שתף קטע נבחר

תכירו את המשכורת החדשה שלכם

החל ממשכורת ינואר תחול הפחתה במס ההכנסה במסגרת הרפורמה במס; אלא שלא כולנו נזכה ליהנות מההפחתה, שכן מצד שני יחולו הכבדות מס שונות, שלחלקנו יגרמו דווקא לשלם יותר; מי ירוויח, מי יפסיד, כמה ולמה

בסוף דצמבר שיגר משרד האוצר הודעה לעיתונות ובה הבשורה: ממשכורות ינואר 2005 ואילך תחול הפחתה משמעותית במס הכנסה. ההפחתה מקורה בשני שינויים: הצמדת מדרגות המס למדד המחירים לצרכן, שעלה במעט פחות מאחוז בשנה שעברה, והפחתת שיעורי המס במסגרת הרפורמה.

 

מתברר רק מעטים יזכו לראות בתלוש המשכורת את התוספות המופיעות בטבלה, שכן לצד הפחתת מס הכנסה, יש גם כמה הכבדות. חלקן כבר נחקק וחלקן אמור להיכנס לספר החוקים אחרי ההצבעות בכנסת על תקציב 2005 וחוק ההסדרים הנלווה אליו.

 

ההכבדות אינן חלות על כלל בעלי ההכנסה. במבוך השינויים הצפויים אפשר לאתר את הקבוצה שבוודאות הנטו שלה אמור לרדת: עובדי הסקטור הציבורי שבני זוגם אינם עובדים ויש להם רכב צמוד והכנסה של פחות מ-20,000 שקל בודש ברוטו.

 

איך קורה שתוספת לנטו הופכת לשלילית?

 

הפנסיה התקציבית

 

עובדי הסקטור הציבורי, שנהנים מפנסיה תקציבית (כחצי מיליון איש ואישה), חיים בעולם פנסיוני מופלא. בעוד ששכירים שאינם עובדי ציבור משלמים עבור הפנסיה שלהם (יחד עם מעסיקיהם - עד כ-18% מהשכר כל חודש), עובדי המגזר הציבורי לא שילמו אגורה וקיבלו פנסיה תפוחה. זו מחושבת עד היום לפי השכר האחרון והגבוה, בעוד שבמגזר הפרטי מקבלים פנסיה לפי השכר הממוצע לאורך כל שנות העבודה.

 

בשנה שעברה הוטלה ההחמרה הראשונה על עובדי הסקטור הציבורי שלזכותם פנסיה תקציבית. הם נדרשו לשלם 1% עבור הפנסיה שלהם (לעומת 5.86% לעובדים המבוטחים בפנסיה צוברת). בינואר השיעור עולה ל-2%. עובד מדינה ששכרו החודשי 10,000 שקל בחודש יקבל הטבה במס של 40 שקל בחודש, אך ייאלץ לשלם 65 שקל בחודש יותר עבור הפנסיה. הנטו של העובד הזה יירד מינואר ואילך ב-25 שקל בחודש. אגב, חישוב הנטו שנעשה בידי חילן לוקח בחשבון כי עבור הגדלת התשלום לפנסיה תקציבית יש גם הטבת מס, כמו לכל תשלום פנסיוני.

 

הפנסיה בקרנות הגירעוניות

 

תשלום נוסף עבור פנסיה לא יהיה נחלתם הבלעדית של עובדי הסקטור הציבורי. כל מי שעובד ומבוטח בקרן פנסיה גירעונית (הקרנות הקרויות הסתדרותיות) כמו מבטחים, מקפת, קגם וכו' - בערך חצי מיליון עובדים - ישלם יותר.

 

התוספת היא בשיעור של שליש אחוז. מכיוון שתשלומים עבור פנסיה נהנים מהטבת מס, הירידה בנטו תהיה צנועה יותר, אבל היא תהיה.

 

הגדלה ניכרת יותר תהיה בדמי הניהול שייגבו מהחודש מהפנסיונרים באותן קרנות פנסיה. עד עתה הם שילמו דמי ניהול של שליש האחוז מהקיצבה ברוטו. מעתה הם ישלמו דמי ניהול בשיעור אחוז (וזה יעלה בשנים הקרובות עד 1.75%).

 

וכך, פנסיונר של מבטחים עם פנסיה של 5,000 שקל בחודש יצטרך לשלם תוספת של 33 שקל בחודש. זאת אומרת שמשרד האוצר מעניק לו, או לה, עוד 57 שקל לנטו דרך מדרגות המס, אך לוקח מהם 33 שקל דרך דמי הניהול. התוצאה: תוספת לנטו 24 שקל בחודש בלבד.

 

תוספת התשלומים הזו, הן לעובדים המבוטחים בקרן פנסיה והן לפנסיונרים, לא תחול על מי שמבוטח בקרנות הפנסיה החדשות (כמו מקפת החדשה) שנוסדו אחרי 1995. שם התשלומים לפנסיה אינם משתנים, ואין גם דמי ניהול לפנסיונרים.

 

המכונית הצמודה

 

מדובר באחת ההטבות הפופולריות והמושחתות במערכת המס שלנו: מי שמקבל רכב צמוד - כ-100 אלף איש ואישה - רושם להכנסתו תוספת (מ-940 שקל בחודש ועד 3,900 שקל בחודש - תלוי בסוג הרכב). כתוצאה מהרישום הזה, הקרוי שווי שימוש ברכב, מי שהרכב עומד לרשותו משלם תוספת מס. אלא שהסכומים של שווי הרכב זעירים בהשוואה לשווי האמיתי. לראשונה מנסה משרד האוצר לתקן את העיוות הזה, ומבקש להגדיל את השווי בכל סוג הרכב ב-400 שקל בחודש. תוספת המס שישלמו בעלי הרכב הצמוד כתוצאה מהשינוי הזה מופיעה בטבלה השלישית בעמוד זה.

 

כל מי ששכרו החודשי הוא עד כ-13,000 שקל בחודש ויש לו רכב צמוד עומד להפסיד בנטו על אף הטבת המס הנובעת מהרפורמה. ואם מדובר בעובדי מדינה שיש להם פנסיה תקציבית ורכב צמוד, הרי כל עובד ששכרו עד 16,000 שקל בחודש יפסיד בנטו.

 

בן הזוג שאינו עובד

 

כאן מתבשלת מכה מיסויית קשה לכרבע מיליון עובדים. עד היום היה פער מס בין משפחות שבהן אחד מבני הזוג אינו עובד לבין רווקים או משפחות שבהן שני בני הזוג עובדים - הראשונות משלמות פחות מס מהאחרונים. ההפרש נוצר כתוצאה ממתן נקודת זיכוי במס - ששוויה 178 שקל בחודש - למשפחה שבה אחד מבני הזוג אינו עובד. המשמעות: הנטו של משפחה עם מפרנס אחד היה גדול, בכל רמת הכנסה, מהנטו של רווק בסכום של 178 שקל בחודש.

 

במסגרת נסיונותיו של משרד האוצר לעודד אנשים לצאת לעבוד מציעה הממשלה לבטל את הטבת המס הזו. הרעיון הוא לדחוף את בן הזוג שאינו עובד לשוק העבודה. ואז הוא או היא ייהנו מתוספת עוד יותר גדולה לנטו. ואם זה לא ילך - לפחות להחמיר עם מי שנשאר בבית.

 

קחו עתה אשה ששכרה 5,000 שקל בחודש, שהיא עובדת מדינה עם זכות לפנסיה תקציבית ויש לה רכב צמוד ובן זוג שאינו עובד. היא תקבל תוספת של 57 שקל בחודש מהרפורמה, אך תשלם עוד 351 כתוספת מס. עובדת דומה ששכרה 10,000 שקל בחודש, תקבל תוספת של 40 שקל ותפסיד 456 שקל בחודש.

 

הסדרים חדשים בקופות הגמל

 

מהחודש נכנסת לתוקפה הקלה משמעותית לחוסכים בקופות הגמל, שהם רבים. עד היום אפשר היה להוציא כסף מקופה פעם לשנה. מינואר - 2005 אחת בחודש. זה יאפשר לחוסכים להזיז במהירות כסף מקופות שאינן מניבות די תשואה לקופות טובות יותר.

 

יש גם שינויים בהטבת המס. היום התשלומים לקופת גמל הנהנים מהטבת מס הם בשיעור של עד 5% מהשכר ועד תקרת הכנסה של 9,900 שקל בחודש. מינואר התקרה יורדת ל-7,100 שקל בחודש, אך הניכוי המותר הוא בשיעור 7% מההכנסה.

 

לרוב הציבור השינוי הזה לא משנה הרבה. הוא פוגע במי שהכנסתו מעל 10,000 שקל בחודש, ומקל על חוסכים שהכנסתם פחות מהשכר הממוצע - 7,000 שקל בחודש. השינוי אינו דרמטי, אבל מי שהכנסתו מתחת לממוצע ואינו מבוטח בקרן פנסיה גירעונית, ראוי שישקול הגדלת החיסכון: מס הכנסה משתתף.

 

לעומת זאת, יש החמרה מסוימת בהטבות על חיסכון לבעלי הכנסות שמעל 28,000 שקל בחודש. עד עתה הם יכלו ליהנות מהטבת מס הן כעצמאים והן כשכירים בהפרשות המעסיק לקופת גמל. הכפילות הזו מסתיימת, כך שמעכשיו תקרת ההכנסה המזכה בהטבות (בעיקר של המעסיק) יורדת בפועל מ-35,000 ל-28,000 שקל בחודש.

 

ולבסוף, בשורה לעובדים שחוסכים בקופות גמל ובקרנות השתלמות. כדאי לדעת: מעכשיו, אם נוצרה לכם זכאות למשיכת כסף, נניח אחרי חיסכון של שש שנים בקרן השתלמות, המעביד מאבד את זכותו למשוך את כספו, גם במקרה שהתפטרתם מהעבודה.

 

אילת חוזרת למדינת ישראל

 

אם תתבצע תוכנית הממשלה, יסופחו תושבי אילת סוף-סוף למדינת ישראל. הצעת חוק שהוגשה מבקשת לצמצם, ולעתים לבטל, את הטבות המס המיוחדות שמהן הם נהנים.

 

הנושא העיקרי: ביטול הפטור ממס ערך מוסף. מהלך כזה, אם יתבצע, ייקר את סל התצרוכת האילתי בכ-13% (כי לא כל המוצרים חייבים במע"מ). הוא גם יפגע בעסקים שנהגו למכור לתיירים ישראליים מהצפון מוצרים ללא מע"מ.

 

ועוד הצעה שהניחה הממשלה על שולחן הכנסת: לבטל את ההכרה בשלוחות של אוניברסיטאות זרות בישראל לצורכי תוספת שכר. המשמעות: מי שמוציא תואר אקדמי משלוחת אוניברסיטת לטביה, יכול לשים אותו כטפט על הקיר, אבל לא יראה אגורה כתוספת שכר.

 

הכבדת הנטל על מעסיקים

 

מחודש ינואר ישלמו המעסיקים חצי אחוז פחות דמי ביטוח לאומי בגין העובדים שלהם. לא כל ההטבה הזו תיכנס לקופת העסק שלהם. יש מעסיקים שייאלצו לשלם יותר. כך, למשל, מעסיקים של עובדים המבוטחים בקרן פנסיה גירעונית ישלמו עוד שליש אחוז בגין הפנסיה הזו. מעסיקים שהם מוסדות ללא כוונת רווח ייאלצו לשלם מס שכר (מחצית שיעור המע"מ) גם על תשלומים לקופות גמל, המהווים כרגיל כחמישית מעלות העבודה. בבנקים ובחברות ביטוח ייאלצו לשלם מס שכר (בשיעור המע"מ) עבור תשלומים לקופות גמל.

 

מעסיקים באילת ייאלצו לשלם יותר כתוצאה משינוי שיטת החישוב של ההנחה בת 20% במס ההכנסה של העובדים. במקום הנחה גלובלית תיעשה התחשבנות לכל עובד בנפרד.

 

כל המעסיקים ייאלצו לשאת בשכר עובד שנפגע בתאונת עבודה במשך 21 ימים במקום 9 ימים. התשלום יישאר 75% מהשכר המבוטח לביטוח לאומי בשלושת חודשי העבודה שקדמו לתאונת העבודה.

 

כל המעסיקים ייאלצו לקחת בחשבון את הורדת התקרה של ההכנסה המזכה בהטבת מס על תשלומים לקופת גמל. חלקם ינסו לגלגל את העלות הזו על העובדים שלהם.

 

מעסיקים ייאלצו להעביר לקופות גמל (כולל קרנות פנסיה וחברות ביטוח) את כספי החיסכון חמישה ימים לאחר תשלום המשכורת, במקום אחרי 15 יום כיום.

 

כדאי שמעסיקים ישימו לב לשינוי הקשור לביטוח העובדים מפני אובדן כושר עבודה. הפרמיה עבור ביטוח שכזה היא מעתה חלק מכלל התשלומים לקופת גמל. כלומר, הפרמיה כלולה ב-7.5% המותרים בניכוי, ולא בנוסף להם.

 

ואחרון: עסקים שירכשו מעתה רכב מסחרי יהיו מוגבלים בקיזוז המע"מ ששולם על הרכב. כך החליטה הממשלה, והעניין טעון עדיין אישור ועדת הכספים של הכנסת. מי שהרכב משמש אצלו להסעות יוכל להמשיך בקיזוז כפי שזה היום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
מי ירוויח, מי יפסיד?
צילום: גבי מנשה
מומלצים