שתף קטע נבחר

עובדי חברת החשמל: עם היד על השאלטר

הם מחליטים מי יקודם ומי יקבל קביעות בחברת החשמל. הם מגלגלים מדי שנה מיליוני שקלים שמגיעים מ"דמי ועד". ועכשיו הם גם מעורבים בפרשה שמסעירה את המדינה, לאחר שבכיר בוועד הודה כי הוא שכר את החוקר הפרטי, שהקליט את השיחות עם פריצקי. עובד החברה: "הבוס האמיתי של חברת החשמל הוא הוועד, וההנהלה היא מריונטה בידו"

הסתה לרצח, עסקים בארצות נידחות מחזור עסקי שנתי של יותר מ-10 מיליון שקל, כתבי אישום נגד בכירים, בחישה במינויים קשרים עם בכירי הממשל, חשד לקבלת שוחד ועוד ועוד. לא, זו לא המאפיה זהו ועד עובדי חברת החשמל שמוצא את עצמו שוב בכותרות - והפעם הודות לפרשת פריצקי.

 

ביום חמישי נודע כי חבר ועד העובדים הזה שכר את שירותי החוקר הפרטי, יעקב אשל, האיש שהקליט את שיחותיו עם יוסף פריצקי.

 

הוועד שמייצג 18 אלף משפחות מקבל הכנסות של למעלה מ-15 מיליון שקלים בשנה כדמי ועד ומגלגל מחזור עסקי של מעל 10 מיליון שקלים בשנה. חלק מהכסף מוצא למכרזים לרווחת העובדים - מכרזים מנקרי עיניים שמרבית החברות במשק לוטשות אליהם עיניים - חלקו מושקע באפיקים סולידיים וחלקו הועבר להשקעה בחברת בת באיי קיימן, על מנת לעשות עסקים עם ממשלת רואנדה.

 

בוועד עובדי חברת החשמל 400 חברים. 20 עובדים אחרים חברים במזכירות הוועד, שהיא למעשה ה"ממשלה׃ - הגוף שאמור לקבל את ההחלטות האופרטיביות שבהן עוסק ארגון העובדים. במזכירות נציגים מכל מחוזות החברה.

 

במשך שנים ארוכות זוהה הוועד עם מפלגת העבודה וכל עובדי החברה נדרשו להתפקד לעבודה. אבל הקשר נשבר, ובבחירות האחרונות כיהן היו"ר יורם אוברקוביץ' ז"ל כמספר שלוש ברשימת "עם אחד"׃ של עמיר פרץ.

 

יום ההתפלגות בקרב עובדי חברת החשמל מבחינה פוליטית היא פחות או יותר כמו מדינת ישראל, למעט העובדה שאין בה מצביעים למפלגות הערביות משום שהחברה לא מעסיקה ערבים.

 

"מתקדמים בצורה מטאורית"

 

חברי ועד העובדים מקבלים ברובם רכב מחברת החשמל ושירותי משרד, כולל מזכירות. "הכל נשלט על ידם", אומר עובד בחברה. "איזו קייטנה תזכה לשרת את ילדי החברה בקיץ איזו חברת כרטיסי הפצה".

 

אבל הבונטון האמיתי בחברות בוועד היא היכולת לקבוע את עתידם של עובדי חברה מי יקבל קביעות, מי יילך הביתה וכיצד יקודמו המקורבים. "הוועד מקבל את ההמלצות של המנה לים למי לתת קביעות, והוא גם יוזם הרבה פעמים קביעות", מספר עובד בחברה.

 

"אתה רואה את הפגישות של חברי המזכירות אחד עם השני. הם מתחבקים ומתנשקים זה מין מסורת כזו. שומרים על קשרים חברתיים מעין תן לי ואתן לך. הם מרגישים, ולא פעם בצדק, כאילו שהם מנהלים את החברה", מספר עובד ותיק.

 

"ההנהלה לא יכולה לעשות כלום בעצמה", מספר עובד בחברה. "למעשה, הבוס האמיתי של חברת החשמל הוא הוועד וההנהלה היא מריונטה בידו. אנשי ועד העובדים דוחפים ומקדמים בחברה את האנשים שלהם. אין דבר כזה לקבל קביעות בלי אישור הוועד".

