שתף קטע נבחר

פארסניפ - גם בישראל

אם מצאתם פארסניפ בסופר, אתם סקרנים אבל לא כל כך יודעים מה לעשות איתו, הנה הסבר קצר וכמה מתכונים שיעזרו לכם להתאהב בירק המופלא הזה

בתור בן לאמא שנולדה וגדלה באנגליה, השם "פארסניפ" לא היה זר לי. שמעתי סיפורים ותשבחות אודותיו, אבל לא יכולתי לאמת אותם משום שאי אפשר היה להשיג פארסניפ בארץ. כשסוף סוף זכיתי לטעום אותו בחו"ל, לא התאכזבתי. אמי, שמאוד אוהבת את הירק הזה ותמיד התגעגעה אליו, שמחה מאוד לגלות לאחרונה, שמגדלים אותו בישראל. אני שותף לשמחתה.

 


 

הפארסניפ הוא ירק שורש מתקתק ולבן, דמוי גזר או שורש פטרוזיליה מעובה בעל מרקם סיבי, שמתאים לבישול, אפייה, מאכלי קדירה על בסיס בשר או עוף, הכנת צ'יפסים או פירה. הוא מכיל כמויות גדולות של ויטמין סי, אשלגן וחומצה פולית. הוא נשמר היטב במקרר באריזת פלסטיק עד לתקופה של שבועיים. טעמו של הפארסניפ מזכיר מעט לפת, תפוח-אדמה ושורש פטרוזיליה. יוצאי הארצות האנגלו-סכסיות מכירים היטב את הירק, כמו גם יוצאי מדינות מזרח אירופה, שמכירים אותו בשם "פסטרנק".

 

הפארסניפ גדל בקיבוצי חבל מעון בנגב המערבי. מפעלי חבל מעון, יצרני ויצואני ירקות שורש, החלו בשיווקו בסניפי קו אופ הריבוע הכחול וקלאב מרקט וכן בחנויות ירקות מובחרות בגוש דן ובירושלים. עונת השיווק נמשכת כשלושה חודשים וצפויה להסתיים בסוף יולי. לדברי המגדלים, יבול הפארסניפ השנה יגיע ל-600 טון. מרבית התוצרת מיוצאת לבריטניה ולאירלנד וחלקה הקטן נמכר בישראל.

 

אם מצאתם פארסניפ בסופר ואתם סקרנים אבל לא כל כך יודעים מה לעשות איתו, השף שלום שטרית הכין כמה מתכונים שיעזרו לכם להתאהב בירק המופלא הזה.

 

 

מרק פארסניפ כרישה ושום

 

המצרכים:

1 ק"ג פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות

1 כרישה בינונית קצוצה

2 ענפי טימין

6 שיני שום

1 כוס יין לבן

30 גרם חמאה/מחמאה

מלח, פלפל לבן

3 כפות שמנת מוקצפת

עירית לקישוט

ציר עוף או מרק צח

 

אופן ההכנה:

  1. מכניסים לסיר כבד את הכרישה ואת החמאה ומבשלים עד לריכוך הכרישה. יש להימנע מחריכה.
  2. מוסיפים שום, טימין וכוס יין ומטגנים עד לאידוי הנוזלים. מוסיפים את הפארסניפ ומכסים בציר עוף. מרתיחים עד לריכוך הפארסניפ, כ-30 דקות.
  3. מכניסים את המרק, ללא הטימין, לבלנדר ומרסקים. מוסיפים מלח ופלפל. לפני הגשת המרק, מרתיחים ומוסיפים קצפת. מערבבים היטב. מוזגים לצלחת, מוסיפים למרכז הצלחת מעט קצפת ומפזרים עירית קצוצה על הקצפת.

 

 

פארסניפ וירקות מזוגגים בתנור

תוספת נהדרת לבשר צלוי

 

המצרכים:

8 פארסניפ בינוניים קלופים

8 גזרים בינוניים קלופים

15 יחידות דלעת (קוביות גדולות ומוארכות)

1/4 כפית מלח

3 כפות שמן זית

1/4 כוס סוכר דמררה

2 כפות טימין קצוץ

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

פלפל שחור טחון גס

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
  2. חותכים את הגזר ואת הפארסניפ לקוביות מוארכות. חולטים אות הקוביות בסיר מים רותחים במשך כ-4 דקות ומסננים. מכניסים את הפארסניפ ואת הגזר לקערה שטוחה המתאימה לאפיה ומוסיפים פטרוזיליה, מלח, פלפל שחור, טימין ושמן זית. מערבבים היטב ומכסים בנייר אלומיניום. מכניסים לתנור ל-30 דקות.
  3. מוציאים את הקערה ומוסיפים את הדלעת. מערבבים, מכסים ומחזירים לתנור ל- 20 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומחממים אותו ל-230 מעלות. מוסיפים את הסוכר לירקות ומערבבים היטב. מכניסים לתנור ללא כיסוי ל-20 דקות בערך, או עד להתרככות הירקות.

 

אפשרויות נוספות:

  • בשלב האחרון של האפייה ניתן להוסיף, במקום הסוכר: 4 שיני שום, 2 כפות בלסמי, ענף רוזמרין,ו- 2 ענפי טימין, ולהכניס לתנור. כאשר הירקות התרככו מוסיפים 2 קוביות חמאה ואופים 2 דקות נוספות. מפזרים מעט מלח גס ומגישים.
  • לנוסח סיני: בשלב האחרון של האפייה מורידים את כמות הסוכר לכף אחת, מוסיפים 2 כפות סויה, 2 שיני שום קצוצות, 1 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק, ו- 2 כפות בצל ירוק קצוץ דק. מערבבים ומפזרים על הירקות. כאשר הירקות רכים מוציאים מהתנור ומזלפים מעט שמן שומשום.

 

 

קדירת פארסניפ עם כבש ועגבניות

ארוחה מלאה, בסיר אחד 

 

המצרכים:

500 גרם פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות

500 גרם בשר כתף כבש (או בשר בקר לקדירה) חתוך לקוביות

1 כרישה קצוצה

2 שיני שום

8 עגבניות גדולות קצוצות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית סוכר

פלפל לבן

1 כוס יין אדום יבש

מעט שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים את קוביות הבשר וסוגרים אותן. ממשיכים לטגן עד שקוביות הבשר שחומות מכל הצדדים. שומרים את הקוביות בקערה.
  2. מוסיפים את הכרישה לסיר ומטגנים עד שתתרכך. מוסיפים את היין ומרתיחים עד אידוי הנוזלים. מוסיפים את הפארסניפ ומערבבים היטב. מוסיפים את הבשר, העגבניות והתבלינים ומערבבים . מביאים לרתיחה וממשיכים בבישול בסיר מכוסה, על אש נמוכה, כשעה וחצי. אם במהלך הבישול חסרים נוזלים אפשר להוסיף מעט מים חמים.

 

 

פירה פארסניפ

גיוון לפירה תפו"א הרגיל

 

המצרכים:

500 גרם פארסניפ קלוף

300 גרם תפוחי אדמה קלופות

200 גרם בטטות קלופות

200 מ"ל חלב

50 גרם חמאה

מלח פלפל לבן

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הפארסניפ, את תפוחי האדמה ואת הבטטה לקוביות גדולות. מבשלים את הפארסניפ ואת תפוחי האדמה בסיר עם מים עד להתרככותם ומסננים. בסיר קטן עם מים מבשלים את הבטטה עד
  2. להתרככותה ומסננים. מכניסים לסיר 200 מ"ל חלב, חמאה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה קלה. מועכים את תפוחי האדמה והפארסניפ ומעבירים לסיר שבו החלב הרותח. מערבבים היטב את המחית ומשפרים טעמים בעזרת מלח ופלפל.

 


 

צ'יפס פארסניפ משובח

בשיטה זו הצ'יפס יוצאים פריכים במיוחד

 

המצרכים:

1/2 ק"ג פארסניפ

2 כפות שמן זית

250 גרם חמאה

מלח, פלפל לבן

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הפארסניפ וחותכים אותו לפרוסות בעובי של 1 ס"מ. חולטים בסיר עם מים רותחים כ-6 דקות. מסננים ומייבשים. 
  2. מחממים את שמן הזית במחבת כבדה, מניחים את פרוסות הפארסניפ ומפזרים מלח ופלפל לבן.
  3. מטגנים עד להשחמת הצד התחתון, הופכים ומפזרים שוב מלח ופלפל. לאחר ההשחמה מוסיפים את החמאה ומטגנים דקה נוספת.

 

 

ריבת פארסניפ

מתכון לא שגרתי, אבל אם מכינים ריבה מחצילים ומעגבניות, מדוע לא לנסות ולהשתמש בירקות שורש?

 

 

המצרכים:

1 ק"ג פארסניפ קלוף

1 ק"ג סוכר

1/2 1 כוסות מים

2 לימונים

1 מקל קינמון

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים פארסניפ לקוביות קטנות. מכניסים פארסניפ, סוכר, מים, לימון חצוי, מקל קינמון ומיץ מלימון אחד לסיר ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל בחום בינוני עד להחלפת הגוון לחום בהיר. יש לערבב את התערובת מידי פעם. מוציאים את הקינמון ושומרים את הריבה בצנצנת. אגב, הלימונים המבושלים טעימים מאוד לאכילה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרק פארסניפ ושום
ריבת פארסניפ - לנועזים
מומלצים