שתף קטע נבחר

האוצר שוקל לחלק אופציות בנק לאומי לציבור

על פי התוכנית שיזם החשב הכללי, ירון זליכה, תחלק המדינה לכל אזרח בוגר אופציות בבנק לאומי, אותן יוכל להמיר למניות בחצי ממחירן; האוצר: "תוכנית האפציות נבדקת"; אנליסט נשואה-זנקס: "התוכנית מצויינת, אבל ספק אם תבוצע"

החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, מגבש בימים אלה תוכנית חדשה להפרטת בנק לאומי. לפי התוכנית, יחלק האוצר לכל אזרח מעל גיל 18 אופציות לרכישת מניות בבנק לאומי . האופציות יחולקו לציבור בחינם, ומי שירצה להמיר אותן במניות יצטרך להוסיף מחיר מימוש השווה ל-50% משווי מניות הבנק בבורסה.

 

התוכנית נועדה לקדם את הפרטת לאומי, המתעכבת זה זמן ממושך עקב המצב הכלכלי בארץ. בעתון "הארץ" פורסם הבוקר שהאוצר מגבש תוכנית דומה לגבי בנק דיסקונט.

 

בתגובה לפרסומים, נמסר ממשרד האוצר: "מדובר בביצה שטרם בקעה. תוכנית האופציות נבדקת כאחת החלופות להפרטת בנק לאומי. מדובר בבדיקה שרק החלה ואין כרגע כל תוכנית והיא לא נדונה בשום פורום במשרד האוצר". עוד נמסר מהאוצר כי נושא האופציות אינו רלוונטי כלל לבנק דיסקונט. "הפרטת בנק דיסקונט ומכירתו למשקיע נמשכת כמתוכנן. שישה משקיעים זרים כבר הודיעו לשר האוצר שהם מגלים עניין ברכישת הבנק".

  

המדינה מחזיקה כיום 41.7% ממניות בנק לאומי, הנסחר בבורסה לפי שווי של 2 מיליארד דולר. אם תתקבל התוכנית לגבי בנק לאומי, יקבלו כ-4.4 מיליון אזרחים אופציות. שווי האופציות אמור להסתכם ב-400 שקלים, והטבה - בגובה מחצית הסכום, כ-200 שקלים.

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, הודיע בחודשים האחרונים מספר פעמים על רצונו לקדם את הפרטת בנק לאומי ובנק דיסקונט. כפי שפורסם בידיעות אחרונות, מהלך מכירת המניות תקוע בגלל התנגדות האוצר לאחת מהמלצות ועדת מראני, המקנות לבנק ישראל זכות וטו במינוי בכירים או דירקטורים בבנקים.

 

אנליסט הבנקים של בית ההשקעות נשואה-זנקס, מיכה גולדברג, התייחס לתוכנית בשיחה עם ynet. "התוכנית היא אפשרית, ריאלית וטובה מאוד למשק", אומר גולדברג, "עצם העובדה שהמדינה מחזיקה שני נכסים כל-כך גדולים גורמת נזק עצום למשק". 

 

"מלבד זאת", אומר גולדברג, "מכירה של אופציות לציבור תחזק מאוד את שוק ההון ותחזק מאוד את מעורבות הציבור בבורסה. בשנות השמונים נעשו דברים דומים בבריטניה ובגרמניה, שהפכו את הציבור שם בבת אחת מציבור סביל לציבור מעורב. מעורבות הציבור בהשקעות בבורסה בבריטניה עלתה מ-7% בשנות ה-70 ל-21% בשנות ה-90".

 

"מעבר לכך, זה פשוט החזר מס של הממשלה לציבור. כולנו נקבל כסף. התוכנית טובה מאוד לבנק דיסקונט (אם כי, כאמור, לא תחול לגביו), כיוון שהממשלה, השולטת בבנק, אינה מאפשרת לו להגדיל את אחזקותיו והוא סובל ממחסור בהון. לגבי לאומי, המצב מורכב יותר. אחת הבעיות של בנק לאומי היא שאין בו גרעין שליטה. אני מעריך שהממשלה הייתה מעדיפה להפריט אותו כמו שהופרט בנק הפועלים, אבל זה מספר שנים לא נמצא המשקיע שיקנה אותו. התוכנית עשוייה להיות קרש קפיצה שדרכו ייווצר גרעין שליטה בבנק, לאחר שהציבור יתחיל למכור את האופציות שיקבל".

 

האם משרד האוצר רציני בכוונותיו לבצע את התוכנית?

 

"אני בספק רב. צריך לזכור, שהתוכנית הזאת עלתה כמה וכמה פעמים בעבר, עוד בתקופת כהונתו של אברהם שוחט. השאלה היא, מדוע החליט מי שהחליט דווקא עכשיו להדליף אותה. ייתכן שהכוונה הייתה לאותת לוועד העובדים, שהממשלה רצינית בתוכנית ההפרטה שלה. זאת אינדיקציה מסויימת לרצינות. מאידך, ייתכן שהכוונה הייתה לאותת למשקיעים פוטנציאליים, ששוקלים להפוך לגרעין שליטה, שלממשלה יש גם אופציות אחרות. העובדה שמשדרים איתות כזה אינה מצביעה על כך שהתוכנית תבוצע, ואולי אפילו להפך". 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק לאומי: המדינה תחלק אופציות?
מומלצים