 

"חברי המועצה של הוועד מתקדמים בתפקידים בצורה מטאורית ממש", אומר חבר ועד לשעבר. "הם מגיעים עד לרמת מנהל מדור, סגן מנהל מדור וסגן מנהל מחלקה. הם מצ'פרים האחד את השני בקידום וגם ההנהלה כמובן רוצה לקדם אותם. כל אחד רוצה להיבחר לוועד כדי להתקדם. מי שרוצה להיבחר בא אליך תמיד לפני הבחירות, מבטיח הבטחות לתת לך רכב להכניס את הילד שיעבוד בחברה, לקדם אותך ועוד. זה טקס שחוזר על עצמו כל פעם, והבעיה היא שבאמת יש להם הכוח הזה. אחרת איך אתה מסביר שכל כך הרבה ילדים וקרובים וחברים של חברי הוועד נמצאים בחברת החשמל"?

 

"יש מה שנקרא 'בני ערובה'", מסביר עובד. "אלו בנים וקרובים של פוליטיקאים. הם אנשים טובים מאוד ברובם, אבל למה אף אחד לא חשב על כמות הבנים והקרובים של שעובדים בחברה?"

 

יש חברות בהן חבר מביא חבר, אך בחברת החשמל עובדות פשוט משפחות. וזאת בניגוד לתקנון החברה האוסר על כך במפורש, למעט באישור חריג. עמית אוברקוביץ', בנו של יו"ר הוועד המנוח, יורם אוברקוביץ', עובד בחברת החשמל. אחיו של היו"ר הזמני, דוד ביטון, קיבל כבר קביעות בחברה.

 

"מה שחשוב בחברת החשמל זה הקשרים ולא הכישורים", מספרים עובדים בחברה. "אם אין לך הקשרים הנכונים אתה יכול להיות מעולה אבל ייקח שנים, אם בכלל, עד שתקבל קביעות".

 

"לא מוכרים חברים"

 

למרות שהמזגנים עובדים בכל הכוח, חם מאוד עכשיו בוועד העובדים של חברת החשמל. הבחירות ליורשו של אוברקוביץ' ז"ל צפויות רק בנובמבר, אבל יריית הפתיחה נורתה כבר בסוף השבוע, לאחר שהתפוצצה פרשת פריצקי.

 

יו"ר ועד עובדי חברת החשמל נחשב למנכ"ל האמיתי של החברה החזקה במשק. כעת מתמודדים על הבכורה שניים" דוד ביטון - מ"מ יו"ר הוועד ויו"ר הוועד הצפוני ומי ששכר בסתר את החוקר הפרטי יעקב אשל, שהקליט את שיחותיו עם פריצקי; ומיקו צרפתי – יו"ר הוועד הדרומי, שהיה מחוץ לעניינים.

 

ביום חמישי בלילה, יממה אחרי חשיפת הפרשה בתקשורת, התכנסו חברי מזכירות ועד עובדי חברת החשמל במשרדי החברה בתל אביב, בניסיון לטקס עצה איך יוצאים מהמשבר.

 

באמצע הישיבה התקשר דוד ביטון, השוהה בארה"ה. "אני שכרתי את הבלש הפרטי יעקב אשל ביחד עם יורם אוברקוביץ' והחלטנו לא לספר לכם", אמר.

 

ואז שיגר ביטון הודעת SMS לכל אחד מחברי הוועד, ובה מסר אחד: "כולנו חייבים להיות מלוכדים". המשמעות ברורה: אל תנסו לטפול את התיק עלי.

 

עו"ד אלי גולדשמידט, לשעבר יו"ר ועדת הכספים והכלכלה מטעם העבודה, שנכח בישיבה על תקן יועץ, אמר לחברי הוועד כי בפניהם עומדת טובת 14 אלף עובדי החברה ו-5,000 הפנסיונרים שלה. "אתם צריכים לקבל החלטה

שמגנה באופן כללי כל פעולה בלתי חוקית - אם נעשתה", אמר.

 

עובדי הוועד הצפוני, אנשיו של ביטון, הממונים על ידו, התנגדו להצעה ולא הסכימו לגינוי. "השתגעתם? צריך לצאת ולהודיע שאין לנו קשר לפרשה. זו פרשה חמורה ואם יתגלה שמי מאיתנו מעורב בכך, צריך להעמיד אותו לדין", אמר חבר ועד לא פופולרי במיוחד.

 

חברי הוועד החלו לצעוק. "לא מוכרים חברים. כלום לא ידוע, כלום לא הוכח. ביטון הוא מאנשינו", זעקו החברים. "החברות היא מעל לכל. גם אם מישהו ירצח בשביל חברת החשמל נישאר חברים שלו, למרות שאנחנו מגנים, כמובן, ל פעולה לא חוקית".

