שתף קטע נבחר

צהוב זה הכי טוב - כורכום לבריאות ולטעם

מחקרים חדשים מגלים שהכורכום מעולה לבריאות, אז לקחנו אותו לשני תבשילים הודיים מצויינים, והוספנו גם קינוח מפתיע של בננות מטוגנות עם כורכום

"אם אינכם נוהגים לאכול כורכום וג'ינג'ר יום-יום, כדאי לקחת אותם בקפסולות", קובע ד"ר אנדרו וויל, גורו הבריאות האמריקאי, בכתבה שהתפרסמה בחודש שעבר במגזין "טיים". לא מעט מחקרים מהשנה האחרונה מגלים שכורכומין, החומר הפעיל בכורכום, פועל כנוגד-חמצון וחומר אנטי-דלקתי רב עוצמה, הנחשב כיעיל במניעה, הקלה או לטיפול במחלות רבות, החל מכאבי גרון, פטריות למיניהן ודלקות במערכת הנשימה, וכלה בדלקת שריר הלב, דלקת פרקים, טרשת נפוצה, אלצהיימר וסוגי סרטן שונים.

 

לפי ד"ר ערן מגון, מנהל מרכז האיור-ודה (רפואה הודית) בתל-אביב, נפלאות הכורכום ידועות בהודו כבר אלפי שנה, שם השורש משמש כתבלין לאוכל, ליופי ולמגוון שימו שים רפואיים. הוא מכיל חלבון, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, אשלגן, מנגון, ניאצין (3 B) וויטמינים ומינרלים נוספים.

 

בהודו מכינים מהכורכום משחה לטיפול בפצעים, טחורים ונפיחויות בפרקים. שם, וגם באינדונזיה, מרבים להשתמש בו במזון כרפואה מונעת. במזרח התיכון נהוג מאוד להוסיף כורכום לאורז ודגנים, מרקים, תבשי לי עוף ובשר וטאג'ינים, קטניות וירקות. הוא מסייע בעיכול חלבונים, וביחד עם כמון וכוסברה הוא מסייע לעיכול פחמימות מורכבות. הכורכום הוא המרכיב העיקרי באבקת הקארי וגם בחרדל המוכן.

 

למה זה טוב?

 

בריאות

 

לפי ד"ר מגון, הכורכום יכול להועיל במיוחד בחורף נגד שפעת, הצטננות ובעיות שונות בגרון ובדרכי הנשימה. להקלה ולריפוי ניתן להשתמש בו בשתי צורות:

  • מערבבים כפית כורכום עם כפית או שתיים דבש לא מחומם מאיכות טובה. למניעה אפשר פעם ביום. לכאבי גרון, בעיות בדרכי הנשימה ונגד שפעת חוזרים על הפעולה בכל שעה או שעתיים במשך כל היום. אם הסי - מטומים לא עוברים תוך 24 שעות, יש לגשת לרופא.
  • מחממים 2 כפות כורכום במחבת יבשה על אש קטנה עד שנוצרים אדים. מניחים מגבת על הראש ונושמים אותם חצי דקה. מחליפים את הכורכום וחוזרים על הפעולה כל חצי שעה או שעה עד להקלה.

 

יצירה

 

אפשר להשתמש בכורכום גם לעבודות יד ולפרויקטים יצירתיים. במזרח הרחוק היה נהוג לצבוע בעזרתו בגדים, במיוחד בקרב הנזירים הבודיסטים. הצבע שמתקבל אמנם יפה, אך לא מחזיק מעמד במשך כביסות רבות. אם הילדה רוצה להתחפש לציפור צהובה בפורים, קחו סדין לבן ישן וצבעו אותו עם כורכום: כ-2 כפות כורכום לכל ליטר מים רותחים.

 

צבע מאכל

 

במקום צבע הטרטרזין המסוכן לבריאות, אפשר לצבוע אטריות בצבע צהוב יפה על-ידי תוספת קורט כורכום למי הבישול. אפשר גם לצבוע ביצים קשות בצהוב על-ידי טבילה ב-1 כוס מים רותחים ו-1 כף כורכום.

 

טיפ

 

הכורכום מאד רגיש לאור, לכן כדאי מאד לשמור אותו (וגם את אבקת הקארי) במקום חשוך.

 

אזהרה

 

אם נוטלים תרופה קונבציונלית, יש להתייעץ עם רופא ולוודא שאין אינטראקציה בין החומר הפעיל בכורכום לתרופה.

 

 

קארי ירקות בנוסח גוג'ראט

 

רצוי להכין אותו מירקות אורגניים, אך אפשר לעשות זאת ממש בצ'יק מירקות קפואים (ואז רצוי לבשל את התפודים במיקרוגל עד לריכוך חלקי).

