שתף קטע נבחר

עתירה: לשלב פעוטות עם מגבלות במעונות יום שיקומיים

כחמישים פעוטות, הסובלים מבעיות בריאותיות קשות, לא משולבים במעונות יום שיקומיים שאמורים לספק להם טיפולים בריאותיים מיוחדים. כתוצאה מכך הם נשארים בבתיהם, הרחק מבני גילם, ולא זוכים לחינוך הולם. ח"כ מלכיאור: "הדעת לא סובלת שמדינת ישראל תפקיר את הילדים". משרד הרווחה: אין לנו תקציב

בג"צ דן היום (ה') בעתירה למתן צו על תנאי בבקשה לשילוב של כחמישים פעוטות עם מגבלות מיוחדות במעונות יום שיקומיים. את העתירה הגישו הורים לילדים עם מוגבלויות, עמותת בזכות, מרכז השופט חיים כהן לזכויות אדם ויו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור. 


העותרים, באמצעות עורכי הדין רון דרור ושלי דביר, העוסקים בתיק בהתנדבות, קראו למשרדי הבריאות והרווחה לספק את צרכיהם הבריאותיים המיוחדים של כחמישים פעוטות הסובלים מבעיות בריאותיות קשות.


מדובר בפעוטות עם בעיות נשימה או בליעה חמורות הנזקקים לשאיבת נוזלים והפרשות מגרונם באופן שוטף במהלך היום, כדי למנוע מהם להיחנק. אחרים נולדו עם בעיות קשות בתפקוד מערכת הכליות והשתן וגם הם נזקקים לטיפולים מיוחדים.

 

בין הטיפולים הנדרשים לפעוטות: פיזיותרפיה, ריפוי בדיבור, ריפוי בעיסוק, עיסוי נשימתי וטיפולים התפתחותיים. פעולות אלה יכולות להתבצע על פי החוק רק על ידי אחות מוסמכת, אחות מעשית או עוזר, אולם נכון להיום המדינה אינה מממנת אותן.

 

לטענת העותרים, במצב הקיים כיום מעמידה המדינה פעוטות בעלי צרכים מיוחדים בפני שוקת שבורה. "מחד גיסא, קובע חוק מעונות יום שיקומיים את זכאותם להיקלט במעונות על מנת לקבל טיפולים התפתחותיים. אבל הטיפולים אינם קיימים במעונות היום השיקומיים ואינם מתוקצבים על ידי המשיבים".


עוד נכתב בעתירה כי עקב הימנעותם של השרים מהעברת התקציבים הדרושים, נותרים הפעוטות "לכודים כאסירים בביתם ומבודדים לחלוטין מחברת בני גילם. כאילו שאין די בסבלם עקב הבעיות הרפואיות איתן נולדו ואיתן יחיו במשך כל חייהם, הרי שנמנע מהם לקבל טיפול המגיע להם על פי דין, ואשר נועדו לקדם את חינוכם, שיקומם, התפתחותם ושילובם בחברה, וכן יכול להקל על סבלם במעט".

 

לדברי ח"כ מלכיאור, "הדעת לא יכולה לסבול שמדינת ישראל תפקיר ילדים, שגם כך סבלם איום, ותמנע מהם את הזכות הבסיסית לחינוך. בישיבת הוועדה לזכויות הילד בכנסת נדהמנו לראות איך המשרדים הממשלתיים זורקים את האחריות זה על זה. אף צד לא מוכן להציע את הפתרון שמגיע לילדים האלה בזכות ולא בחסד".


ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "המשרד אינו מוסמך לטפל בילדים עם בעיות בריאותיות מהסוג הזה. לשם כך אנו חייבים סיוע ממשרד הבריאות. כמו כן, אין לנו תקציב ממשרד האוצר לצורך העניין".

 

חצי שנה של סחבת

 

החל מיום ראשון ילך בנה בן השנתיים של דפנה מוזס-רוזנברג לגן השיקומי בתל השומר. מאבקה של מוזס-רוזנברג ברשויות החל כבר בחודש אפריל, כשביקשה לרשום אותו לגן שיקומי, על פי חוק, אך סורבה בשל העובדה שבנה נזקק גם לטיפול סיעודי. משרד הבריאות מסר כי אין תקציב לכך.

 

בנה נולד ללא רפלקס בליעה, ועבר ניתוח שבו הורכב צינור בקנה הנשימה שלו, דרכו עובר המזון ישירות לקיבתו. "הילד נמצא בבית עם מטפלת. זו הוצאה כספית כבדה מאוד כי מדובר במטפלת שחייבת להיות בעלת הכשרה סיעודית", הסבירה האם.

 

"קיווינו שבאחד בספטמבר הוא יהיה כמו כולם וישתלב בגן שיקומי, אבל מאפריל משיבים את פנינו ריקם. זה אומר שאנחנו צריכים לטפל בילד, אנחנו מוציאים אותו לשיקום על חשבון שעות העבודה שלנו, שלוש פעמים בשבוע. הוא אינו מקבל את כמות הטיפולים שהיה מקבל אילו שולב במעון. התחושה שלי קשה, כי במדינת חוק המדינה איננה מקיימת את החוק. מכריחים אותי לטפס למעלה ולכפות הר כגיגית, כשמלכתחילה אנחנו אוכלוסיה חלשה ורק מקשים עלינו עוד יותר" אמרה מוזס-רוזנברג.

 

לבנה אמנם נמצא פתרון, ואולם כמוהו ישנם עוד חמישים פעוטות, שבשל בעיות תקציב אינם יכולים ללכת לגן שיקומי. המדינה תשיב בעוד שבועיים לבג"ץ כיצד יוסדר העניין ואיזה פתרון כולל יינתן לבעיה.

 

ממשרד הבריאות נמסר, כי לילד שהוריו הגישו את העתירה בשם חמישים הילדים נמצא פתרון במעון השיקומי בבית החולים תל השומר. בהתאם להנחיות בית המשפט, משרד הבריאות ומשרד האוצר ידונו במשותף בתנאים להם זקוקים שאר הילדים ויגישו את מסקנותיהם בעוד שבועיים לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
(אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
"הדעת לא סובלת". מלכיאור
מומלצים