שתף קטע נבחר

הדרך של רוטבליט

המופע החדש של יענקלה רוטבליט שמתקיים בפסטיבל ערד תחת השם "שירה בציבור למתקדמים" הוא הכל חוץ מנוסטלגיה

שם המופע החדש של יענקלה רוטבליט, שיעלה הערב בבכורה בפסטיבל ערד, עלול לבלבל. למרות שהערב מוכתר כ"שירה בציבור למתקדמים" קשה לחשוד בו ברצון להתרפק על העבר. נכון, מקומם של שירים כמו "חוזה לך ברח", "כמה טוב שבאת הביתה", "קפה טורקי", "אחרי 20 שנה", "אצלי הכל בסדר", "אמא אדמה" ו"בלדה לעוזב קיבוץ" לא ייפקד מן המופע, אבל כשרוטבליט אומר "המופע יציג את כל הדרך מ'שיר לשלום' ועד 'דרכנו'", קשה לפספס את המסר.
"רוב ההופעות שעשיתי בעבר היו מבוססות על חומרים אישיים, חברתיים ופוליטיים, שזמרים אחרים לא שרו. זו פעם ראשונה שאני מבצע חומרים שכתבתי לאנשים אחרים", אומר רוטבליט ומתכוון בין היתר למבצעים כמו יהודית רביץ, אריק איינשטיין, דני בסן ומי לא. הניסיון הבימתי הקודם שלו, שהוליד את שני אלבומיו "כך שיחררתי את ירושלים" ו"מכתבים מבית רביעי", היה דעתני ובועט וסביר להניח שגם הפעם הוא לא מתכוון להחריש. "הכוונה שלי היא להשתעשע עם השירים שכתבתי במהלך 30 השנים האחרונות ובין לבין לתבל בחומרים עם מסרים יותר פוליטיים. אני חיה שמגיבה למה שקורה מסביבי".
רוטבליט מספר כי בעבר היו לא מעט זמרים שאמרו לו לא פעם - 'עזוב אותי מפוליטיקה'. "זו הסיבה שנאלצתי לשיר חלק מהשירים בעצמי", הוא צוחק וממהר להוסיף בצניעות, "בסך הכל אני נהנה מהבמה, למרות שלאורך השנים כתבתי לאנשים הרבה יותר מוכשרים ממני, שבזכותם השירים הפכו למה שהם". אל המופע החדש הוא מתייחס כבמה שתאפשר לו להתבטא, ובין שאר הדברים בהם הוא מתכוון לגעת במסגרתו הוא מגפת השירה בציבור. "הכותרת שבחרתי לערב היא מכוונת, זו נוסטלגיה מאד אירונית. יש לי מה לומר על השירים שכתבתי, מה הם שרתו, מה החלומות שעמדו מאחוריהם ואיפה הם היום במבט ביקורתי וזו בהחלט לא התרפקות. כל השירים שכתבתי ליוו תקופה מסוימת ועכשיו היא מסתיימת, אנחנו עומדים בפתח של תקופה אחרת עם סימני שאלה. גם המוזיקה הישראלית הולכת למקומות אחרים וזה משהו שגורם לי להרהורים. במהלך המופע אני אשתמש בהרהורים האלה כדברי קישור. למשל טרנד השירה בציבור, הקשר של הזהות הישראלית והזמר העברי על כל הפקפוקים שיש לי בנושא. מה שבטוח זה שאין לי כוונה להתפלש בביב החמים והישן".
את המיעוט של המחאות האמנותיות הוא רואה כמצב טבעי ואומר: "אני חושב שאנשים עדיין לא עיכלו את ההתרחשויות מסביבם באופן שהוא יכול לבוא לידי ביטוי ביצירה. יש איזו דבקות בדפוסים ישנים ובאמיתות ישנות – כל הדברים שעליהם גדלנו. יש לי הרגשה שאנשים פה נאחזים במשהו שסביבו התגבשה הזהות של הציבור הישראלי. זה ציבור שיותר מאוים מההתרחשויות מסביב. חוסר העיכול בא לידי ביטוי באסקפיזם אולי מפני שאנשים לא מסוגלים לגעת במהות, אבל זה לא המקום שבו אני נמצא. כל החיים שלי התבטאתי ואני אמשיך לכתוב". את המופע בניהולה האמנותי של הזמרת והמוזיקאית רונית רולנד ילוו ארבעה נגנים.

שירה בציבור למתקדמים – יום ג', 15.7, בשעה 22:00 באולם המתנ"ס בערד



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוטבליט. לעשות את זה בדרכו
לאתר ההטבות
מומלצים