שתף קטע נבחר

ביקור בתל-מונד

לא בבית הסוהר - בבית לורד מלצ'ט, מול מדגרת התוכים בכפר-הס, במוזיאון הטרקטורים בעין-ורד ועל עוגה וקפה בקדימה. לסיום אפשר לנוח במרחצאות חמי געש

תל-מונד? מה כבר יש לעשות בתל-מונד? מכביש תל אביב-חיפה הישן אומנם רואים הרבה פרדסים, גם את בית-הכלא המפורסם, ויש אפילו כמה מקומות לנשנש באזור - אבל בשביל זה לנווט את המכונית לתוך הריאה הירוקה הזאת? אז זהו, שתל-מונד היא גם חתיכת היסטוריה ועוד כמה הפתעות.

 

במרכז הקהילתי ניצב פסלו של לורד מלצ'ט, שעוצב ב-1934 על-ידי הפסלת בתיה לישנסקי, כלת פרס ישראל ואחותה של רחל ינאית-בן צבי, אשת הנשיא השני יצחק בן-צבי. לורד מלצ'ט הוא התואר בו התכבד אלפרד מונד, בנו של לודוויג מונד (1839-1909), מגדולי התעשיינים באנגליה. מונד ג'וניור, יהודי שנולד ב-1868 באזור לנקשייר, הלך בדרכי אביו וב-1927 כבר נחשב לאיש העשיר ביותר בבריטניה ונמנה עם הפרלמנט הבריטי.

 

באותה שנה סייר מונד, מידידיו הקרובים של הנשיא הראשון חיים וייצמן, בארץ, התוודע לענף ההדרים והקים יחד עם משקיעים אנגליים את חברת 'מטעי ארץ ישראל', שהניחה את היסודות לחקלאות המתועשת בארץ. שנתיים אחר-כך, ב-1929, הוקם יישוב יהודי ראשון ויחידי באותה תקופה בין כפר-סבא לחדרה - תל-מונד שמו.

 

אותות הימים ההם עדיין ניכרים ביישוב. ליד הפסל (רחוב הדקל 44) נמצא בית לורד מלצ'ט, אחד משבעת הבתים הראשונים של המושבה. אחרי פירוק חברת 'מטעי ארץ ישראל' ב-1988, נמסר המבנה לאגודה להיסטוריה של גוש תל-מונד ונקרא 'מרכז התיעוד'.

 

נכנסתי. מהקיר השקיפה בגדול תמונתו של מונד. מלבדה התנוססו גם כמה צילומים תקופתיים לא רעים. לא הרבה יותר מזה.

 

  • מרכז התיעוד, תל מונד. פתוח א'-ד', 13:30-10:30. קבוצות בתיאום מראש. טל': 7961973 - 09.

 

לא רחוק משם, בתוך גן סגור, שוכנת 'וילה זיו', הנמצאת היום בבעלות פרטית וסגורה בפני מבקרים. זה מה שנותר מביתו של הלורד ישראל זיו, שהיה ממקימי מכון וייצמן ויו"ר 'מרקס אנד ספנסר'. הבית, בסגנון הבאוהאוס, נבנה בין פרדסי היישוב באמצע שנות ה-30 של המאה שעברה ונערכו בו נשפים מפוארים אליהם הוזמנה צמרת השלטון הבריטי בארץ.

 

איך נולד תוכי

 

אחרי השיעור ההיסטורי הקצר קפצנו אל חוות התוכים שהקים אורי מגן בכפר-הס. לא רק הזאטוטים, גם הגדולים ייהנו כאן. בחווה יותר מ-30 תוכים מוחתמים (כאלה שבקעו מביצים אצל בעליהם וחונכו על ידיהם), כך שאל תתפלאו אם תראו פתאום איזה תוכי מוחתם עומד לתפארת על ידו, כתפו ואפילו ראשו של הילד שלכם.

 

רעיון פשוט ומקסים הוא תאי ההטלה עם מחיצות הזכוכית, שמאפשרים לראות איך התוכים מטילים ביצים ומגדלים צאצאים למרות המבטים המציצניים של המבקרים. מה לעשות, אבל לא כל ילד יודע מאיפה באה הביצה לעולם ומה ההבדל בין גוזל לאפרוח.

 

בחווה שוכנים היום אחר כבוד יותר מ-40 זנים של תוכים. במדגרה תמצאו ביצים שונות, החל מביצי שליו, פסיון ועד ביצי טווסים, ועם קצת מזל תוכלו אפילו לראות איך באים "ילדים" לעולם. כשראיתי באיזו סובלנות, חום ואהבה מתייחס אורי לויקי, תוכי קצת דפוק או מופרע (גם אצלם יש כאלה), היה ברור לי שכל ילד יתאהב במקום.

 

מה שעוד שובה-לב כאן זה שבניגוד לגני החיות, בהם אוסרים עליך להאכיל את בעלי החיים או לתחוב אצבעות לכלוב, לא רק שאורי מרשה זאת, הוא גם מעודד את הילדים להיכנס למרחב הגדול ולהאכיל תוכים לא-מוחתמים.

 

  • חוות התוכים, כפר-הס. 29 שקל לילד, 22 שקל למבוגר. ביקורים בתיאום מראש. טל': 7961957 - 09.

 

נקמת הטרקטור

 

גולת הכותרת של הסיור, גם אם אתם לא בענייני מכונאות והיסטוריה, היא מוזיאון הטרקטורים של ארז מילשטיין במושב עין-ורד. הכניסה היא בדרך עפר מהפנייה למושב פורת. לא חשבתי שכמה חתיכות מתכת ישנות יקנו אותי, אבל זה מה שקרה.

 

הכל התחיל כשארז הבטיח לאשתו הגננת שייקח את ילדי הגן לטיול בעגלה גדולה. לשם כך שיפץ טרקטור פורשה מ-1958 (כן, מאותו בית-חרושת של הפורש הנהדרת). היום מכיל מוזיאון הטרקטורים 180 כלים, חלקם משוקמים. מלבד זאת גם הוקמה עמותה בה חברים אנשים מכל רחבי הארץ, שהמשותף להם הוא שיפוץ טרקטורים ואחזקתם. למטרה זו הם מתכנסים מדי יום שישי בסככה הגדולה.

 

אותי קנה ה'אורסוס' הפולני, טרקטור מפלצתי שנבנה כחיקוי לטרקטורים הגרמניים שבאמצעותם משכו תותחים במלחמת העולם השנייה. הקשבתי בדבקות להסבריו של ארז איך צריך לחמם את מכל הדלק עם נפט, או משהו כזה, אבל די מהר הלכתי לאיבוד.

 

 

בא לכם על קפה ונשנוש? תעצרו בבית-הקפה החביב של מפעל 'רולדין' בחלקו הצפוני של היישוב קדימה. אפשר לסייר שם ולראות איך עושים את כל הקרואסונים והחלות בעבודה עצמית, ולהתבשם. חובה אומנם ללבוש בגדי ניילון, אבל גילי, האחראית על ההסברה, תלביש אתכם עם חיוך. 

 

  • מפעל רולדין. ביקורים בתיאום מראש. טל': 8999032 - 09.

 

אכלתם, שתיתם, ועכשיו מה שחסר לכם זה לרבוץ קצת במים? נווטו את הרכב למרחצאות חמי-געש. מדובר בבארות מים תרמו-מינרליים, שמכילים קצת גופרית, לא מעט אשלגן, ונתרן. זה בריא ומרגיע, מה עוד שבמקום חמאם חדש שיהפוך אתכם לחדשים.

 

  • חמי געש. כניסה באמצע השבוע 60 שקל, בסופשבוע ובחגים 70 שקל. טל':9529404 - 09.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל צור
פסל לורד מלצ'ט. הניח את היסודות לחקלאות המתועשת בארץ
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
מרכז התיעוד. אחד הצריפים הראשונים בתל מונד
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
מוזיאון הטרקטורים. הכל התחיל בטיול בעגלה
צילום: יגאל צור
מומלצים