שתף קטע נבחר

ספר חדש: 'נחלאות בלב העיר'

הספר שמשלב סיפורים, צילומים ומסמכים היסטוריים, מציע ארבעה מסלולים בשכונות שצמחו בירושלים של סוף המאה ה-19. געגוע לימים אחרים

ירושלים, כך אומרים אוהביה, מתכסה בגווני זהב כשהשמש נוטה מערבה. בתי העיר המצולקים מתקשטים באור אחרון לקראת הלילה היורד. בלב שכונת נחלאות, גווני הזהב שמצפים את קירות הבתים יפים יותר. הצללים, לעומת זאת, הולכים ומתארכים, הסימטאות הצרות נעטפות באפלולית, ורק מעט מהבתים נשזפים באור אדמדמם של השמש השוקעת. זה הזמן לטייל בנחלאות.
בשעת בין הערביים, כשהיום מהסס לוותר על מקומו לטובת הלילה, עולה מהשכונה קולן של האימהות, מתגלגל ונחבט בקירות הבתים וקורא לילדים הביתה. שלוש בנות מחביאות את אבן ה'קלאס' מאחורי השיחים. שני בנים עם פלומת שפם רכה נפגשים עם הרב ליד בית הכנסת לשיעור לקראת בר המצווה. אם אוספת בחיבוק את בנה הקט שמתפנק לו בסימטה, מסרב להיאסף. בחלונות הבתים הפתוחים לרחוב הצר כבר עולים האורות ומזדחל ריחה של חביתה מיטגנת. 'ציידי המניין' יוצאים מפתחי בתי הכנסת לחזר אחרי השניים האחרונים לתפילת מנחה וערבית. קשיש אחד נושא שקית ירקות מהשוק הסמוך. כך מקבלת נחלאות את הערב.
ירושלים של אמצע המאה ה-19 היתה עלובה למדי. יותר מ-300 שנות שלטון טורקי טבעו בה כאב ואומללות. התערבות המעצמות להשלטת סדר הניעה את השליטים לשחרר מעט את הרסן, האוכלוסיה היהודית שחיה בצפיפות בין החומות פרצה מערבה, ושכונות חדשות החלו לקום: משכנות שאננים, מחנה ישראל, נחלת שבעה. בשנות ה-70 של המאה החלה תנופת בנייה של שכונות לב העיר - אבן ישראל, אחריה משכנות ישראל, בית יעקב ומזכרת משה, אוהל משה, בתי גורל, סוכת שלום ומחנה יהודה. אחריהן הוקמו זכרון טוביה, שבת אחים, נחלת ציון. חגורת השכונות עטפה את מרכז העיר, אלא שעם הזמן התאחד בליל השמות והיום הוא מתקרא 'נחלאות'.

