שתף קטע נבחר

נהריה: ליצנים רפואיים פשטו על בית החולים

אנשי הליצנות הרפואית בישראל עושים מאמצים להרחיב את פעילותם. המטרה: להקל על השהות במחלקה על ידי "פעילות קבועה של הומור וצחוק, שהופכת את חוויות האשפוז להתנסות חיובית יותר". הכל תלוי, כרגיל, בתקציב

עשרות ליצנים רפואיים פשטו היום (ה') על מחלקות בית החולים הממשלתי בנהריה, ושעה ארוכה ניסו – וגם הצליחו – להעלות חיוך על פניהם של החולים, צעירים ומבוגרים כאחד.

 

המבצע נערך כחלק מיום עיון בנושא ליצנות רפואית שארגן בית החולים. בנהריה עובדות כיום שתי ליצניות, אך בבית החולים מקווים להכפיל בשנה הקרובה את מספרן, בכפוף להעברת תקציבים, כמובן. שאר הליצנים עובדים בבתי חולים במרכז הארץ והגיעו לנהריה בהתנדבות.

 

"קיום פעילות קבועה של הומור וצחוק במחלקה מקלה על השהות בה ומהווה פעילות שהמאושפז מצפה לה. היא הופכת את חוויות האשפוז להתנסות חיובית יותר", הסביר שלומי אלגוסי, מייסד הליצנות הרפואית בישראל.

 

חוטם ליצן אדום

 

כאשר נכנסו הליצנים למחלקות הם התאימו עצמם לחולה שלפניהם, אם מדובר בילד מבוהל הפכו המחוות לעדינות יותר, עד לקבלת החיוך המיוחל.

 

אלגוסי עמד במסדרון במחלקה לכירורגיית הילדים, ופיסל בבלונים בקצב מפתיע. כל ילד זכה לכובע, כתר, או סתם כלבלב, ואפילו האמהות לא יצאו מקופחות.

 

ליצנים אחרים נכנסו לחדרים, התייחסו לכל ילד או שעשעו קבוצה של ילדים בו זמנית. אחת הילדות הבוכיות יצאה כעבור זמן לטיול עם חבורת הליצנים כשלאפה הסמל המסחרי של הליצנים הרפואיים: חוטם ליצן אדום.

 

אלגוסי הסביר: "כשילד נתקל בליצן רפואי בבית החולים, זוהי למעשה הפעם ראשונה מאז שהוא מתאשפז שהרצון שלו והזהות שלו עומדים בראש. הרי כאשר צריכים לנעוץ לו אינפוזיה לווריד, אף אחד לא מתחשב בכך שהוא לא רוצה את הכאב והסבל הזה. וכאן, מגיע אליו מישהו ושואל אותו לרצונו. אם הוא רוצה בלון, אם הוא רוצה לשחק. יש לזה חשיבות עצומה בתהליך הריפוי".

 

עם השנים פיתח אלגוסי אמצעים יחודיים, המסייעים לצוותים הרפואיים בטיפולים מסוגים שונים. בין השאר הכשיר צוות ליצניות שמסייעות בתחום הפיזיותרפיה, עם ילדים שמתקשים בביצוע התרגילים.

 

הוא עצמו פיתח בועות סבון מחומר מיוחד הנצמד לבגדים, ובאמצעות הנעת הגוף ניתן 'להקפיץ' אותן.

 

גם במחלקות הפנימיות, עם חולים מבוגרים וקשישים, הצליחו הליצנים להעלות חיוך, לקשור בלון להליכון של אחת הקשישות ולהרקיד אחרת. כשרקדו ושרו במסדרון, הציצו החולים מכל החדרים.

 

באחת המחלקות ניצל הצוות הרפואי את הליצנים לערוך מסיבת יום הולדת לאחת החולות, המאושפזת במקום כבר שלושה שבועות, והייתה שרויה בדיכאון. לאחר חגיגת יום ההולדת, בנוכחות בנותיה, פרצה האישה בבכי של התרגשות. היא סיפרה כי לראשונה מאז אושפזה היא חשה תקווה.

 

בית החולים המוביל היום בארץ בתחום הליצנות הרפואית, הוא "אסף הרופא". ד"ר שי פינטוב, מנהל היחידה לצחוק ולהומור בבית החולים, הסביר: "ליצנות והומור יוצרים סביב החולה סביבה תומכת, ומנטרלים את האיום שבאשפוז.

 

בחודש אוקטובר ייפתח בבית החולים קורס לליצנות רפואית, בהנחייתו של אלגוסי, ובהשתתפותם של ד"ר פינטוב, של רופאים המשמשים גם כליצנים, אחיות ואמנים. הקורס ייארך כחצי שנה ויכלול גם עבודה מעשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני אלברט
להנעים את השהות במחלקה. ליצן בפעולה
צילום: רוני אלברט
צילום: רוני אלברט
חוטם ליצן אדום: סימן היכר
צילום: רוני אלברט
צילום: רוני אלברט
הליצנים בכינוס בנהריה
צילום: רוני אלברט
מומלצים