 

אף אחד לא דרש לדעת כיצד הוצאו כספי הוועד על ידי ביטון ואוברקוביץ', שהרי נדרשים מספר מורשי חתימה כדי "לשחרר" כספי ועד. הם לא דרשו לבדוק מי עוד היה מעורב בפרשה, אם בכלל. "הם פשוט הלכו בין הגחלים ולא נגעו בהן", אומר חבר ועד ממחוז ירושלים. "שלוש שעות הם התווכחו ולא רצו לקבל החלטה. לא רצו לגנות את הפעולה, כי הם הבינו שיש מעורבות של הוועד ולא רצו להתנער מהחברים שלהם",.

 

המחוז הדרומי בוועד, שבראשו עומד מיקו צרפתי, שאמר בימים האחרונים בכל כלי התקשורת כי לא ידע על שכירת חוקר פרטי, דרש להוציא הודעת גינוי.

 

אנשי הוועד הצפוני התפלגו לשתי קבוצות: האחת, של אנשי ביטון, התנגדה לכל הוצאת הודעה. השנייה, האופוזיציה לביטון, דרשה להוציא הודעת גינוי.

 

ביטון עצמו התנגד לקיום הישיבה לפני שיחזור מחו"ל - והודיע כי ישיבת הוועד הקובעת תיערך ביום שלישי בבוקר בחדרה. אז מתכנן ביטון להסביר לוועד את השתלשלות האירועים שהביאו לשכירתו של בלש פרטי נגד ח"כ אברהם פורז – שניסה, כזכור, להעביר בכנסת את חוק הגבלת החשמל חינם לעובדי החברה. וכך החלה מלחמת הצפון נגד הדרום..

 

תעסוקה לשנים רבות

 

ועד עובדי חברת החשמל כבר חיסל בעבר קריירה של נבחר ציבור" גדליה גל, יו"ר ועדת הכספים לשעבר.

 

גל התעקש לקדם את ייצור החשמל הפרטי במסגרת חוק החשמל שנדון בוועדת הכספים בשנת 1996. ראשי הוועד הבהירו לח"כים, כי מי שיתמוך בהצעת החוק ימצא עצמו מחוץ לחיים הפוליטיים.

 

למרות הלחצים הכבדים שהפעילו ראשי העובדים על חברי הוועדה, הצליח גל להעביר שני תיקונים חשובים בחוק החשמל. אבל הוא שילם את המחיר על התייצבותו העיקשת מול עובדי חברת החשמל, לאחר שאלה פעלו נחרצות כדי למנוע את בחירתו בפריימריס של מפלגת העבודה לאחר מכן.

 

גם יחסיו של יוסף פריצקי עם עובדי חברת החשמל אינם טובים במיוחד.פריצקי פעל לטובת עובדי החברה בשני נושאים מהותיים: עם כניסתו לתפקיד שר התשתיות, לפני כשנה וחצי, קיבל פריצקי את טענותיהם של עובדי החברה נגד החוק לפיצול חברת החשמל לקראת הפרטה, והקים ועדה שתפקידה לבחון את סוגיית הפיצול ולהשהותו.

 

בהמשך אישר את בקשת חברת החשמל להקים תחנת כוח פחמית נוספת, למורת רוחם של ארגוני הירוקים. המשמעות: תעסוקה לשנים רבות לעובדי חברת החשמל בהקמת התחנה.

 

אולם בהמשך חל מהפך ביחסי פריצקי עם החברה. השיא היה כשתמך ברכישת גז טבעי עבור תחנות הכוח של החברה מהרשות הפלסטינית באמצעות חברת "בריטיש גז". עמדתו של פריצקי היתה מנוגדת לזו של יו"ר חברת החשמל, אלי לנדאו, שהעדיף לרכוש גז ממצרים.

 

הקלטות השיחות בין פריצקי לחוקר הפרטי יעקב אשל ישבו שנתיים במגירה של דוד ביטון ולא נעשה בהן שימוש. לא ברור כיצד הן מצאו דרכן החוצה. אבל דבר אחד בטוח - שוב עומד הוועד המסוקר הזה במרכזה של שערורייה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:אלכס קולומויסקי
פריצקי. יחסים לא טובים
צילום:אלכס קולומויסקי
שלום בר טל
אוברקוביץ' ז"ל. המחליף רק בנובמבר
שלום בר טל
מומלצים