סיפור לכל סימטה

בימים אלה יצא ספר חדש, 'נחלאות בלב העיר' (הוצאת יד בן-צבי), שפותח בפני המטיילים מסלולי טיול עצמאיים: ארבעה מסלולים, שבכל אחד משולבים סיפורים, תמונות ומסמכים על השכונה. הכותבת, נירית שלו כליפא, כיום ירושלמית גאה (לשעבר בת רעננה) ומדריכת סיורים ביד בן-צבי, אספה במשך שנים של שוטטות במקום כל פירור מההיסטוריה המקומית. בעזרת תושבי השכונה הוותיקים ואנשי אקדמיה, היא מקלפת פרק אחרי פרק את סודותיה של כל סימטה. יצאנו איתה לסיור בנחלאות.
יתרונה של השכונה, שהכל בה מרוכז. בדרום תוחם אותה רחוב בצלאל. צפונה משם, כחוט שדרה הומה אדם ומכוניות, רחוב אגריפס. פסיפס חיים מלא ומרגש. את נירית פגשתי במדרגות העולות לשכונת כנסת ישראל ג'. אומנם אבן ישראל מצפון היא השכונה הראשונה, אבל יותר נוח להתחיל כאן.
נירית, בחודשי הריונה האחרונים, קצת כבדה, הופכת להיות קלילה כציפור כשמגיעים לסימטאות. כמו אמא שמתקשה לברור את הבולטים ביתרונותיו הרבים של ילדה האחד, כך עיניה מתרוצצות בין מכסי הביוב בהם טבועים שמותיהם של חשובי המקום, המרפסות העמוסות כביסה וחבורת ילדים צוהלת במשחקי ילדות אותם שכחנו מזמן.
אנחנו רק כמה מטרים מרחוב בצלאל השוקק, וכאן אי של שקט ושלווה. אל האף מתאבכים כבר אדי הבישולים של שבת. שני רחובות משם, וכבר חצינו את הגבול הדימיוני של שכונת בתי מונקאטש - שלושה בתים השייכים לבני החסידות מהונגריה. בתווך מגרש מריבה גדול התחום בפחים. ממול בתי ראנד, עוד שכונה זעירה. מעלינו כבר מזדקרות מפלצות הבטון שעוטפות את שולי השכונות.
דפדוף בין דפי הספר מחזיר אותנו לשנת 1890, בה הרב סלנט, הרב האשכנזי של ירושלים, פונה לוועד הכללי בבקשה לייסד שכונה חדשה, בקול קורא מעל דפי עיתון הצפירה: "...לא עת לחשות היא, כי עת לעשות! לקנות שדות ולבנות בתים, אשר בהם יחסו עניי עמנו!. לימים, קמה במקום שכונת כנסת ישראל א'".

תרומות ונדבות

כמעט כל פינה מעוטרת בשמו של נדבן שתרם דירות להשכרה או מבנים לישיבות. מרת רבקה ראטבערג, נדיבה חשובה שתרמה שישה בתים, זכתה לשלט טבוע בקיר עם אריחי קרמיקה מעשה עבודה ארמנית. על מכסי הביוב טבוע שמו של ש' סימנטוב שהיה בעל שתי חנויות גדולות לחומרי בניין, האחת ברחוב יפו בירושלים והשנייה ברחוב ירושלים ביפו.
סיפורו של הגביר מנדל ראנד צובע את שורות הבתים והחצר הגדולה. הסוחר העשיר השאיר את עסקיו הרבים בגליציה ועלה עם בני משפחתו לצפת. משם עקר לירושלים, קנה את המגרש שעליו נבנה בית ראנד, וסכום השכירות הובטח לרווחת העניים. כאן גם היה היקב הראשון בירושלים. עד היום הבתים שייכים לבני משפחת ראנד, ובאחת הדירות עדיין שמורה הכרית עליה ישב הגביר בכרכרה בדרך לירושלים.
כך מטיילים בין השכונות ודפי הספר. הסיפורים והתמונות מעניקים למקום את הצבע: תמונתה של קשישה מתפללת, צילומי דלתות מסוגננות, סורגים, חצרות, מדרגות ואנשים. הספר מחולק לארבעה מסלולים. לא כדאי לעשות את כולם באותו יום, אלא להיכנס לשלווה העוטפת את המקום, לטייל בנחת, לעצור מפעם לפעם ולקרוא קטע שמספר על המקום.
מחר (שישי, 11 ביולי) ייערכו על ידי יד בן-צבי סיורים בארבעת המסלולים שמתאר הספר. המחיר: 50 שקל למבוגר (ילדים חינם). לתיאום, טל': 5398855-02, הרשמה מראש ביד בן-צבי, טל': 6271155-02.

'נחלאות בלב העיר', מאת נירית שלו-כליפא (עורך אייל מירון), הוצאת יד בן-צבי. בספר מופיעים צילומיו המיוחדים והרגישים של ברוך גיאן







לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובי זכאי
נחלאות. הכל מרוכז בה
צילום: דובי זכאי
צילום: דובי זכאי
אי של שקט ושלווה
צילום: דובי זכאי
צילום: דובי זכאי
לקט פירורי היסטוריה
צילום: דובי זכאי
מומלצים