שתף קטע נבחר

"סין תניע את הסחר החופשי במאה ה-21"

חוקר מהלונדון סקול אוף אקונומיקס: סין תמלא במאה ה-21 את אותו תפקיד שמילאה בריטניה באמצע המאה ה-19, באמצעות צעדים חד צדדיים לפתיחת כלכלתה לסחר עם מדינות זרות ולהשקעות זרות ישירות

סין עשויה להפוך למניעה העיקרית של הסחר החופשי הגלובלי במאה ה-21. כך טוען ראזין סאלי, חוקר בולט בתחום הסחר מ"לונדון סקול אוף אקונומיקס".

 

לדבריו, סין עשויה למלא במאה ה-21 את אותו תפקיד שמילאה בריטניה במחצית השנייה של המאה ה-19, ולשמש מנוע חד-צדדי של סחר חופשי, לא רק באזור דרום ודרום מזרח אסיה. לדבריו, קיימות כבר עדויות שהדברים האלו מתרחשים.

 

הצעדים בהם נקטה סין כדי לפתוח את הכלכלה שלה לסחר עם מדינות זרות ולהשקעות זרות ישירות לקראת הצטרפותה לארגון הסחר העולמי ב-2001 היו חסרי תקדים למדינה מתפתחת. מכסי המגן של סין ירדו ב-2001 ל-16.6%, לעומת 42.9% ב-1992, ומאז ירדו עוד ל-9.8%.

 

לטענת סאלי, ה"התפרצות החד-צדדית" הזאת דחפה גם את הודו לפעולה. לדבריו, "קשה להסביר את ההאצה האחרונה בליברליזציה של מכסי המגן בהודו והליברליזציה של ההשקעות הזרות במדינה מבלי לחשוב על סין".

 

לדבריו, מחקר של הבנק העולמי הראה ששני שליש מההטבות של ליברליזציה בסחר מגיעות מצעדים חד-צדדים כאלו שמבצעות ממשלות, ורק שליש מהסכמי סחר. סאלי הביע פסימיות לגבי סיכויי ההצלחה של דיונים בארגון הסחר העולמי להשיג התקדמות בתחום הסחר. "ארגון הסחר העולמי תקוע, ואפילו אם הוא ימשיך לפעול בעתיד, המטרות והאמצעים צריכים להיות הרבה יותר צנועים ממה שהיו עד כה", אמר סאלי.

 

סאלי מתח ביקורת גם על הסכמי הסחר המרובים שנחתמים בין מדינות, וכינה אותם "מדיניות חוץ מעורפלת וכלכלה מתגוננת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מנוע הסחר החופשי?
צילום: רויטרס
מומלצים