שתף קטע נבחר

חזון הנייר האלקטרוני - לקראת מימוש?

בניגוד לתחזיות הפסימיות, ספרים אלקטרונים עשויים לתפוס את מקומם של הספרים הישנים והטובים. האם ניתן ליצור ספר אלקטרוני שישלב את היתרונות של הספר הישן עם יתרונות המחשוב והתקשוב?

האם התגשמות החלום המרתק (עבור אנשים מסוימים) והמפחיד (עבור אנשים אחרים) של הספר האלקטרוני קרובה יותר מתמיד? למעשה, ספרים אלקטרוניים מיוצרים ומצויים בשוק כבר מספר שנים. אלא מה? הם מופיעים בגרסאות שונות, שכולן מסורבלות, מוגבלות ובלתי נוחות למשתמש בהשוואה לספר הנייר המוכר והטוב. וכאילו כדי להוסיף שמן למדורה – הספרים האלקטרוניים גם יקרים להפליא.

 

אחת המגבלות העיקריות של הספר האלקטרוני במתכונתו הנוכחית היא שהוא קשיח, כלומר הטקסט בו אינו ניתן להחלפה. מגבלה נוספת היא שהמידע שבו מוצג ממש כמו זה שבצג המחשב ולא על דפים. אלא שצורת הספר הישן והטוב, הערוך בדפים שניתן לעבור בהם בקלות מאחד לשני פשוט על ידי בחירת המקום המשוער של הדף הרצוי ודפדוף עד להגעה אל המיקום הרצוי לנו, היא שיטה פשוטה, שקופה ויעילה בהרבה מהצורה בה מוצג לנו המידע בספר האלקטרוני המסורבל של היום או לחילופין בכל צג של מחשב אישי, מחשב נייד או מחשב כף יד.

 

מצד שני, לספר האלקטרוני יתרונות רבים ומשמעותיים על פני ספר הנייר. ניתן לעדכנו, ניתן לערוך בו חיפוש, ממש כמו במסמך מחשב ועוד. יתרון נוסף הוא החיסכון העצום בנייר, סגולה יקרה מפז בכל הנוגע לאיכות הסביבה. קיומו של ספר אלקטרוני שהשימוש בו יהיה גורף, יפחית באופן משמעותי ביותר את הצורך בכריתת עצים להפקת נייר הנדרש לייצורם של ספרים רגילים.

 

ספר דיגיטלי שנראה אנלוגי

 

האם ניתן ליצור ספר אלקטרוני שישלב את יתרונות הספר הישן עם יתרונות המיחשוב? חברת אי אינק (E Ink) מציעה נייר שאולי יאפשר זאת. אנשיה פיתחו צג מחשב גמיש ודק להפליא שהוא למעשה מעין נייר אלקטרוני. עובי הצג הוא כעוביים של שלושה דפי נייר בלבד. התצוגה על פני הנייר האלקטרוני מתבצעת באמצעות קופסיות (קפסולות) השוכנות בצג. בתוך כל אחת מהן חלקיקי דיו שחלקם שחור וחלקם לבן. חלקיקים אלה רגישים למטען חשמלי. כאשר מפעילים עליהם מטען חשמלי חיובי, החלקיקים השחורים עולים כלפי מעלה אל פני השטח של הקפסולה.

 

כאשר מפעילים עליהם מטען חשמלי שלילי, החלקיקים הלבנים עולים אל פני השטח של הקפסולה. כך ניתן ליצור על פני הנייר האלקטרוני כתב ותמונות. לאחר השלמת התצוגה, אין צורך להשקיע אנרגיה נוספת מעבר לזו שהושקעה ליצירת הכתב והתמונות, עד הפעם הבאה בה צריך לעדכן אותם. הנייר האלקטרוני שפותח הוא כה גמיש עד שניתן לגלול אותו לגליל שקוטרו כשלושה סנטימטרים בלי לפגוע בתצוגה שעל פניו.

 

ספרים אלקטרוניים: כבר בשנה הבאה

 

אי אינק מתכוונת להתחיל לייצר ספרים אלקטרוניים כבר בתחילת השנה הבאה. האם ההמצאה של אי אינק, בצד המצאות ושיכלולים אחרים, יהפכו את הספר האלקטרוני לאמצעי ידידותי, יעיל ושימושי שיתחרה בספר הנייר?

 

אם הפיתוח יצליח ואם הספר האלקטרוני יגרוף אחריו מספיק משתמשים יש להניח שהוא יגרום למהפכה זוטא, או שמא רבתי, בעולם הספרים והחומר הכתוב בכלל. ניתן לתאר למשל ספר אלקטרוני שיהיה בנוי כמו ספר רגיל – דפים דפים המחוברים יחדיו, אלא שדפים אלה יהיו למעשה צגים אלקטרוניים גמישים. לחיצה על כפתור בכריכת הספר הזה תוביל להצגת ספר שלם על הדפים האלקטרוניים.

 

לחיצה נוספת תוביל להצגתו של ספר אחר. עם הזיכרונות האדירים של ימינו - לא כל שכן של העתיד הקרוב – ניתן יהיה לשמור אלפי ספרים בתוך מסגרת של ספר פיזי אחד ויחיד. למעשה, יהיה זה הספר היחיד שנצטרך להחזיק. את כל הספרים, כתבי העת, העיתונים ועד מידע רב מסוגים אחרים נוכל להטעין בתוכו ולשמור ובעת הצורך להעלותם על הדפים האלקטרוניים. כמו כן, נוכל לעדכן את המידע ללא הרף, למשל באמצעות האינטרנט.

 

הספר האלקטרוני יוכל להציג מידע בדרכים שאף איננו חולמים עליהן בספר רגיל, כמו למשל באמצעות אנימציות, סרטונים, קול ובעתיד הרחוק יותר אולי גם באמצעות פונקציית מישוש שתאפשר לנו לגעת בחפצים תלת ממדיים ולחוש במבנה שלהם ובמרקם שלהם. ספר אלקטרוני יאפשר לנו חיפוש קל של מלים, דמויות וביטויים בתוכו. יש להניח שנוכל לרשום לעצמנו הערות (בדיו אלקטרונית) בשולי דפיו, שלא יפגעו במקור עצמו, לשלוח לחברים קטעים מתוך הספר, או אף את הספר כולו, ממש כפי שאנו עושים היום לקבצים באמצעות דואר אלקטרוני.

 

האם אוהבי הספר יסכימו להיפרד מניחוחו המשכר של מושא אהבתם, במיוחד אחרי יציאתו מן הדפוס? יש לשער שגם לזה יימצא פתרון - ריח אלקטרוני שניתן יהיה לבחור מתוך מגוון רחב של ניחוחות ספר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיתון אלקטרוני (צילום ארכיון)
מומלצים