שתף קטע נבחר

תנחשו מה התרופה הכי טובה נגד דיכאון?

התעמלות גופנית! "לפעילות גופנית יש השפעה דומה לזו של תרופות פסיכיאטריות", אומר ד"ר טל בן-שחר, שנחשב היום למטאור בתחום הפסיכולוגיה החברתית

ד"ר טל בן-שחר נחשב כיום למטאור באחד התחומים האקדמיים הלוהטים ביותר, הפסיכולוגיה החיובית (רוצים לדעת מה זה ואיך זה יכול לעזור לכם? קראו השבוע במדור "האוניברסיטה של החיים" בעיתון "לאשה").

 

בגיל 35 ד"ר טל בן-שחר כבר מילא את אולם ההרצאות הגדול ביותר באוניברסיטה היוקרתית ביותר בארה"ב, הרווארד שבבוסטון, ואנשים עוד הצטופפו על המדרגות כדי לשמוע אותו, ובכנס המאמנים הבינלאומי שנערך בארץ לפני כחצי שנה קם אולם שלם על רגליו בסוף ההרצאה שלו, ומחא לו כפיים.

 

אוניברסיטה בארצות-הברית: חצי מהסטודנטים סובלים מדיכאון

 

ד"ר בן-שחר הוא חסיד גדול של פעילות גופנית כאמצעי לשפר את תחושותינו ותפקודינו. "יש מחקרים שמראים שלפעילות גופנית יש השפעה דומה לזו של תרופות פסיכיאטריות", הוא אומר, וכהוכחה הוא מצטט את המחקר המרתק הבא: באוניברסיטת דיוק שבארה"ב מצאו ש-45% מהסטודנטים סובלים מדיכאון קליני, שפוגע בתפקודם ברמות שונות, משינה רעה ועד רצון להתאבד. בניסוי שעשו חולקו הסטודנטים ל-3 קבוצות. לקבוצה אחת נתנו תרופה נגד דיכאון. גם לקבוצה השנייה נתנו את אותה תרופה, אבל חייבו אותה גם לעשות פעילות גופנית נמרצת (הליכה מהירה, שחיה או התעמלות אירובית) שלוש פעמים בשבוע, במשך 30 דקות. את הקבוצה השלישית חייבו לבצע רק את הפעילות הגופנית.

 

בתום הניסוי, כעבור ארבעה חודשים, נבדקו כל הסטודנטים והתברר שבכל הקבוצות, יותר מ-60% מהמשתתפים התגברו על הדיכאון החמור. ההבדל היחידי שנמצא ביניהן היה שלאלו שרק התעמלו לקח קצת יותר זמן להשתפר בהשוואה לאלו שלקחו תרופות.

 


פעילות גופנית טובה יותר מתרופות! צילום: Index Open

 

לאחר חצי שנה נוספת, נבדקו הסטודנטים שנית, כדי לראות אצל מי מאלו שהשתפרו חלה נסיגה חזרה לדיכאון.

התוצאות היו חד-משמעיות ומדהימות: בקרב הסטודנטים שקיבלו תרופות נסוגו 37% לאותה רמה של דיכאון כמו בתחילת הניסוי.

 

בקרב אלה שלקחו תרופות וגם התאמנו חלה נסיגה של 31%.

 

ואילו בין אלה שרק עשו ספורט נמצאה הנסיגה הנמוכה ביותר: 9% בלבד.

 

לא נולדנו לשבת מול המחשב

 

"בהתחלה חשבתי שזה מדהים", אומר בן-שחר, "כי זה אומר שלעשות ספורט זה כמו לקחת תרופה, אבל אז הבנתי שבעצם לא לעשות ספורט זה כמו לקחת כדור לדיכאון. לא נולדנו לשבת מול המחשב כל היום, או לדבר מול קהל או להיות בפגישות. בני אדם נוצרו כדי לרדוף אחרי כבשה כדי לעשות ממנה ארוחת צהרים, או לברוח מאריה כדי לא להיות ארוחת צהריים, וכשאנחנו לא עושים את זה, אנחנו לא מספקים לגוף צורך חשוב. זה כמו שכשאנחנו לא שותים מים אנחנו מרגישים לא טוב וסובלים מכאבי ראש. זה נורא פשוט".

 

רוצים לקרוא עוד על מחקרים בתחום הפסיכולוגיה החיובית? השבוע במדור "האוניברסיטה של החיים" בעיתון "לאשה": קורס מזורז בחשיבה חיובית. ד"ר טל בן-שחר מסביר למה לא כדאי לבדוק אי-מילים הרבה פעמים ביום (לא תאמינו כשתקראו!) ולמה מוטב לסגור את הסלולרי כשנמצאים עם הילדים (אלא אם אתם נהגי אמבולנס).

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספורט. יעיל כמעט כמו תרופות פסיכיאטריות
צילום: Index open
המדור "האוניברסיטה של החיים" מתפרסם בעיתון "לאשה" מדי שבוע,
לאשה בפייסבוק
מומלצים