שתף קטע נבחר

ביקורת על דברי אהרן ברק: ירק לבאר ממנה שתה

בכנס משפטי תקף נשיא בית המשפט העליון בדימוס את עוולות הכיבוש והתנהלות המדינה כלפי אזרחיה הערבים, ועורר עליו זעם של שופטים וגורמים אחרים במערכת המשפטית: "הוא נוהג כרודף פרסום. צריך לזכור שהוא זה שאישר בניית ההתנחלויות"

תגובות קשות במערכת המשפטית לדבריו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, על עוולות הכיבוש והתנהלותה של המדינה כלפי אזרחיה הערבים. "ברק השתגע ונוהג כרודף פרסום", אמר שופט בכיר בדימוס. אחרים תקפו את תמיכתו של ברק במדינת כל אזרחיה ויש מי ש"החזיר את הכדור" לברק ואמר כי פסיקותיו הן מעמודי התווך של הכיבוש.

 

בכנס משפטי במרכז רבין בתל-אביב אמש (יום ה'), אמר ברק כי "מצב זכויות האדם בשטחים הכבושים בעייתי ויש לו אפקט בלתי ישיר המתייחס גם לזכויות האדם בארץ". ברק גם מתח ביקורת נוקבת על הרוב היהודי במדינת ישראל ואמר: "אם תשאל יהודי 'האם אתה בעד שיוויון עם ערבים' הוא יגיד בוודאי, אם תשאל אותו אם הוא בעד לזרוק את כל הערבים מפה, הוא יגיד ודאי. הוא לא רואה סתירה בין הדברים".

 

שופט בכיר בדימוס אמר ל-ynet כי "ברק השתגע". לדבריו, "הוא נהג בחוסר

אחריות כאדם רודף פרסום אשר לא מבין את מעמדו. לדברי השופט, "ברק צריך להבין שהוא עדיין מייצג את מדינת ישראל וגם אם הוא חושב ככה הוא לא יכול להגיד דברים שיפגעו במדינה".

 

גורם משפטי אחר אמר כי "ברק אמנם משפטן מבריק, אולם הוא ירק לבאר ממנה שתה. צריך לזכור שברק הוא זה שאישר את בניית ההתנחלויות ואף המציא את השיטה של בניית התנחלויות על אדמות מדינה". עוד ציין הגורם כי גם עיתוי דבריו של ברק "נראה מוזר" לנוכח העובדה שבקרוב יבחרו שלושה שופטים נוספים לבית המשפט העליון. גם שופטים וגורמים אחרים במערכת המשפטית אמרו כי ברק "הלך רחוק מידי" בהתבטאויותיו.

 

לדברי פרופסור אליאב שוחטמן מכללת "שערי משפט", גילוי הדעת של ברק רק מוכיח עד כמה חשוב להכניס לבית המשפט העליון שופטים ממגוון דעות פוליטיות כדי ליצור איזון בהשקפות. "אי אפשר לצפות מאדם, ובוודאי משופט רם דרג, לנטרל את השקפותיו. הבעיה מתעוררת ברגע שדעתו של בית המשפט העליון הופכת לדעה אחת בלבד. כשמדובר בזכויות האדם בישראל מרבים לדבר בפגיעה בזכויות הערבים, אבל מה קרה בהתנתקות? אלה שנחשבים לאבירי זכויות האדם בארץ לא השמיעו קול זעקה".

 

גם בכל הנוגע להפליית המיעוט הערבי בישראל, חולק שוחטמן על דברי ברק. "אם כל-כך רע פה בארץ, למה ערביי ישראל רוצים להישאר פה? כנראה זכויות האדם של הציבור הערבי לא נמצאים במצב כל-כך גרוע. מדינת ישראל קמה כמדינה יהודית. מדינות ערב יש כבר 22 במספר ועוד מספר רב של מדינות מוסלמיות. להפוך גם את המדינה היהודית היחידה למדינת כל אזרחיה? זה בוודאי לא תואם את החזון הציוני".

 

"פסיקותיו של ברק - מעמודי התווך של הכיבוש"

אולם יש מי שגם מקבל בהבנה גדולה יותר את דבריו של ברק. "לי זה בוודאי לא מחדש דבר. הרי עמדותיו של ברק באו לידי ביטוי בעבר בחלק מפסקי הדין שנתן", אמר ל-ynet פרופסור אמנון רובינשטיין. "בקרב הישראלים יש רצון לסיים את הסכסוך בתנאי שנוכל לחיות כמדינה יהודית ודמוקרטית, מה שגם אהרן ברק בעצמו רוצה. עובדה שיש היום קונצנזוס פוליטי על 'שתי מדינות לשני עמים'. אך התביעה הפלסטינית כיום היא 'שתי מדינות לעם אחד' ולזה אני לא מסכים".

 

"כמו ברק גם אני סבור שצריך לחדד את השיוויון של המיעוט הערבי בישראל ולהביא לזכויות שוות ומלאות, אבל זה מותנה בכך שכל המנהיגים והאינטלקטואלים בציבור הערבי לא יעשו יד אחת נגד קיום המדינה. אסור לשכוח שזכויות שוות כוללות בתוכן גם חובות שוות ובהן גיוס לצה"ל", הוסיף רובינשטיין.

 

בכל הנוגע למצב זכויות האדם בשטחים, מסכים רובינשטיין עם ברק. "הייתי מרחיק לכת ואומר שכיבוש צבאי, מעצם טבעו, שולל זכויות אדם שכן הוא שולל את הזכות הפוליטית מהאזרחים לבחור את הגורל הפוליטי שלהם. עם זאת, אני עושה הבחנה בין שני סוגים של פגיעות: פגיעה שנובעת מצורך ביטחוני של מדינת ישראל ופגיעה שלא קשורה לצורך ביטחוני".

 

כלפי ברק מופנית ביקורת גם מהצד השמאלי של המפה הפוליטית. "היה משמח אותי אם בתקופת כהונתו הוא היה פוסק באופן שמחזק יותר את זכויות האדם בשטחים", אמר היועץ המשפטי של תנועת "יש דין", עו"ד מיכאל ספרד. "צריך לזכור שבתקופת כהונתו של ברק ניתנו כמה פסקי הדין שהכשירו כמה מהמהלכים הפוגעניים שישראל ביצעה בשטחים הכבושים נגד זכויות אדם.

 

"בקרב הציבור הישראלי קיימת דעה כאילו בג"ץ בתקופתו של אהרן ברק תמף בפלסטינים, אבל הדעה הזו אינה מבוססת. בקרב העוסקים בתחום יש הסכמה מקיר לקיר שהפסיקות של בג"ץ בנוגע לשטחים הם אחד מעמודי התווך שאפשרו את הכיבוש הישראלי. בלי בג"ץ קשה לדמיין איך הכיבוש היה נמשך", הוסיף ספרד.

  

מי שאינו מתרגש כלל מאמירותיו של ברק, הוא המשנה לנשיא בית משפט העליון בדימוס, מישאל חשין. "לפעמים נפלטות מילים שהתקשורת עושה מהם כותרות ראשיות. לא צריך להתרגש במיוחד מדברי ברק. הוא אמנם אמר דברים חריפים אבל דיבר ממעמקי לבו ולכן לא צריכים להתרגש. המצב בשטחים קשה וחייבים להגיע לפשרה וזה מה שברק אמר".


פורסם לראשונה 25/06/2009 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
ברק. לא מבין את מעמדו?
צילום: חיים צח
רובינשטיין. לחדד את השיוויון
צילום: צביקה טישלר
צילום: אלכס קולומויסקי
הדעה על בג"ץ אינה מבוססת. ספרד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים