שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הכור הגרעיני בשורק ייסגר בעוד כ-8 שנים

בשורה סביבתית לתושבי השפלה: הכור שפועל במתחם המרכז למחקר גרעיני בשורק יפסיק את פעילותו בעוד כשמונה שנים. את הכור יחליף מאיץ חלקיקים חדיש שנרכש לאחרונה מגרמניה, שיאפשר את המשך פעילות המחקר בתחומי האנרגיה, הרפואה, החקלאות והחלל - ללא סכנה של אירוע דליפה רדיואקטיבי

בעוד כשמונה שנים יפסיק המרכז למחקר גרעיני בשורק את פעילות הכור שבתחומו - כך חשף היום (א') מנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית, ד"ר שאול חורב, במסגרת סיור של חברי הכנסת מוועדת הפנים והגנת הסביבה במקום. הפסקת פעילות הכור תתאפשר הודות לרכישה של מאיץ חלקיקים חדיש מגרמניה, שיחליף את פעילות המחקר שמתבצעת בכור.

 

לדברי צוות המרכז, מדובר במאיץ החלקיקים המהיר מסוגו בעולם, והוא פועל על חשמל. על פי לוח הזמנים הנוכחי, צפויה הקמתו של המאיץ להסתיים בתוך כחמש שנים, וכשלוש שנים לאחר מכן צפויים להסתיים הליכי הבדיקה האחרונים של המתקן.

 

בוועדה לאנרגיה אטומית אמרו כי יתרונותיו הבולטים של המאיץ החדיש הם בתחום הבטיחות והחיסכון באנרגיה. הכנסתו של המאיץ לשימוש צפויה להפחית באופן משמעותי את הרצף המורכב של פעולות הבטיחות הדרוש לשם הפעלת הכור הנוכחי. פעולות אלה נדרשות על-מנת למנוע סכנות של דליפת קרינה רדיואקטיבית, וכן לצורך אחסון חומרים רדיואקטיביים.


הח"כים פינס וחנין בכור הגרעיני בשורק (צילום באדיבות המרכז למחקר גרעיני)

 

עם היכנס המאיץ לשימוש, צופים במרכז טיפול יעיל ופשוט יותר בתפעול השגרתי. כמו כן, בשעת תקלה ניתן יהיה לתת מענה מיידי, ולא יהיה עוד צורך בהמתנה ארוכה הדרושה כיום בשל הצורך בדעיכת הקרינה.

 

המחקר יימשך - בלי הקרינה

המרכז למחקר גרעיני בשורק, שהוקם בשנת 1958, הוא אחד משני מכוני המחקר הגרעיניים הפועלים כיום בישראל. מרכז זה ממוקם סמוך לשפך נחל שורק, והוא פועל תחת פיקוחה של הוועדה לאנרגיה אטומית לשם פיתוחים אזרחיים - בעיקר במשק החשמל, ברפואה בחקלאות ובחקר החלל. בין השאר עוסק המרכז בפיתוח לייזרים ובדיקת עמידות לוויינים.

 

הכור הגרעיני הפועל במרכז כיום, פועל בהספק של 5 מגה וואט. כניסתו של מאיץ החלקיקים תאפשר, כאמור, להפסיק את פעילותו. במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי אין להם כל השגות על פעילות הכור כיום אולם הדממת הפעילות בו היא בשורה סביבתית משמעותית עבור תושבי האזור.

    

הסיור היום היה הראשון מסוגו לחברי כנסת שאינם חברי ועדת חוץ וביטחון. בחלקו הראשון, שהיה סגור לתקשורת, שמעו חברי הכנסת סקירה על הפעילות בכור ועל ההיבטים הסביבתיים שלה. בין השאר שמעו חברי הכנסת כיצד מטופלים היבטי הבטיחות המורכבים בכור, והוצגו בפניהם תרחישי ההיערכות לאירוע טרור מצד פיקוד העורף. בנוסף, זכו חברי הכנסת ומוזמני הסיור לסקירה אודות המתקן הארצי לפינוי פסולת רדיואקטיבית, המצוי בתחומי המרכז. 

 

למרות הגיל - רקורד בטיחותי טוב

מלבד חברי הכנסת נכחו בסיור גם נציגי פיקוד העורף, משרד הביטחון והמשרד להגנת הסביבה. האחראי על תחום הקרינה והרעש במשרד להגנת הסביבה, ד"ר סטיליאן גלברג, סקר בסיור בפני המשתתפים את פעילות המשרד בתחום הקרינה הרדיואקטיבית, וציין כי פרט לאירוע בשנת 2004, בו נתגלתה חריגה קלה, לא נמצאו ליקויי בטיחות בפעילות הכור.  

 

יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה), אמר בתום הסיור כי זו "הפעם הראשונה שוועדת הפנים מגיעה לכור גרעיני ואני שמח שנושא הגרעין לא שמור יותר לגורמי הביטחון בלבד". פינס ציין כי התרשם מכך שהיבטי הגנת הסביבה "נמצאים גבוה בסדר העדיפויות של אנשי הוועדה לאנרגיה גרעינית" והוסיף כי פיתוחים חדשים שנעשים משיקולי בטיחות הם הצעד בכיוון הנכון במסגרת המגמה העולמית לשמירה על הסביבה". 

 

בשיחה עם ynet אמר ח"כ דב חנין, כי במישור העקרוני הוא מברך על הכנסתו לשימוש של מאיץ החלקיקים - שכן מתקן זה עשוי להיות חלופה פחות מסוכנת לכור גרעיני. אולם לצד זה, ציין חנין כי הוא אינו "מתלהב מהאופציה הגרעינית באף תחום", וכי הוא סבור שיש צורך בבקרה, שקיפות ופיקוח מוגברים בסוגייה הגרעינית - מצד גורמים חיצוניים ופרלמנטרים.

 

"אנחנו מדינה קטנה וצפופה ותקלות תמיד קורות. בשורה התחתונה זהו נושא שלא נכון שהחלטות תתקבלנה בו מבלי שהציבור יהיה חלק מהן", הדגיש. באשר לעובדה כי מדובר בביקור ראשון מצד חברי כנסת שאינם חברים בוועדת חוץ וביטחון, אמר חנין כי "העיסוק בסוגיות הגרעיניות כולל היבטים ביטחוניים, סביבתיים, כלכליים ובריאותיים. אנחנו ניסינו לתרום את חלקנו לדיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
המרכז הגרעיני בשורק. ארכיון
צילום: שלום בר טל
הח"כים פינס וחנין בכור בשורק
צילום: באדיבות המרכז למחקר גרעיני
מומלצים