שתף קטע נבחר

השתלת איברים: האם תיסגר האופציה הסינית?

מצד אחד מדינת ישראל מתנגדת לסחר באיברים ומשתדלת להפעיל פיקוח על ביצוע ההשתלות. מנגד, מממנות קופות החולים השתלות שנעשות בחו"ל, לעתים בסיוע חברות תיווך, שסחרו באיברים או כפו על התורמים את הפעולה. חוזר חדש של משרד הבריאות מבהיר איך לפעול מהיום כדי למנוע סחר באיברים

ישראלים שאינם מסוגלים למצוא איברים להשתלה נוסעים לסין או לטורקיה. אבל שם, חברות תיווך משיגות לעתים את האיברים בדרך לא דרך באמצעות סחר באיברים או תרומה כפויה. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, פרסם היום (ד') חוזר חדש שנועד לצמצם את החשש שתרומת האיברים מקורה בסחר או בפעילות פסולה אחרת (למשל נטילת איברים מנידונים למוות).

 

מהיום, מי שמעוניין לקבל תרומת איבר מאדם חי בחו"ל יידרש להציג מידע על זהות התורם, מידע על הגורם הקשור להשגת התרומה ותצהיר של התורם והנתרם שהתרומה לא נעשתה בתמורה לכסף. בנוסף יהיה צורך באישור של מוסד רפואי בחו"ל שביצע בדיקות לשלול מצב של סחר באיברים או של תרומה כפויה.

 

בכך מנסה משרד הבריאות מגביר את הפיקוח על השתלות איברים שמתבצעות בחו"ל, ואוסר על קופות החולים להפנות מבוטחים להשתלות המושגות כתוצאה מפעולות סחר באיברים, כפיה או מצוקה כלכלית של התורם.  

 

באשר להשתלת איברים מן המת, מנחה משרד הבריאות שהתרומה תיעשה באמצעות מוסדותיה של המדינה וארגונים בינלאומיים מוכרים (ולא באמצעות מתווכי השתלות).

 

ההנחיות מחייבות את קופות החולים, ונועדו גם לצמצם את פעילותם של "מתווכי השתלות", המסייעים לחולים המעוניינים לעבור השתלה בחו"ל. מדיניות משרד הבריאות עד כה "גלגלה" את האחריות לקביעת מקור האיברים אל קופות החולים עצמן, מבלי לקבוע קריטריונים ברורים. הקופות, מצדן נקטו כל אחת במדיניות שונה.

 

לדברי המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ', "קופות החולים לא הקפידו לבדוק מה מקור האיברים והיה חשש שבתהליך כזה מדינת ישראל, באמצעות קופות החולים, משתתפת בהשתלטות שמקורה בסחר או בצורה לא חוקית אחרת".

 

בשנים האחרונות, בעקבות מצוקת האיברים להשתלה בישראל והתארכות התורים של החולים הממתינים להשתלות החלו ישראלים רבים לעבור השתלות בחו"ל במדינות כמו טורקיה, קולומביה, הפיליפינים וסין בסיועם של "מתווכי השתלות". בעקבות הפרסומים על החשש שמקור האיברים המושתלים בסין הוא מנידונים למוות, התקבלו במשרד הבריאות פניות מאזרחים ומרופאים בתחום ההשתלות שביקשו לבדוק את הסוגייה.

 

המדינה אוסרת, קופת החולים מממנת

 

החוזר החדש מציין שיש חשש לסחר באיברים או לתרומה שהושגה בכפייה כשנעשית השתלה בחו"ל מאדם חי וגם מן המת. בחוזר מדגישים כי ביצוע ההשתלה בחו"ל מעורר חשש טבעי שהיא נעשית תוך מתן תמורה לנתרם, בפרט אם ההשתלה מבוצעת על ידי חברות תיווך, גם במדינות נאורות.

 

בישראל אין חוק האוסר על סחר באיברים או מסדיר נטילת איברים. הצעת חוק של משרד הבריאות בנושא, נדונה בוועדת הבריאות של הכנסת. ההשתלות המבוצעות בישראל ותרומות האיברים מן החי (תרומות אלטרואיסטיות) מוסדרות בחוזרים של משרד הבריאות, שנועדו להבטיח, אם כי לא תמיד בהצלחה, היעדר סחר באיברים. במשרד הבריאות גילו שקופות החולים לא מבצעות בירור במטרה לשלול חשש לסחר באיברים.

 

לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, מצב הדברים הנוכחי בו מדינת ישראל אוסרת על סחר איברים בתחומה בעוד קופות החולים מממנות השתלות איברים בחו"ל המושגות מפעולות סחר או כפייה "אינו תקין ומשדר מסר כפול ובעייתי ביותר לעניין מחויבותה של המדינה לעקרונות הערכיים והמוסריים שבבסיס האיסור האוניברסלי על סחר באיברים".  

 

לדברי ד"ר ברלוביץ', "אנחנו מקווים לתרום את תרומתנו הצנועה במאבק העולמי בסחר באיברים. בנוסף יש בעייה אמיתית ומצוקה אמיתית של חולים הממתינים להשתלה. עשרות חולים מתים במהלך ההמתנה להשתלה. שיעור ההסכמות לתרומת איברים במדינת ישראל דומה לזה שבמדינות עולם שלישי. אם היו לנו 2 מיליון חותמים על כרטיס אד"י במקום 300 אלף לא היתה בעיה".  

 

גם שר הבריאות, יעקב אדרי, סבור שהפתרון היחיד למצוקת איברים הוא הגברת המודעות והגדלת מספר המסכימים לתרומת איברים בארץ: "מחסור באיברים להשתלה הינו בעיה קשה. תור הממתינים להשתלה בישראל הינו ארוך ותרומות האיברים מנפטרים מספרן נמוך. יש לעשות הכל על מנת לעודד את תרומות האיברים בישראל. בכוונתי לקדם את חוק השתלות האיברים שעבר בכנסת בקריאה ראשונה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
השתלה. למנוע סחר או כפיה (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים