שתף קטע נבחר

איך גנב קונראד בלאק 400 מיליון דולר

לפ דו"ח חריף נגד המנכ"ל לשעבר של חברת ההוצאה לאור הולינג'ר, בלאק ושותפיו הנהיגו בחברה שלטון של גנבים; הדו"ח גם מותח ביקורת חריפה על מועצת המנהלים של החברה, המוציאה לאור גם את ג'רוזלם-פוסט; בלאק: הכול שקרים

ונראד בלאק, המנכ"ל לשעבר של חברת ההוצאה לאור הולינג'ר אינטרנשיונל, לקח מקופת החברה מאות מיליוני דולרים, כדי להשביע את תאבונו למטוסים פרטיים ולחברות במועדונים שונים. כך עולה מדו"ח חריף שהוגש לרשות האמריקנית לניירות ערך.

 

את הדו"ח חיברה ועדה מיוחדת שמינתה מועצת המנהלים של החברה, והיא מכנה את מה שהתחולל בצמרת החברה במלים קלפטוקרטיה (שלטון של גנבים) תאגידית.

 

מחברי הדוח טוענים שבלאק ומנהלים אחרים שלשלו לכיסם יותר מ-400 מיליון דולר מכספי הולינג'ר אינטרנשיונל - סכום השווה ל-95.2% מהרווח הנקי המתואם של החברה בין 1997 ל-2003.

 

בלאק ושותפו, דייויד רדלר, היו בעלי השליטה בהולינג'ר אינק', החברה-האם של הולינג'ר אינטרנשיונל, באמצעות חברת אחזקות פרטית שבבעלותם.

 

בלאק ורדלר נהגו לרפד את כיסיהם על חשבונה של הולינג'ר כמעט מדי יום, וכמעט בכל דרך שיכלו להעלות על הדעת, נכתב בדוח.

  

אביזרים לרולס-רויס

  

בין הדוגמאות המצוינות בדו"ח: בלאק השתמש במטוס המנהלים של החברה לצורך חופשה בת 10 ימים בבורה בורה, בעלות של יותר מ-250 אלף דולר. בלאק קנה אביזרים לרולס-רויס שלו בעלות של 90 אלף דולר. בלאק גם חייב את הולינג'ר אינטרנשיונל בסכום של 42,870 דולר בגין מסיבת יום הולדת לאשתו, ברברה עמיאל בלאק, במסעדה הניו יורקית La Grenouille. רשימת האורחים במסיבה כללה את ברברה וולטרס, פיטר ג'נינגס וצ'ארלי רוז.

 

משקאות קיץ שקנה בלאק ועלו 24,950 דולר. 28,480 דולר, או 80%, מתוך העלות של שלוש ארוחות ערב להנרי קיסינג'ר ואשתו ננסי (קיסינג'ר היה חבר מועצת המנהלים של הולינג'ר).

 

הדו"ח תוקף את ביצועיה הכלליים של מועצת המנהלים של החברה ומכנה את ועדת הביקורת הפנימית שלה עצלה ובלתי יעילה, בשעה שבלאק בזז את רווחי החברה במשך קרוב לעשור.

 

בלאק ורדלר, באמצעות החברה שבבעלותם, הגנו על מועצת המנהלים ואמרו שהדוח מלא שקרים. "הדוח מלא בכל כך הרבה אי דיוקים, שאין זה מעשי להגיב כאן על כולם", מסרה החברה והבטיחה לסגור עניין בבית המשפט.

 

הולינג'ר אינק' מחזיקה ב-68% מזכויות ההצבעה של הולינג'ר אינטרנשיונל, המוציאה לאור את שיקאגו סאן-טיימס ואת ג'רוזלם פוסט הישראלי.

 

מוקדם יותר השנה מכרה הולינג'ר את קבוצת טלגרף הבריטית לאחים בארקלי, תמורת 1.3 מיליארד דולר.

 

בלאק, שוויתר על אזרחותו הקנדית כדי שיוכל להתקבל לבית הלורדים בבריטניה ב-2001, התפטר בנובמבר מתפקידו כמנכל הולינג'ר אינטרנשיונל. זאת, לאחר שחקירה פנימית גילתה שהוא שילשל לכיסו מיליוני דולרים בתשלומים בלתי מאושרים. אחר כך הוא הודח גם מתפקיד היור. הולינג'ר תובעת מבלאק 1.25 מיליארד דולר. החקירה של הוועדה המיוחדת, הכוללת שלושה דירקטורים עצמאיים, החלה במאי 2003 בלחץ בעלי המניות. 

 

קומבינת הדירות

  

הוועדה המיוחדת קבעה עוד, שריצ'רד פרל, לשעבר יועץ של הפנטגון שהיה חבר במועצת המנהלים, חתם פעם אחר פעם על עיסקאות שנעלמו מעיניה של ועדת הביקורת. הפאנל דורש מפרל, שעדיין מכהן במועצת המנהלים, להחזיר בונוסים בגובה של 3 מיליון דולר ויותר. הפאנל ניקה מאשמה שני דירקטורים עצמאיים - הנרי קיסינג'ר, שר החוץ לשעבר של ארה"ב, והישראלי שמואל מיתר, סגן יור עורק - באומרו שהשניים קיבלו במכוון מידע מטעה.

 

הדו"ח אינו בורר במילים כדי לתאר מה עשו בלאק וחבריו להנהלה. "בלאק ועמיתיו יצרו בהולינג'ר ישות, שבה השחיתות המוסרית היתה מאפיין בולט של צוות ההנהגה", נכתב בדוח.

 

הדו"ח מציין כמה דרכים שבהן העבירו בלאק ורדלר מיליוני דולרים מהולינג'ר אינטרנשיונל לחברות שבשליטתם. בכמה מקרים מכרה הולינג'ר עיתונים לגופים שבשליטת בלאק ועמיתיו במחיר נמוך בהרבה משווי השוק שלהם. לדוגמה: המאמות טיימס, ממאמות-לייקס שבקליפורניה, נשא תג מחיר של 1 דולר, כאשר היתה הצעה מתחרה בגובה של 1.25 מיליון דולר.

 

לפי הדו"ח, החברה הוציאה בין השנים 2000 ל-2003 יותר מ-23 מיליון דולר לצורך חכירה והפעלה של מטוסים, ששימשו להטסת בני הזוג בלאק אל אוסף הבתים שלהם, ששוכנים בין השאר בניו יורק, פאלם ביץ', לונדון וטורונטו.

  

והיה סיפור הדירות. ב-1994 רכשה הולינג'ר אינטרנשיונל לבני הזוג דירה בפארק אווניו במנהטן, בסכום של 3 מיליון דולר. בה בשעה קנו הבלאקים עצמם דירה קטנה יותר באותו בניין, תמורת 499 אלף דולר. כעבור 6 שנים, כשבני הזוג החליטו לקנות מהחברה את הדירה הגדולה, שוק הנדלן היה לוהט, והדירה כבר היתה שווה 5.4 מיליון דולר. אבל הבלאקים שילמו תמורתה רק 3 מיליון דולר, וכחלק מהתשלום השתמשו בדירה הקטנה, ששוויה הוערך ב-850 אלף דולר.

 

בין 1996 ל-2003 תרמו הולינג'ר אינטרנשיונל והחברות הבנות שלה לפחות 6.5 מיליון דולר למאות ארגוני צדקה בארה"ב, קנדה, בריטניה וישראל. אבל לא החברה קיבלה את הקרדיט על התרומות, אלא הבלאקים או הרדלרים.

 

בלאק ועמיתיו לא רק נטלו כספים מהחברה לשימושם האישי, אלא גם סידרו ג'ובים לבני משפחה במשכורות מנופחות.

 

הולינג'ר, לדוגמה, שילמה לליידי בלאק 1.1 מיליון דולר לשנה עבור משרה שלא חייבה אותה לעשות דבר. לפי הדו"ח, בג'רוזלם פוסט נמצאה משרה לבתו של רדלר, מליסה. היא התחילה ככתבת בניו יורק במשכורת של 38 אלף דולר. אחר כך קיבלה העלאה ל-62 אלף דולר - רק בגלל שרדלר ביקש זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אביזרים לרולס רויס ב-90 אלף דולר
מומלצים