 

החומרים (4 מנות):

2 כפות חמאה מותכת (גי), חמאה או שמן קנולה או חמניות

1 ק"ג תפו"א

2 כוסות אפונה (אם קפואה, רצוי אפונה עדינה)

1/2 קילו שעועית ירוקה (אם קפואה, אז שעועית ירוקה שלמה)

1 בצל קצוץ

1 כפית כמון

1 כפית כוסברה יבשה

1 כפית כורכום

1 כפית פפריקה או פלפל אדום חריף

2 כפיות מלח

1 כפית סוכר חום

1/2 כוס מים

 

אופן ההכנה:

  1. מקרצפים את התפודים (אם יש להם קליפה דקה) או מקלפים, חותכים לקוביות קטנות. מחממים את הגי, החמאה או השמן ומטגנים קלות את הירקות. מוציאים ומטגנים את הבצל על אש בינונית עד שהוא שקוף.
  2. מוסיפים תבלינים ומבשלים בבחישה 3 דקות. מוסיפים ירקות, מלח, סוכר ומים. מכסים ומבשלים עד שהירקות מוכנים.

 

 

אורז צהוב בחלב קוקוס

 

ברחבי אסיה ובמזרח התיכון, הכורכום מקנה צבע נעים ומזמין לתבשילי אורז שונים. במתכון הבא, מדרום הודו, האורז מבושל בחלב קוקוס, שהופך אותו למעדן ממש. ניתן לגוון את המצרכים בתוספת פירות יבשים ואגוזים, או להגיש עם עשבי תיבול (כמו כוסברה ונענע) קצוצים. הולך מצויין עם תבשיל הירקות.

 

החומרים (4 מנות):

1 כוס אורז בסמטי רגיל או מלא

2 כפות חמאה מותכת (גי) או שמן או שילוב ביניהם

2 בצלים בינוניים-גדולים, פרוסים 

כמה עלי קארי יבשים (לא הכרחי)

10 גרגרי פלפל שחור שלם

4 מסמרי ציפורן שלמים

1 כפית כורכום

1 קופסה קרם קוקוס

כ-1/4 כוס מים

1 כפית מלח

4 זרעי הל כתושים

לתוספת:

כוס מכל אחד: צימוקים, משמשים חתוכים לרצועות ובוטנים או פיסטוקים (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את האורז בקערה, ממלאים במים ובוחשים ביד. מסננים וחוזרים על הפעולה מספר פעמים עד שהמים נקיים. שורים את האורז במים נקיים 15-30 דקות ומסננים.
  2. בינתיים מחממים חמאה, גי או שמן ומטגנים את הבצל ועלי הקארי עד שהבצל משחים. בוחשים לעיתים קרובות. מורידים כ-1/4 כוס בצל לקישוט ושמים בצד. מוסיפים את האורז המסונן ומטגנים כ-3 דקות בבחישה. יוצקים פנימה קרם קוקוס (יש להוסיף גם את הקרם שנדבק למכסה ודפנות של הקופסה) ומים, מוסיפים כל התבלינים מלבד ההל, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כ-10 דקות על אש נמוכה עד שאורז כמעט מוכן (הוא ייראה דביק).
  3. מערבבים פנימה את ההל עם מזלג. מורידים מן האש ושומרים מכוסה עוד 10-15 דקות, עד שהאורז יבש. מפוררים עם מזלג. בנפרד, מטגנים צימוקים, משמשים ובוטנים קלויים במעט שמן או חמאה ומערבבים עם הבצל המטוגן ששמנו בצד. מקשטים את האורז ומגישים.

 

  • הערה: אפשר להשיג עלי קארי וקרם קוקוס ברשת SPICES או בחנויות למוצרי המזרח הרחוק

 

 

בננות מטוגנות

 

קינוח מהיר וטעים מאוד.

 

החומרים (לכל מנה):

1 בננה בשלה אך לא רכה מדי

סוכר חום כהה

קורט כורכום

חמאה

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את הבננה לאורך וחותכים לרוחב ל-3 חתיכות (מתקבלות 6 חתיכות). מערבבים סוכר חום עם קורט כורכום ומגלגלים בפנים את חתיכות הבננה.
  2. ממיסים מעט חמאה במחבת ומטגנים את חתיכות הבננה עד שהן מקורמלות אך לא רכות מדי. הופכים בעדינות פעם אחד ומגישים (אם יש תערובת תבלינים גרם מסלה בבית, או אפילו אבקת זנגביל, מומלץ להוסיף גם קורט מהן לסוכר החום לפני הגלגול).

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מעולה לבריאות. כורכום
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים זיו
מקור הצבע בכורכום. אורז צהוב
צילום: חיים זיו
מומלצים