שתף קטע נבחר

"סנאט": להפריט את רוב הפונקציות של שירות התעסוקה

פרוייקט "סנאט": שירות התעסוקה נכשל בצימצום האבטלה ואף תרם לגידול בממדי האבטלה; ההמלצה: בידי שירות התעסוקה יישארו רק הפונקציות הנוגעות להכוונה, רגולציה ופיקוח, ללא טיפול בהשמה תעסוקתית

"יש להפריט חלק ניכר מהפונקציות של שירות התעסוקה ולהעביר חלק אחר לאחריות הביטוח הלאומי". כך עולה מנייר עמדה שערך פרוייקט "סנאט", הפועל במימון קרן פרידריך אברט הגרמנית ועוסק בהעברת מידע לח"כים ולמקבלי ההחלטות.

 

להערכתם, שירות התעסוקה צריך להוות, בסופו של תהליך ההפרטה, גוף שיעסוק אך ורק בהתוויית מדיניות, ברגולציה ובפיקוח, אך לא בביצוע של השמות תעסוקתיות בפועל, או באישור זכאויות לאבטלה.

 

על צוות ההיגוי של הפרוייקט נמנים ח"כ גדעון סער (ליכוד), ח"כ יצחק הרצוג (עבודה) וח"כ אתי לבני (שינוי).  את נייר העמדה חיבר פרופ' יצחק כץ, מומחה להפרטה, מנכ"ל מכון "מאגר מוחות" ומי ששימש בעבר כיועץ לענייני הפרטה של שר האוצר בעבר, יצחק מודעי ז"ל.

 

לדברי פרופ' כץ, מספר כשלים המאפיינים את פעילותו הנוכחית של שירות התעסוקה תומכים בהפרטתו, ובהם תדמיתו הירודה של שירות התעסוקה והיותו גוף הנתפס כעוסק יותר מכל ברישום טכני-מינהלי ובהמצאת אישורים ולא במציאת פתרונות אמיתיים של תעסוקה. זאת ועוד, ישנן טענות כי לשירות התעסוקה ולעובדיו אין תמריץ אמיתי לצמצם את מימדי האבטלה, שכן בעשותו כן יישמט הבסיס להמשך קיומם והבסיס להעסקת עובדיו.

 

כץ אף מצטט בנייר העמדה טענות, כי תפקודו הלקוי של שירות התעסוקה אף תרם ותורם לגידול בהיקפי האבטלה. ההסבר לכך נעוץ במה שמכונה "אבטלת נוחיות", המתבטאת בבזבוז משאבים רבים בעריכת קורסים, הסבות והשתלמויות לא-אפקטיביות, לצד תשלום דמי האבטלה.

 

כץ הדגיש כי למעשה חלק ניכר משירות התעסוקה כבר הופרט ומחפשי עבודה ועובדים מסתייעים בחברות פרטיות למציאת תעסוקה או עובדים.  בשוק התעסוקה פועלות מאות חברות העוסקות בהשמת כח-אדם או בהעסקת כח-אדם (קבלנים או מיקור חוץ) אצל לקוחותיהם. השוק מאופיין בתחרותיות רבה ממנה נהנים הן מחפשי העבודה והן המעסיקים.

 

לדברי פרופ' כץ, המציאות הזו היא גם תולדה של ביטול "זיקת החובה" משנת 1991, לפיה היו חייבים כל המעסיקים במשק לקבל עובדים לארגונם אך ורק באמצעות הפנייה של שירות התעסוקה.  צעד הכרחי זה תרם להחלשות מעמדו של השירות במשק התעסוקה. 

 

עוד ציין פרופ' כץ, כי מחקרים שונים מלמדים כי לשירות התעסוקה תרומה חלקית ומוגבלת בלבד במציאת עבודה וכי לכוחות אחרים, ובכלל זה לכוחות השוק הפרטי, תפקיד משמעותי יותר. לדברי פרופ' יצחק כץ, גם לפגיעה בתדמית השירות יש משקל בהצעות להפרטתו.  השירות מזוהה עם האבטלה יותר מאשר עם כל דבר חיובי אחר. כתוצאה נכך הוא נתפס כ"אשם", במקום להיתפס כפתרון. בנוסף, שירות התעסוקה נתפס בציבור במידה רבה כגוף לא-יעיל, המאופיין בעומס ובתורים ארוכים ומייגעים, הגורמים בין השאר למהומות ולחצים.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
שירות התעסוקה. עם תדמית ירודה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים