שתף קטע נבחר

השופטים בלחץ: "אנחנו מחמירים עם עצמנו"

כתב האישום נגד השופטת לאופר-אלון והרשעתה של השופטת הילה כהן, גרמו למבוכה במערכת המשפט. גורמים בכירים מסבירים כי דווקא הטיפול בשתיים מעיד על ביקורת עצמית גבוהה ובגרות של המערכת: "כשמדברים על שופט אנו גוזרים על עצמנו אמת מידה יותר מחמירה, כי שופט זקוק לאמון הציבור"

"דווקא מערכת אחראית וראויה לאמון מבצעת את תהליך החשיפה והבדיקה - זהו סימן לבגרות", כך אומרים היום (ג') גורמים משפטיים בכירים, בעקבות המבוכה ששררה ביממה האחרונה במערכת המשפט.

 

המבוכה הגדולה מורגשת בעקבות החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, להגיש כתב אישום נגד שופטת בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, אסנת לאופר-אלון. לאופר-אלון נחשדה כי הזמינה תדפיסי שיחות של בן זוגה, בכיר בשב"ס, לאחר שחשדה כי הוא מנהל רומן עם אשה אחרת. פרשה זו מצטרפת אל הסערה סביב השופטת הילה כהן, שהורשעה לאחרונה בזיוף פרוטוקולים של דיונים שמעולם לא נערכו.

 

בימים האחרונים הציע לכהן נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרן ברק, לפרוש מתפקידה ואמש יצאה גם נציגות השופטים הארצית, בראשותה של השופטת יהודית צור, בקריאה נדירה לשופטת לפרוש. "ההצעה (לשופטת כהן- ט.ר.) לא ניתנה בסגנון של אולטימטום ולא ניתן לה 'דד-ליין'", הבהירו היום גורמים משפטיים בכירים, אך באותה נשימה הוסיפו כי "השופטת הילה כהן צריכה לסיים את תפקידה". בימים הקרובים תודיע כהן על החלטתה בנושא.

 

באשר לשאלה אם בקריאת נציגות השופטים הארצית לשופטת כהן לפרוש אין משום מתיחת ביקורת על פסק הדין של בית הדין המשמעתי לשופטים, שהסתפק בנזיפה חמורה בכהן ובהעברתה למקום כהונה אחר, אומרים היום הגורמים: "פסק הדין המשמעתי אינו עומד לביקורת, אי אפשר לפתוח אותו מחדש. הפנייה לשופטת אינה מסלול עוקף פסק הדין ואינו מהווה ויכוח עם בית הדין המשמעתי. יש הרבה מקרים שבהם אנשים יוצאים זכאים בדין ועדיין אומרים להם שלא מתאים שימשיכו לכהן בתפקיד. בית הדין נתן עונש על המקרה הקונקרטי ויכול להחליט שלא להדיח, אבל ייתכן שהתוצאה הכללית היא שהאיש אינו מתאים למערכת".

 

הגורמים המשפטיים הזכירו כי לשופטת כהן הוצע לפרוש טרם קיום הדין המשמעתי. על העובדה שמקרה השופטת כהן מצטרף לפרשיית השופטת לאופר-אלון ומציב את מערכת המשפט במבוכה, אמרו: "לא מדובר על תהליך של פריקת עול אלא להיפך – זו תופעה שמעידה גם על אחריות וגם על רצינות. השילוב של הכל ביחד נראה לא טוב אבל צריך גם לראות זאת אחרת – יש שופטת שתעמוד לדין פלילי ככל אדם וזה בסדר, נוהגים בשופטים ככל אדם. כשמדברים על שופט אנו גוזרים על עצמנו אמת מידה יותר מחמירה, כי שופט זקוק לאמון הציבור. היושרה האישית ואמון הציבור נפגעו ועובד ציבור חייב להסיק את המסקנות.

 

השופטת הילה כהן היא אחת מתוך 500, ויש עוד שופטת (לאופר-אלון - ט.ר.) שזכאית להשמיע את טענותיה. המערכת יותר מוכנה לבקר את עצמה, אלה סימני הבגרות של השיטה, חלק מתהליך השיפור של הנורמות. מדי פעם מגלים אנשים שלא מסוגלים לעמוד בזה ודווקא מערכת אחראית וראויה לאמון מבצעת את תהליך החשיפה והבדיקה. כולנו צפויים למעידות, השופטת לאופר-אלון וכל אדם אחר יכולים בקלות לעבור תהליכים של בחירה לשופט. מזה אי אפשר להסיק מסקנות, לא על בחירת אותו אדם ולא על תהליכי הבחירה הכלליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בוצ'אצ'ו
אסנת לאופר-אלון
צילום: בוצ'אצ'ו
הילה כהן
מומלצים