שתף קטע נבחר

שלום בטוניסיה, ביקר עם אמו בבית הכנסת בג'רבה

לראשונה נחתה בטוניסיה טיסה ישירה מישראל. הפמליה המכובדת, בראשותו של שר החוץ, יליד המדינה, התקבלה בחום על ידי הקהילה היהודית. רב הקהילה אמר: "זהו יום חג עבורנו". בהמשך נפגש שלום עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, וביקש ממנו לפעול להעברת הטיפול בנושא איראן למועצת הביטחון

"לבוא לכאן כשר חוץ של מדינת היהודים, ממלא אותי תחושה של גאווה. תחושה שעם ישראל הצליח לחזור לארצו ולבנות מדינה לתפארת", כך אמר היום (ג') שר החוץ, סילבן שלום, דקות לפני שנחת על אדמת טוניסיה. "הייתי בהרבה מדינות בעולם כשר חוץ אבל לקראת הביקור הזה ההתרגשות שלי ושל בני משפחתי גדולה מאוד".

 

בראש פמליה גדולה של עשרות משתתפים, בהם שרת התקשורת דליה איציק, חבר הכנסת אלי ישי, שני ראשי ערים ואנשי תקשורות, נחתה הטיסה הישירה הראשונה בהיסטוריה מישראל לטוניסיה. המשלחת הגיעה לכנס מחשבים ואינטרנט בינלאומי. סמוך לשעה 11:30 בבוקר, על פי השעון המקומי, נחתה טיסת ישראייר באי ג'רבה ושר החוץ שלום התקבל במקום על ידי המושל המקומי, בן מנסור חליפה. הפמליה עשתה את דרכה לבית הכנסת של הקהילה היהודית באי, שם קידמו את פני הבאים שירים, מחולות ושלט עליו נכתב בעברית "ברוכים הבאים לג'רבה".


אלי ישי וסילבן שלום ביקור בטוניסיה (צילום: משה מילנר)

 

ביקור בבית הכנסת, קוסקוס מסורתי, וביצי-משאלות

 

"אני מתרגש ששר החוץ של ישראל הגיע, זה יום חג לכל היהודים כאן", אמר ל-ynet רב הקהילה, הרב חיים ביטן. השר שלום, שנולד בעיר גבס בטוניסיה, נכנס לבית הכנסת יחד עם אמו מרים והעניק לרב הקהילה במתנה שופר. הרב בירך "שהחיינו" ונתן לשר שלום בחזרה תשורה. חלק מחברי המשלחת לקחו חלק באחד הטקסים המקומיים וכתבו משאלה על ביצים שהוטמנו בתוך בית הכנסת, כסגולה להגשמת המשאלות (בקהילה היהודית סיפרו על אישה מקומית, אם לארבע בנות, שביצעה את הטקס ואחריו ילדה בן ראשון).

 

אמו של השר שלום, מרים, שהצטרפה אף היא לנסיעה, היתה נרגשת מאוד מהפגישה עם רב הקהילה. היא הדליקה נרות והרימה תרומה צנועה לבית הכנסת. השר שלום אף קרא את הברכה המוצבת בכניסה לבית הכנסת והתרשם מספר התורה העתיק הנמצא במקום.

 

מבית הכנסת נכנסה הפמליה לתוך השכונה הקטנה של היהודים, המכונה אל- חארה אל-זרירה (השכונה הקטנה). גם כאן התקבל השר בשירים ובתופים ובירך את הבאים. משם המשיך לארוחה עם יהודים תושבי המקום, במהלכה נהנו הנוכחים ממיטב מטעמי המטבח הטוניסאי ובכלל זה הקוסקוס המסורתי.

 

גבריאל יעיש, בן 32, יהודי תושב ג'רבה, אמר ל-ynet: "הקשר שלנו לשכנים המוסלמים הוא טוב מאוד. אין מתח. הם שמחו מאוד לקראת הביקור של השר שלום והם מקווים שהביקור הזה יעודד את התיירות לטוניסיה". יעיש הפגין בקיאות רבה בנעשה בישראל והסביר כי גם הקהילה היהודית מעודכנת, באמצעות קריאה באתרי האינטרנט.


המשלחת בביקור בג'רבה (צילום: רועי נחמיאס)

 

לאחר קבלת הפנים החמה המשיכה המשלחת לשכונת "אל כבירה". גם שם קיבלו את פני השר מאות יהודים נרגשים אשר רבים מהם, התברר, דוברים עברית. ח"כ אלי ישי והשר שלום פילסו דרכם בין החוגגים הרבים ונכנסו אל בית הכנסת המקומי, שם התקבלו במזמורים.

 

הילדים המקומיים, הלומדים עברית ותורה ב"חדר" על פי המסורת היהודית, הפגינו בפני השר את ידיעותיהם המרשימות. ח"כ ישי, שהיה נרגש מהמראה, אמר כי "כך צריך ללמד עברית" וציין כי הדבר נעשה בדיוק כפי שמלמדים ברשת "אל המעיין". ישי לא התאפק וגם שלח עקיצה פוליטית כשאמר: "אם נלך לפי השיטה של 'שינוי', הילדים לא יידעו עברית". המורה ב"חדר", מאיר סבן, סיפר לנוכחים כי "אנחנו מלמדים את הילדים לקרוא מגיל חמש. הם מגיעים לרמה יפה ומצליחים לקרוא ולהבין. אנחנו מאד נרגשים מביקורו של השר שלום אצלנו".

 

שלום למזכ"ל אנאן: לחץ לטיפול נושא איראן במועצת הביטחון

 

בהמשך היום נפגש השר שלום עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן והודה לו על הסיוע שהעניק לטובת השיפור במעמדה של ישראל וההחלטות האחרונות שהתקבלו באו"ם, ובככללן יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. השר שלום גם הודה לאנאן על הגינוי החריף שהשמיע בתגובה לדבריו החריפים של נשיא איראן כי "יש למחוק את ישראל מהמפה". אנאן השיב כי ביטל את ביקורו באיראן בשל התבטאויות אלו ולא, כפי שטענו האיראנים, בעקבות בקשתם לדחות את הביקור.


שלום ואנאן. על הפרק: סוגיית המעברים (צילום: משה מילנר)

 

שלום ביקש מאנאן הבהרות לגבי עמדותיו בנושא המעברים הפלסטיניים ואמר לו כי "חשוב שיהיו לישראל ערבויות ובטחונות ושלאיחוד האירופי תהיה יכולת אכיפה במעברים". אשר לשילוב תנועת החמאס בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית, אמר השר שלום כי ההתעקשות של היו"ר אבו מאזן בנושא זה היא טעות. "לא נתערב במערכת הבחירות", הבהיר שלום, "אך גם לא נסייע לה".

 

 

שר החוץ דן עם אנאן גם בסוגיית ההתחמשות הגרעינית של איראן וביקש ממנו שיפעיל את השפעתו כדי שבכינוס הקרוב של סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית), ב-24 בחודש, תתקבל החלטה להעביר את הנושא למועצת הביטחון. אנאן השיב כי "יש למצות את כל ההליכים ואני מקווה שבשבועות הקרובים איראן תתעשת. יש כל מיני תהליכים מעניינים באיראן, וייתכן שלא יהיה מנוס מחיפוש של פתרונות נוספים".


פורסם לראשונה 15/11/2005 18:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
שלום בפגישה עם יהודי טוניסיה
צילום: משה מילנר, לע"מ
שר החוץ. התרגשות בקהילה היהודית
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים