולה לצרכנים: "כשמול מונופול יצרני עומד מונופול שיווקי, והם נלחמים באמת זה בזה, ולא רוקחים קנוניות מאחרי גב הציבור, הלקוח מרוויח", אומר ארק מאקסנצ'ר.
כך בחשמל, וכך גם - כפי שהסביר השבוע הממונה על ההגבלים העסקיים כשפתח בחקירה נגד קונספירציה של רשתות השיווק ויצרני המזון - בגלידה. הבעלות לא חשובה, תפקוד השוק חשוב.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים