שתף קטע נבחר

הממשלה קיבלה "עקרונית" את המלצות ועדת אור

ראש הממשלה הביא לישיבת הממשלה את ההצעה שגיבש, להקמת ועדת שרים לבדיקת מסקנות ועדת אור. הוועדה אמורה למסור המלצותיה בתוך 60 יום. חלק מהשרים התנגדו, ביניהם השר לנדאו: "אין להתכופף אוטומטית בפני הדרג המשפטי ללא צורך ומבלי שהחוק מחייב"

הממשלה החליטה הבוקר (א') ברוב קולות "לאמץ עקרונית" את המלצות ועדת אור וכן אישרה הקמת ועדת שרים שתיבחן את ההמלצות ועדת אור. בעד ההחלטה הצביעו 11 שרים ונגדה הצביעו שישה, ביניהם השרים עוזי לנדאו, אפי איתם ובני אלון.

 

על פי ההחלטה, ועדת השרים תלמד את דו"ח ועדת אור באורח יסודי ותגיש לממשלה תוך 60 יום את חוות דעתה בנוגע להמלצות הדו"ח. "גישתנו העקרונית היא כי יש לקבל את ההמלצות, אך בשל חשיבותם של הנושאים האמורים, ישנו צורך לקיים דיון ולימוד מעמיק ויסודי טרם יובאו להכרעה סופית בממשלה", נכתב בהחלטת הממשלה.

 

בראש הוועדה יעמוד השר יוסף לפיד. חבריה יהיו השרים צחי הנגבי, ציפי ליבני, בני אלון, אפי איתם, גדעון עזרא ואברהם פורז, לבקשת השר לפיד, בשל תפקידו כשר הפנים.

 

במהלך הישיבה, אמר שרון כי הממשלה מקבלת עקרונית את המלצות ועדת אור. השר לפיד התעקש שדבריו אלה של ראש הממשלה ייכללו במפורש בהחלטה על הקמת ועדת השרים.

 

שרון: השיוויון הוא בראש סדר העדיפויות שלנו

 

בפתח הדיון בנושא ועדת אור, אמר שרון, כי "השיוויון מגיע לאזרחי ישראל הערבים בזכות ולא בחסד – ואנו עדיין רחוקים מכך. הממשלה בראשותי הציבה את הנושא הזה במקום גבוה מאוד בסדר העדיפויות שלה".

 

עם זאת, שרון ציין כי "מדינת ישראל היא מדינה ששומרת חוק וככזו לא תסבול חזרה למצב של התפרעויות, של מהומות ושל התקוממות אלימה מאורגנת". שרון התייחס גם לביקורת הדו"ח על המשטרה ואמר "יש להפיק את כל הלקחים, אבל אל לנו לשכוח את עבודתם והנטל הכבד שהם נושאים".

 

הגישה העקרונית של הממשלה היא כי יש לקבל את ההמלצות וברוח זו היא תנחה את ועדת השרים לקבל את ההמלצות הכלולות בדו"ח הוועדה בכל הקשור לתפקודם, מעמדם ועתידם של האישים ונושאי המשרה כמתואר בדו"ח הוועדה.

 

חשיבותם של יתר הנושאים, המסקנות וההמלצות של ועדת אור, מחייבות עיון ולימוד מעמיק ויסודי בטרם יובאו להחלטה סופית בממשלה. הוועדה תגיש לממשלה תוך 60 יום את חוות דעתה בנוגע ליתר ההמלצות שפורטו בדו"ח, ועל פי שיקול דעתה תמליץ במידת הצורך המלצות נוספות.

 

ראש הממשלה התייחס לחוק ועדות החקירה הממלכתית באומרו, כי ראוי לעשות תיקון בחוק, שכן לאחר שהוועדה מגישה את מסקנותיה היא מתפזרת ובכך לא ניתנת אפשרות לנאשמים לערער על ההחלטה.

  

המתנגדים: אין לקבל אוטומטית את המסקנות

 

השר פריצקי התנגד תחילה להקמת ועדת השרים. לדבריו, "לא ייתכן שתוקם עוד ועדה לבחון את מסקנות ועדת אור. הדבר היחיד שיש לעשות הוא אולי להקים ועדה שתפקח על יישום המסקנות. זהו ניסיון קלאסי להקים ועדה כדי לחכות עד יעבור זעם. יש לקבל את המסקנות ללא ערעור וללא דיחוי". לאחר שסוכם כי הממשלה מקבלת עקרונית את מסקנות ועדת אור, שינה פריצקי את עמדתו.

 

ואילו השר עוזי לנדאו התנגד להקמת ועדת השרים ואמר כי הממשלה צריכה קודם כל לדחות את המסקנות האישיות נגד אנשי ציבור הנמצאות בדו"ח. "על הממשלה לדחות את המסקנות האישיות המופיעות בדו"ח באופן מיידי, ולא להמתין עד לסיום עבודת ועדת השרים. מעבר לכך שהקמת הוועדה (ועדת אור) היא בחטא, טעויותיה המהותיות והיסודיות גרמו נזק כבד לישראל ולמשטרת ישראל, בכך שמאשימים את ישראל ומשטרתה כאחראיות לפרעות, ואת הפורעים כקורבנות".

 

לנדאו אמר עוד כי "אין להתכופף אוטומטית בפני הדרג המשפטי ללא צורך ומבלי שהחוק מחייב. אין ספק שאם היתה קמה ועדת חקירה לאחר צליבת ישו, היא היתה מוציאה את עם ישראל אשם ואת הנציב הרומי זכאי".

 

השר בני אלון התנגד למינויו של לפיד לראש הוועדה, ואמר: "לפיד הוא חותמת גומי של כל שופט עליון ואין לו עמדה עצמאית. הוא איננו מבין מה ההבדל בין הרשות השופטת לרשות המבצעת, ולכן לא ראוי שיעמוד בראשות הוועדה". ראש הממשלה לא קיבל את עמדתו של אלון.

 

השר אפי איתם הצטרף למתנגדים להקמת הוועדה, ואמר: "מה הטעם בהקמת ועדה אם החלטת הממשלה כוללת קבלה עקרונית של המלצות ועדת אור? הנושא חשוב מדי מכדי שנקבל החלטה אוטומטית מבלי לערוך דיון רציני בנושא. הקבלה האוטומטית של מסקנות ועדת כהן, הכתימה למשך שנים רבות את מדינת ישראל".

 

גם יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, תקף את החלטת הממשלה ואמר כי קבלת דו"ח אור לפני לימוד ודיון מעמיק בו, הינה "בעייתית מבחינת הנוהל התקין של קבלת החלטות". 

 

שרים: שרון מנסה "לקבור" את דו"ח ועדת אור

 

"אין ספק, שרון מנסה לקבור באדמה את מסקנות דו"ח ועדת אור". כך אמרו אתמול ל-ynet שרים בממשלה, לאחר ששמעו על כוונתו למנות ועדת שרים שתדון בהמלצות. השרים הביעו חשש שהקמת הוועדה תגרום לדחייה בביצוע המסקנות.

 

גורמים בסביבת היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, אמרו אתמול כי גם הוא מתנגד לכוונה למנות את ועדת השרים. הגורמים מסרו כי רובינשטיין אמר שאם מדובר בוועדה שתפקח על יישום המסקנות, למשל בעניין הגברת השוויון בין אזרחי ישראל, הערבים והיהודים, הוא יתמוך בהקמתה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
להפיק את הלקחים. שרון
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
עקרונית ההמלצות מתקבלות. השר לפיד
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: סבסטיאן שיינר
ועדת אור גרמה נזק. השר לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים