שתף קטע נבחר

התופת ברוסיה: שרון ופוטין ניחמו זה את זה

ראש הממשלה שוחח עם נשיא רוסיה וביקש לנחם את עמו בעקבות הטבח בבית-הספר באוסטיה. הוא שמע מפוטין הבנה והערכה לפעולות בהן נוקטת ישראל לסיכול פיגועים, והשניים סיכמו להמשיך את שיתוף הפעולה הביטחוני והמודיעיני. מזירת הטבח מוצאות עוד ועוד גופות - כמעט 400 נמנו עד כה. בקרב האזרחים האבלים כבר נשמעות קריאות לנקמה

"חייבים לשלב ידיים כדי להילחם בתופעה המסוכנת של הטרור שאינו עושה הבחנה ופוגע גם בילדים ונשים" - כך אמר הערב (יום א') ראש הממשלה, אריאל שרון, לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בעקבות טבח הילדים בבית-הספר באוסטיה.

 

ככל שנוקפות השעות, הולכים ומתבררים מימדי הטרגדיה: כמעט 400 גופות נמנו עד כה, והחשש הוא שהמניין הסופי יעלה בעשרות נוספים - כאשר רבים עדיין נעדרים.

 

 


בית קברות מאולתר להרוגים. צילום: איי.פי.

 

 

שרון התקשר לפוטין כדי להביע את "הזעזוע העמוק שלו ושל העם בישראל נוכח גל פיגועי הטרור שהתרחשו ברוסיה בשבועות האחרונים, ובמיוחד פעולת הטרור האחרונה שארעה בבית-הספר, בה קיפחו את חייהם תלמידים רבים".

 

ראש הממשלה ביקש מהנשיא פוטין להעביר את תנחומיו לממשלה הרוסית, לעם ברוסיה ולמשפחות הקורבנות. "חייבים לשלב ידיים על מנת להילחם בתופעה המסוכנת של הטרור שאינו עושה הבחנה ופוגע גם בילדים ונשים", אמר שרון בשיחה, וקרא "לרכז יחד מאמץ מדיני ומודיעיני על מנת למגר את הטרור".

 

הנשיא פוטין מצידו הביע את תנחומיו על פיגועי הטרור שאירעו לאחרונה בישראל. הוא ציין כי העם ברוסיה התאבל יחד עם העם בישראל, והוסיף כי במוסקבה מעריכים את הנחישות הישראלית למנוע את התקפות הטרור נגדה.

 

השניים סיכמו להמשיך ולשתף פעולה בתחום הביטחוני, המודיעיני וההומניטרי, כמו גם להעמיק את הקשרים בין שתי המדינות.  

 

כבר הבוקר, בפתח ישיבת הממשלה, התייחס שרון לאירועים ברוסיה: "הוכח שהטרור אינו מבדיל בין דם לדם, ובין מבוגרים לילדים. ישראל שנאבקת בטרור עשרות שנים עומדת לצד העם הרוסי ושולחת תנחומים".שרון הוסיף ואמר כי "לטרור אין צידוק. וזה הזמן שהעולם החופשי יתאחד וייאבק נגד התופעה".

 

שר האוצר בנימין נתניהו אמר כי "הטרור האיסלאמי מאיים על שלום העולם. הדבר היחיד שמגביל אותו הוא היעדר יכולת ביצוע רחבה יותר. מי שרוצח מאות ילדים בדם קר, ירצח הרבה יותר חפים מפשע אם רק יוכל".

 

השר זבולון אורלב הציע: "צריך לבחון את מערך האבטחה בבתי הספר שלנו, כדי לודא שהאירוע בבסלן לא יקרה בישראל". השר הנכנס לביטחון פנים, גדעון עזרא הציע באופן יזום לבחון את הנושא במשרד לבטחון פנים, ולהגיש המלצות בנושא אבטחת בתי הספר.

 

השר מאיר שטרית טען מנגד: "לא צריך להבהיל את הציבור, לא ניתן להגן על כל מקום ומקום בצורה הרמטית. מה גם שברוסיה נעשו שגיאות - ולא צריך להקיש מזה לכאן". ראש הממשלה שרון הצטרף לקו זה ואמר: "הפעולות שצריכות להעשות בתחום הבטחון נעשות, אין צורך לעורר בהלה".

 

 

 

אבות קוברים את ילדיהם

 

בינתיים בחבל אוסטיה נמשכות ההלוויות ההמוניות. "אבות קוברים כאן את ילדיהם באדמה", אמר אלאן קארגייב, סטודנט בן 20 שהגיע לחזות בזוועה לאחר שחלק ממשפחתו נפגעה באסון. "לא אתפלא אם בתום תקופת האבל - הם יאחזו בכלי נשק ויחפשו נקמה".

 

יותר מ-400 פצועים מאושפזים בבתי החולים באזור, וההלם בקהילה עדיין גדול. הכנסייה האותודוכסית ברוסיה מקיימת היום תפילות המוניות: הפטריארך אלכסיי השני הורה לערוך טקסים ותפילות לעילוי נשמת קורבנות האסון וכדי לסייע למשפחות הנפגעים. "במקביל אחנו גם מתפללים להחלמתם של הפצועים. מי יתן ואלוהים יעזור להם לצלוח את הניסיון הזה".

 

חלק ממשפחות ההרוגים עדיין אינן יודעות אם יקיריהן נספו במתקפת הטרור. רשימות ההרוגים, שצפויות להתעדכן במהלך הימים הקרובים פעמים רבות, עדיין אינן סופיות.

 

הורים רבים עדיין מחפשים אחר ילדיהם הפצועים, המפוזרים בין בתי החולים. הילדים הצעירים, שהטראומה שעברו לא איפשרה להם למסור את שמם, צולמו. התמונות צורפו לרשימות המטופלים בתקווה שהורי הילדים יזהו אותם ויגיעו.

 

אלו שהצליחו לזהות את גופות יקיריהם החלו לערוך טקסי הלוויות, במה שהפכו להיות בתי קברות גדולים, בשל ריבוי החלקות. הטקסים, מאולתרים ברובם, נערכו על ידי קרובי משפחה שנאספו בכאב בבתי העלמין. חלק מהקרובים התכנסו בשתיקה. אחרים הביעו זעם על טיפול הרשויות במשבר, שהסתיים באופן טרגי כל כך.

 

אתמול הורשו בני המשפחה להיכנס לראשונה לאזור האסון ולצפות בשרידיו המפוייחים של בית הספר. קשה היה לאתר חפץ שלם כלשהו בין ההריסות. במקום נותרו רק אשפה, תרמילי כדורים, שרידי ביגוד, נעלי ילדים וריח חריף שעמד באוויר. הנוכחים, שבעיקר בכו, תיארו את המקום כזירת קרב.

  

עריפת הראשים הפוליטית כבר החלה: שר הפנים של צפון אוסטיה, האזבק דזאנטייב, הגיש היום את התפטרותו. לדבריו, "אחרי טרגדיה נוראית שכזאת, אין לי יותר זכות לשרת במשרה ציבורית".

 

ובתוך כך נמשכת חקירת האסון. רשויות רוסיה ממשיכות לבדוק את הדיווח לפיו הטרוריסטים הטמינו את חומרי הנפץ וכלי הנשק בבית הספר בבסלאן שבועות לפני פתיחת הלימודים, עת השתלטו על המקום. הנשיא פוטין הבטיח "מלחמת חורמה" בטרור אך גם הוא הודה אתמול: "גילינו חולשה בטיפול במשבר".

 


פורסם לראשונה 05/09/2004 11:42

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבל כבד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הלוויות ראשונות
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
קרובי המשפחה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
נקמה? ההורים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
החילוץ. עכשיו השאלות
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
מחפשים קרובים בין התמונות
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
הניצולים
צילום: רויטרס
מומלצים